Stiri de ultima ora

FOTO Cum arată polul nord al planetei Marte, acoperit de gheaţă

FOTO Cum arată polul nord al planetei Marte, acoperit de gheaţă
Stiinta-sanatate
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a publicat o fotografie realizată de nava Mars Express, care prezintă polul nord al Planetei Roşii.

În fotografie, putem vedea cum polul nord al lui Marte este acoperit de straturi mari de gheaţă, în mijlocul unui peisaj prăfuit şi roşiatic. Surprinzătoare este claritatea imaginii, care pare că ar putea fi realizată cu un DSLR sau o cameră 4K, spun cei de la SlashGear .

Conform ESA, straturile de gheaţă care acoperă polii lui Marte se ”modifică uşor” de-a lungul unui an, cauzând astfel diferite schimbări în compoziţia lor şi în suprafaţa pe care o acoperă.

Imaginea a fost realizată cu ajutorul Camerei Stereo de Rezoluţie Înaltă (HRSC) de la bordul navetei Mars Express. În explicaţia ataşată fotografiei, ESA spune că petele mici de culoare albă care pot fi văzute în fotografie sunt de fapt nori de dioxid de carbon, şi nu zăpadă, cum am putea crede la prima vedere.

Agenţia Spaţială consideră polii planetei Marte ca fiind unele dintre cele mai interesante zone ale acesteia, deoarece ar putea oferi indicii cu privire la climatul planetei şi felul în care acesta s-a modificat de-a lungul timpului. Fiecare strat de gheaţă şi praf este văzut ca o ”fotografie” a schimbărilor care au avut loc, oferind detalii despre anotimpurile de pe Marte.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus