Stiri de ultima ora

Coronavirus. Ce puteţi face ca să vă feriţi de infecţie

Coronavirus. Ce puteţi face ca să vă feriţi de infecţie
Stiinta-sanatate
Mai sunt multe lucruri de aflat referitor la noul coronavirus COVID-19, identificat pentru prima oară în decembrie, anul trecut, în China. Potrivit specialiştilor în boli infecţioase, virusul face parte din aceeaşi familie cu SARS şi MERS-COV, şi s-a transmis de la animal la om.

Este necesar să vă spălaţi pe mâini şi înainte de a prepara mancarea şi de a mânca, după ce aţi utilizat toaleta, după ce ne-am suflăm nasul, aţi tuşit sau aţi strănutat.

Nu se recomandă atingerea feţei, a ochilor, a nasului şi a gurii, în general, a mucoaselor care sunt porţi de intrare ale virusului.

Masca medicală nu se utilizează decât atunci când sunteţi bolnavi. Această metodă îi protejază pe ceilalţi să nu contracteze infecţia, dar dacă o purtaţi când sunteţi sănătoşi nu vă ajută prea mult. În plus, cererea de măşti a fost atât de mare în întreaga lume în această perioadă încât cei care au avut într-adevăr nevoie de ea, nu au avut de unde să şi-o procure. E bine să permiteţi celor care au un risc mai mare de infecţie – aşa cum sunt medicii şi asistentele – să se protejeze cu ajutorul lor.

Persoanele trecute de 60 de ani, care au boli cronice respiratorii, diabet, cardiovasculare şi un risc mai mare de a face boala, pot lua în considerare o măsură suplimentară de precauţie cum ar fi să evite zonele aglomerate.

Un minimum de provizii este necesar în cazul în care vă îmbolnăviţi şi trebuie să rămâneţi acasă, în carantină. Nu e vorba doar despre alimente şi apă, dar şi despre medicamente pentru bolnavii cronici din familie, precum şi despre dezinfectanţi. Studiile sugerează că aceste coronavirusuri trăiesc pe suprafeţe între câteva ore şi câteva zile, astfel că este nevoie să le ştergeţi regulat pentru a ucide virusul. În cazul declarării pandemiei aceste provizii trebuie să vă ajungă timp de două săptămâni, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.

Ce faceţi dacă nu vă simţiţi bine

Nu ieşiţi afară din casă decât ca să mergeţi la medic, după ce l-aţi anunţat. Şi dacă e musai să ieşiţi, evitaţi mijloacele de transport în comun şi taxiurile.

Tuşiţi şi strănutaţi în cotul mâinii sau într-un şerveţel de hârtie care trebuie aruncat imediat într-un coş de gunoi închis. Această metodă trebuie aplicată şi dacă nu sunteţi infectat cu COVID-19 pentru a nu răspândi alte infecţii respiratorii, cum sunt gripele şi virozele.

Utilizaţi masca doar în cazul în care suspectaţi că aveţi virusul – masca însăşi poate fi o sursă de infecţie dacă nu este folosită aşa cum trebuie.

Nu apelaţi la antibiotice. Acestea sunt utile doar dacă infecţia este cauzată de bacterii, fiind prin urmare, inutile în cazul virusurilor.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus