Stiri - Editia din date de 03-08-2016

Arhiva stiri din data de:
03-08-2016 Stiri de ultima ora din

După un studiu de 10 ani, cercetătorii au găsit soluţia pentru a întârzia apariţia demenţei

Stiinta-sanatate
Acesta este primul studiu care demonstrează că o modificare la nivelul comportamentului poate reduce incidenţa demenţei.

Multe persoane practică diverse exerciţii de antrenare creierului pentru a-şi menţine mintea alertă pe măsură ce înaintează în vârstă. Cercetările anterioare au arătat că trei tipuri de antrenamente ale creierului au condus la îmbunătăţiri ale funcţiei congnitive şi ale abilităţii de a efectua sarcini de zi cu zi, cum ar fi de exemplu pregătirea mesei. Antrenarea vitezei a depăşit alte tehnici în ceea ce priveşte reducerea numărului de accidente rutiere provocate din neglijenţă şi a fost singura metodă care a oferit protecţie împotriva simptomelor depresiei.

„Dacă poţi reduce posibilitatea de a suferi de demenţă cu aproape 50% cu ajutorul acestei tehnici, este un lucru extraordinar”, este de părere Michael Roizen, preşedintele Institutului de Sănătate din Clevelend, care nu a fost implicat în studiu.

Studiul, finanţat de Institutul Naţional de Geriatrie, a inclus 2,832 de subiecţi sănătoţi cu vârste cuprinse între 65-94 de ani. Participanţii au fost împărţiţi aleatoriu şi au efectuat unul dintre cele trei programe de antrenament cognitiv sau au făcut parte dintr-un grup de control.

Exerciţiile de memorie şi cele de gândire raţională au fost efectuate cu un instructor, nu pe calculator şi nu au redus riscul de demenţă. Participanţii au luat parte la 10 sesiuni de câte o oră timp de cinci săptămâni, cu un instructor disponibil pentru ajutor. Unii dintre ei au urmat astfel de sesiuni un an mai târziu şi peste trei ani.

Subiecţii care au luat parte numai la cele 10 ore de antrenament iniţiale au prezentat un risc de dezvolta demenţă, zece ani mai târziu, cu 33% mai redus, în timp ce participanţii la studiu care au primit sesiuni adiţionale de antrenare a creierului şi-au redus riscul cu 48%.

Datele sunt parţiale şi nevalidate de comunitatea ştiinţifică şi nu au fost încă publicate într-un jurnal medical. Coordonatorul studiului Jerri Edwards, director al Institutului Byrd Alzheimer de la Universitatea din Florida de Sud, a motivat că echipa sa a vrut să facă publice datele cât mai repede.

Jocurile pentru antrenarea creierului sunt o afacere profitabilă de ani de zile.

“În cazul majorităţii metodelor care îţi antrenează creierul dispobilie pe piaţă, reclama şi marketing depăşesc informaţiile ştiinţifice disponbile”, explică Murali Doraiswamy, director al programului pentru Disfuncţii Neurocognitive de la Universitatea Duke din Durham. Acesta atrage atenţia că studiul nu clarifică exact care este perioada de antrenament optimă şi că sunt necesare cercetări ulterioare.

„Nu este clar dacă antrenarea vitezei afectează neurofiziologia proceselor care cauzează demenţa”, spune Glenn Smith, decanul departamentului de Psihologie clinică de la Universitatea Florida, care a condus cercetări independente cu produse similare.Articole similare :
25
nov.
un tip de exercitiu cerebral poate scadea riscul aparitiei dementei cu 30
Stiinta-sanatate
Cercetătorii au descoperit primele dovezi care sugerează că antrenamentul cerebral poate reduce riscul apariţiei demenţei, în urma unui studiu realizat pe o perioadă de 10 ani. Un antrenament de...

23
dec.
cum ne mentinem creierul in forma cateva ajustari simple ale modului de viata au efecte remarcabile
Stiinta-sanatate
Simple schimbări ale stilului de viaţă, precum adoptarea unei diete echilibrate, a unui program zilnic de exerciţii fizice şi jocuri sau a unor activităţi care stimulează mintea, pot reduce semnificativ...

22
dec.
metode simple pentru a preveni bolile creierului
LifeStyle
Simple schimbări ale stilului de viaţă, precum adoptarea unei diete echilibrate, a unui program zilnic de exerciţii fizice şi jocuri sau a unor activităţi care stimulează mintea, pot reduce semnificativ...

13
dec.
care sunt cei cinci pasi simpli care previn aparitia declinului cognitiv si a bolilor cardiovasculare
Stiinta-sanatate
Un stil de viaţă sănătos, bazat pe cinci reguli simple, între care sportul şi renunţarea la fumat, reduc considerabil riscul de demenţă şi declin cognitiv, au descoperit cercetătorii britanici de...

27
oct.
ce minuni face o cana de cacao inainte de culcare
Stiinta-sanatate
O cană de cacao înainte de culcare poate face minuni asupra creierului, spun cercetătorii de la Columbia University Medical Centre. Cacaoa şi ciocolata conţin compuşi antioxidanţi numiţi flavanoli, care contribuie...

comments powered by Disqus
Foto:


Urmareste DiaCaf.com pe :
Ultimele stiri : Stiinta-sanatate:
Artilcole stiri grupate pe subiecte