Stiri de ultima ora

Controversele balenei cu ham, instruită de către armata rusă. Instinctul nostru ne-a spus că cerea ajutor

Controversele balenei cu ham, instruită de către armata rusă.   Instinctul nostru ne-a spus că cerea ajutor
Stiinta-sanatate
O balenă beluga care purta un ham echipat cu suporturi pentru camere GoPro a fost detectată, săptămâna trecută, de mai mulţi pescari norvegieni.

Pescarii aflaţi în largul Mării Barents, din Arctic, au fost uimiţi când au văzut că beluga (denumită şi balena albă sau delfinul alb, în latină Delphinapterus leucas) s-a apropiat de mai multe ori de bărcile lor, motiv pentru care au şi filmat-o.

O clădire banală de birouri, de lângă o cârciumă din Londra, a fost sediul secret al unei agenţii de spionaj

Experţii marini afirmă, însă, că balena ar fi fost instruită de către armata rusă.

Pescarul Joar Hesten a fost primul care a întâlnit beluga, în largul unei coaste din Finnmark, o provincie din nord-estul Norvegiei. Hesten a contactat apoi Direcţia de Pescuit a ţării.

Credit foto: Fiskeridirektoratet

Jorgen Ree Wiig, un biolog marin din cadrul direcţiei, a declarat pentru CNN că „balena părea jucăuşă, dar instinctul nostru ne-a spus că cerea ajutor pentru a ieşi din ham”.

Potrivit acestuia, hamul părea „creat special” şi avea „suporturi pentru camere oPro pe fiecare parte a acestuia”, în timp ce pe clamele lui se putea citi „Echipament St. Petersburg”.

Credit foto: Fiskeridirektoratet

După ce au elibarat beluga din ham, specialiştii din cadrul Direcţiei de Pescuit din Norvegia i-au dat drumul în mare.

Jorgen Ree Wiig crede că balena albă a venit din zona portului rusesc Murmansk, aflat la peste 300 de kilometri, acolo unde este staţionată Flota Nordică a Rusiei care ar fi antrenat beluga. Este cunoscut faptul că reprezentanţii flotei ruse antrenează delfini albi pentru a efectua operaţiuni premilitare , pentru păzirea bazelor navale, ajutarea scafandrilor şi găsirea echipamentului pierdut, a precizat biologul marin.

Un animal instruit

La rândul său, Martin Biuw, cercetător al mamiferelor marine din cadrul Institutului de Cercetări Marine din Norvegia, a afirmat că „este fără îndoială un animal instruit”.

După ce a văzut respectiva beluga într-o înregistrare făcută de Wiig, Biuw a afirmat că „este cât se poate de clar că balena căuta în barcă şi era obişnuită să fie în afara bărcilor. Balena ridică capul deasupra apei, deschizând gura, ceea ce sugerează că aşteaptă să fie hrănită ca răsplată”.

Un astfel de antrenament nu ar fi realizat de cercetători sau de nimeni din Norvegia sau Groenlanda. „Cercetătorii de acolo nu folosesc hamuri”, a adăugat specialistul de la Institutul de Cercetări Marine din Norvegia.

Biuw a subliniat că orice declaraţie cu privire la un scop anume al balenei ar fi „o pură speculaţie”. „Ştim că militarii ruşi din timpul Războiului Rece antrenau belugele pentru a detecta minele sau torpile vechi”.

În 2017, Institutul de Cercetare Biologică Marină din Murmansk a antrenat balene beluga, delfini şi foci pentru roluri militare, după cum informa Siberian Times .

Potrivit CNN, autorităţile ruse nu au dat nicio explicaţie pentru beluga cu ham detectată săptămâna trecută în largul Mării Barents.
descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus