Stiri de ultima ora

Hotelul care aduce confortul pământesc în spaţiu: ce vor putea face turiştii şi cât va dura un sejur

Hotelul care aduce confortul pământesc în spaţiu: ce vor putea face turiştii şi cât va dura un sejur
Stiinta-sanatate
Compania californiană The Gateway Foundation a făcut publice planurile de design pentru Staţia Von Braun, un hotel în stilul vaselor de croazieră care să plutească printre stele, relatează CNN.

Compania îşi propune ca până în 2025 să-l ridice de la sol, iar până în 2027 să-l facă complet operaţional pentru călătoria în spaţiu

Hotelul e denumit după Wernher von Braun, un inginer aerospaţial, pionier în domeniul tehnologiei rachetelor spaţiale, implicat în programul spaţial al Germaniei naziste, şi mai apoi în programul spaţial Apollo al SUA.

De altfel, staţia se bazează pe schiţele lui Braun de acum circa 60 de ani, întrucât „fizica nu s-a schimbat fundamental din anii 50 încoace, staţia se roteşte la fel”, spune Alatorre.

Diferenţa e dată de materialele moderne -  aliaje metalice, compozite de carbon, printarea 3D şi o nouă tehnologie a platformei de lansare.

Staţia Von Braun e doar una dintre opţiunile turismului spaţial pregătite pentru viitor. Alte companii care dezvoltă astfel de facilităţi sunt Virgin Galactic, SpaceX a lui Elon Musk şi Bezos Blue Origin a CEO-ului Amazon.

Staţia seamănă unei roţi rotative formate din 24 de module care orbitează pământul.

Tim Alatorre, arhitect la Gateway Foundation, spune că roata rotativă va crea o gravitaţie artificială.

„Staţia se roteşte împingând conţinutul către perimetrul staţiei, aşa cum ai învârti o găleată de apă –iar apa e trasă şi rămâne în interior”, a spus acesta. În apropierea centrului staţiei nu există gravitaţie artificială, însă cu cât te îndepărtezi de centru, senzaţia de gravitaţie creşte.

Turismul spaţial este unul costisitor, preţurile variind dela companie la companie: de la cazarea de 9.5 de milioane de dolari a Staţiei Aurora (a companiei americane Orion Span) la 250.000 de dolari de persoană pentru o călătorie a Virgin Galactic.

În fazele iniţiale, hotelul Von Braun va fi şi el destul de scump, însă compania doreşte să poată scădea preţul pentru a costa cam cât o croazieră sau excursie la Disneyland.

Diferenţele de preţ sunt date însă şi de capacitatea de cazare: 12 persoane pentru Staţia Aurora faţă de 352, maxim 450, a staţiei Von Braun.

Estetica hotelului este o contrareplică şi chiar un contramodel al celei prezentate în filmul lui Stanley Kubrick, „Odiseea Spaţială 2001” în care staţiile şi navele „arătau lipsite de viaţă, igienice şi stranii”.

Din contră, arhitectul de interior spune că va amenaja spaţii asememănătoare celor de pe pământ astfel încât să evite atmosfera de laborator şi de străin. Camerele vor fi încălzite, vor fi covoare şi finisaje monocrome elegante, dar şi baruri chic, la fel ca şi pe pământ.

De asemenea, vor fi puse la dispoziţie activităţi recreative şi jocuri „axate pe ideea că poţi face lucruri care nu sunt accesibile pe Pământ” „pentru că datorită imponderabilităţii şi unei gravitaţii reduse, poţi sări mai sus, ridica lucruri, alerga altfel decât ar fi posibil pe pământ”. Va fi oferit un joc de basket „supradimensionat” şi alte sporturi.

Dincolo de astea şi de experienţa nouă, obiectivul Fundaţiei Gateway este de a forma o cultură a spaţiului în care oamenii să dorească să meargă în spaţiu, să trăiască, să muncească acolo şi să le placă un asemenea loc.

„Credem că există cerere pentru toate aceste lucruri”, spune arhitectul care precizează că staţia va fi folosită şi pentru cercetare.

Fundaţia plănuieşte ca o călătoriile să dureze între şase luni şi un an, ceea ce ridică problema impactului asupra sănătăţii a gravitaţiei reduse pe o perioadă atât de lungă.

Construcţia terestră a proiectului Fundaţiei Gateway este programată să înceapă pe 1 octombrie 2019.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus