Stiri de ultima ora

De ce iubim pisicile

De ce iubim pisicile
Stiinta-sanatate
Considerată cel mai îndrăgit animal de companie al omului, pisica a fost subiectul unor controverse aprinse între cercetători de-a lungul timpului, însă concluzia unanimă a oamenilor de știință este că avem nevoie de acest mamifer pentru a ne păstra sănătatea.

Actualizat: 11.10.2018 - 14:54

Recent, un grup de ornitologi a editat o carte intitulată “Războaiele Pisicii”, în care sugerau că patrupedele fără stăpân trebuie să fie eutanasiate din cauza instinctului de a vâna și de a ucide păsările și alte mamifere de dimensiuni reduse. Apărătorii drepturilor animalelor resping însă această propunere, argumentând că, deși există anumite efecte ale comportamentului acestora asupra echilibrului mediul înconjurător din perspectiva evolutivă a faunei, totuși pisicile sunt mai mult decât necesare în viața unui om, a unei familii și a unei comunități.

Salvați-vă sănătatea și starea de bine!

Studiul interacțiunii dintre om și animale, care sumarizează aspecte din medicină, educație și științe sociale, pune în evidență o serie de beneficii certe atât pentru ființa umană, dar și pentru feline. În primul rând este vorba despre rolul terapeutic din punct de vedere al sănătății fizice și psihice pentru proprietarii de pisici și familiile acestora, apoi însăsi relația în sine are valențele unei legături culturale și, nu în ultimul rând, este menționat rolul important de protejare a speciei.

Printre cele mai des menționate influențe benefice pentru sănătate ale creșterii unei pisici se numără, de pildă, la copii reducerea riscurilor de alergie și a ratei absenteismului școlar, precum și îmbunătățirea stării mentale la persoanele care suferă de depresie, sindrom de stres post-traumatic sau anxietate. De asemenea, este de notorietate ajutorul în menținerea glicemiei la un nivel normal în cazul diabeticilor. O mențiune specială a experților este că adopția unei pisici oferă un grad sporit de confort și independență celibatarilor și vârstnicilor, contribuind inclusiv la reabilitarea și diminuarea perioadei de spitalizare în cazul bolnavilor cronici. Totodată, proprietarii de pisici au un risc cu 20% mai mic de a suferi de boli de inimă, iar în cazul pacienților cu Alzheimer rata de utilizare a serviciilor și tratamentelor medicale scade considerabil.

De la persecuție la torsul lipsit de griji

În mod tradițional, istoricii au avut tendința să creadă că în Egiptul antic a fost domesticită prima pisică, datorită reprezentărilor clare de pisici de casă în picturile egiptene vechi de aproximativ 3600 ani. Cu toate acestea, în 2004, un mormânt neolitic a fost excavat în Cipru, care conținea schelete, situate aproape unul de celălalt, atât de om, cât și de pisică. Mormântul are aproximativ 9500 de ani vechime. În Europa, în perioada Evului Mediu, pisicile au fost prigonite și chiar arse pe rug din cauza asocierii cu vampirii și vrăjitoria și însuși Papa Grigore al XI le-a declarat ca fiind eretice. În schimb, În Orientul Mijlociu și în Asia, mici feline au avut parte de un tratament preferențial comparativ cu alte animale domestice, fiind considerate chiar având origini regale. Acestea era protejate chiar și de către marinari pentru că vânau rozătoarele prezente la bordul vaselor, prevenind astfel ruperea frânghiilor cu care erau legate velele. În prezent, pisicile sunt adorate pentru noblețea și gingășia lor. Cu toatea acestea, încă nu știm totul despre ele, despre capacitățile parapsihologice pe care le au inclusiv în relația cu omul.   

Economii uriașe aduse de creșterea unei pisici

Cele mai recente studii indică faptul că, la nivel global, datorită beneficiilor terapeutice incontestabile, adopția unei pisici este la propriu profitabilă. Experții au calculat că, de exemplu, reducerea costurilor cu îngrijirile medicale, inclusiv sub influența felinelor, a adus Germniei economii de aproape 5 miliarde de euro sau 1,5 miliarde de euro în cazul Australiei, din anul 2000 până acum.

Atașamente preferențiale

Potrivit noilor cercetări, pisicile nu socializează cu oamenii doar din dorința de a obține hrană și adăpost, ci chiar le face plăcere să stea alături de stăpân, conform Discovery.com. Studiul afirmă că legatura este atât de solidă încât pisica devine un fel de copil pentru persoana respectivă, mai ales când stăpâna este o femeie.

Pisica de casă este alături de oameni de peste 9.500 ani și în prezent este cel mai cunoscut animal domestic în toată lumea.

Articole similare :
comments powered by Disqus