Stiri de ultima ora

De ce nu îngheaţă ouăle pinguinilor?

De ce nu îngheaţă ouăle pinguinilor?
Stiinta-sanatate
Pinguinii imperiali au devenit vedete atât în filme cât şi în desene animate, dar pe cât de simpatici sunt, ei sunt şi foarte rezistenţi. Specia de păsări înfruntă temperaturile extrem de scăzute din Antarctica şi reuşesc să-şi protejeze ouăle pentru a nu se transforma în cuburi de gheaţă.

Pinguinii imperiali sunt singura specie de pinguin ce alege să se împerecheze pe timpul iernii. În timp ce femela se duce să caute hrană după depunerea unui ou imens, masculii rămân în urmă şi clocesc oul, deşi temperaturile devin extrem de reduse, scrie Live Science.

Motivul împerecherii pe timpul iernii vine de la faptul că, în momentul eclozării, puii necesită o cantitate mare de peşte, calamar şi krill. Aceste resurse sunt disponibile doar în perioada primăverii când stratul de gheaţă de deasupra apelor se topşeşte şi se rupe în bucăţi. Deoarece incubarea oului durează aproximativ patru luni „înseamnă că depunerea oului trebuie să aibă loc iarna,  pentru ca oul să eclozeze în momentul în care sunt disponibile resurse abundente în ocean”, a declarat Philip Trathan, specialist în conservarea biologică din cadrul British Antarctic Survey.

Deoarece trebuie să-şi protejeze puii de temperaturile extreme, masculii au evoluat în timp pentru ca temperatura corpului lor să fie mai crescută pe perioada iernii. Pentru început, păsările sunt complet acoperite într-un strat dens de pene ce au o grosime de câţiva centimetri ce izolează propriul lor corp şi pe cel al puilor. Precum majoritatea speciilor de pinguini, şi cei imperiali au pe abdomen un strat mai mare de piele sub care îşi adăpostesc oul. Astfel, contactul direct cu pielea masculului încălzeşte oul prin intermediul vaselor de sânge. De asemenea, pielea de la nivelul abdomenului ce acoperă oul este bogată în  neuroni ce pot detecta temperatura oului. „Una dintre abilităţile principale ale pinguinului împărat este că nu pierde din căldura corporală în mediul din jurul său”, a declarat Michelle LaRue din cadrul departamentului de geografie al Universităţii din Canterbury, Noua Zeelandă.

O mare parte din această abilitate se datorează faptului că au contact direct cu gheaţa în mică parte. Pentru a realiza acest lucru,  animalele îşi ridică membrele de pe gheaţă şi se susţin doar în călcâie şi vârful cozii. Ei rămân în această poziţie timp de luni de zile pentru a proteja puiul. În timpul furtunilor puternice de pe parcursul iernii, masculii se restrâng în grupuri compacte pentru a reduce pierderea căldurii prin zona ciocului, a ochilor şi membrelor inferioare.
descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus