Stiri de ultima ora

Descoperire EPOCALĂ în pereţii casei lui Iuliu Maniu. Stă ascunsă acolo de peste 80 de ani - FOTO

Descoperire EPOCALĂ în pereţii casei lui Iuliu Maniu. Stă ascunsă acolo de peste 80 de ani - FOTO
Stiinta-sanatate
Cu ocazia lucrărilor de reabilitare a casei lui Iuliu Maniu, ce s-au desfăşurat în această toamnă, veranda casei a fost decopertată.

O placă de calcar din anul 213, aparţinând împăratului roman Caesar Marcus Aurelius Antoninus, a fost descoperită la acest sfarşit de săptămână în peretele casei lui Iuliu Maniu din localitatea salajeană Bădăcin, informează Radio România Actualităţi.

Şase astfel de plăci au fost inscripţionate în anul 213 din care, până astăzi, au fost păstrate doar trei.

Două dintre acestea se află la Muzeul din Zalău, iar una  a fost salvată în anul 1934 de către Iuliu Maniu, care a înţeles valoarea acesteia, şi pentru a o feri de intemperii, a zidit-o în peretele verandei casei de la Bădăcin, unde se află şi astăzi, în stare foarte bună de conservare.

Cu ocazia lucrărilor de reabilitare a casei lui Iuliu Maniu, ce s-au desfăşurat în această toamnă, veranda casei a fost decopertată, placa fiind acum vizibilă din exterior, potrivit arheologilor din Zalau.

„În acea vreme nu existau muzee şi era o practică a familiilor de nobili să salveze obiectele vechi de la pieire. Astfel, Iuliu Maniu a salvat placa găsită de nişte ţărani, încastrând-o în peretele casei de la Bădăcin, în anul 1934.

De-a lungul anilor, placa a fost acoperită cu var de cei care au avut în primire casa, dar aceasta a rămas intactă”, explică Cristian Borz, custodele casei.
descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus