Stiri - Editia din date de 02-06-2014

Arhiva stiri din data de:
02-06-2014 Stiri de ultima ora din

Descoperirea care poate înlocui vechile porceduri stomatologice. Cum se pot regenera dinţii?

Stiinta-sanatate
O veste bună pentru cei care se tem să meargă la dentist. Pe viitor, tratamentele dificile care trebuie făcute pe canalele dinţilor distruşi ar putea fi înlocuite cu o metodă de regenerare modernă, nedureroasă.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard spun că laserul poate fi folosit pentru a regenera zone afectate ale dinţilor.

Ei au făcut deja un studiu pe cobai şi au observat că la exemplarele tratate cu lumină laser s-a regenerat dentina, adică ţesutul care înveleşte dinţii.

Echipa, coordonată de Praveen Arany, susţină că dacă aceste rezultate vor fi obţinute şi pe subiecţi umani, atunci pe viitor medicii stomatologi nu vor mai fi nevoiţi să pună coroane, plombe sau să folosească alte proceduri complexe.

Noua metodă de tratament se bazează pe o proteină numită TGF-beta, care este un factor de creştere. Sub influenţa luminii laser, această proteină s-a modificat şi a stimulat creşterea celulelor stem din dentină.

Spre deosebire de alte experimente care se bazau pe stimularea celelor stem, acesta nu presupune introducerea unor celule străine sau a unor proteine de creştere din afara corpului pacientului.

După cum explică David Mooney, de la Universitatea Harvard, nu căldura laserului stimulează regenerarea dentinei, ci energia fotonilor, adică lumina.

Când lumina este concentrată pe dentină, fotonii ajung în ţesut şi activează automat moleculele numite ROS (reactive oxygen species). La rândul lor, acestea stimulează proteina TGF-beta, care duce la regenerarea dentinei.

Pentru a fi eficient, laserul trebuie programat la o anumită intensitate luminoasă şi nu trebuie să genereze căldură. Prea puţină lumină nu va avea efect, iar prea multă ar distruge dintele.

În cadrul experimentului pe cobai, creşterea dentinei a fost observată după 12 săptămâni de la tratamentul cu laser.

Array crede că noua metodă ar putea înlocui procedurile clasice stomatologice, cum sunt plombele sau lucrările pe canalele dentare, care sunt uneori dureroase. Zona distrusă a dintelui ar putea fi regenarată, spune el.

De asemenea, terapia cu laser ar putea fi eficientă în cazul sensibilităţii dentare şi al dinţilor afectaţi de retragerea gingiilor, care sunt mai sensibili, pentru că au rădăcina expusă.

Mai mult, cercetătorii spun că proteina TGF-beta se regăseşte şi în alte ţesuturi, inclusiv în piele şi oase, deci terapia cu laser ar putea fi utilă şi pentru a stimularea creşterea unor ţesuturi.Va recomandam sa cititi si :
04
iun.
laserul regenereaza dintii
LifeStyle
Cercetătorii americani au folosit raze laser de mică intensitate pentru a stimula celulele suşă dentare să formeze dentină, acel ţesut dur, asemănător oaselor, din care este alcătuită cea mai mare...

15
oct.
ne putem lua la revedere de la metodele stomatologice traditionale odata cu crearea unui nou medicament care poate reface dintii
Stiinta-sanatate
Un medicament care a fost creat iniţial pentru pacienţii de Alzheimer poate înlocui metoda tradiţională de umplere a cavităţilor dentare. Tideglusib stimulează celulele stem din pulpă, ducând la repararea naturală...

11
ian.
un medicament experimental pentru alzheimer ajuta la regenerarea dintilor
Stiinta-sanatate
Dacă până acum cariile şi lucrările dentare afectau ireversibil structura dinţilor, acest lucru este pe cale să se schimbe. Cercetătorii de la King’s College din Londra au dat publicităţii un...

02
iun.
studiu raze laser de mica intensitate utilizate pentru regenerarea dintilor
Actualitate
Autorii acestei tehnici sunt de părere că metoda lor are un potenţial uriaş, întrucât ea va putea fi utilizată nu doar în stomatologie, ci în întregul domeniu al medicinei regenerative....

29
ian.
adio dentist un medicament dezvoltat pentru alzheimer ar putea repara cariile dentare
Stiinta-sanatate
O descoperire farmacologică are potenţialul de a revoluţiona domeniul stomatologiei. Cercetătorii au constatat că un medicament dezvoltat pentru tratarea bolii Alzheimer poate stimula regenerarea dentară, reparând astfel cariile, potrivit unui...


comments powered by Disqus
Foto:


Evaluare/reevaluare active Wagner Invest Evaluare/reevaluare active Wagner Invest
Evaluare/reevaluare active
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : Stiinta-sanatate:
Artilcole stiri grupate pe subiecte