Stiri de ultima ora

Comoara dintr-o ghiulea de aur : descoperirea uimitoare a unui colecţionar de fosile

Comoara dintr-o   ghiulea de aur  : descoperirea uimitoare a unui colecţionar de fosile
Stiinta-sanatate
Un vânător de fosile a descoperit o fosilă veche de 185 de milioane de ani după ce a desfăcut o ghiulea din aur , o rocă sferică cu pirită de pe o plajă din Yorkshire.

Aaron Smith, în vârstă de 22 de ani, a văzut roca în timp ce explora plaja Sandsend. Fiind un colecţionar experimentat de fosile, Smith a suspectat că aceasta conţine fragmente de fosile, scrie Daily Mail .

Imaginile arată că studentul la medicină a deschis piatra pentru a arăta fosila unui amonit. Astfel de concreţiuni de pirită în forme sferice pot fi găsite în şisturi şi sunt des întâlnite de-a lungul liniei de coastă din Yorkshire.

Fosile precum cele de amoniţi sunt des întâlnite în miezul de calcar al acestor sfere. Specimenele, cele care nu sunt zdrobite de presiunea imensă generată în timpul procesului de fosilizare, sunt conservate perfect în calcar.

Culoarea aurie este dată de crusta de pirită care, dacă este şlefuită, poate da strălucirea metalului preţios (există un motiv pentru care pirita mai este numită şi „ aurul prostului ”).

Amonitul face parte din grupul Cleviceras, un gen dispărut de cefalopode din familia Hildoceritidae, care exista în Jurasic (era geologică de acum 201 - 145 milioane de ani). Respectivul amonit, conform vârstelor ştiute din regiune, ar trebuie să fie vechi de 185 de milioane de ani.
descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus