Stiri de ultima ora

Cometa ISON se va fragmenta în timpul apropierii de Soare?

Cometa ISON se va fragmenta în timpul apropierii de Soare?
Stiinta-sanatate
Aceasta este întrebarea care îi frământă atât pe astronomi, cât și pe pasionații de spectacole cerești. Dacă, atunci când se va apropia de Soare, cometa se va fragmenta vom fi văduviți de o priveliște pe care puțini dintre noi au văzut-o vreodată fără ajutorul telescoapelor.

Veștile par să fie bune. Două studii prezentate la cea de-a 45-a conferință anuală a Societății Astronomice Americane, Divizia pentru Științe Planetare ne oferă speranțe întemeiate.

ISON va fi la periheliu (adică la distanța cea mai mică față de Soare) pe 28 noiembrie 2013, când se va afla la numai 1.860.000 km față de centrul Soarelui.

Cercetătorii Matthew Knight, de observatorul Lowell și Jian-Yang Li de la Planetary Science Institute au prezentat un portret cuprinzător al cometei.

Cometa ISON, fotografiată de către Telescopul Spațial Hubble pe 30 aprilie 2013. (Credit: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team)

Jian-Yang Li a studiat cometa ISON cu ajutorul telescopului Hubble și declarat că ”am constat că numai o față a cometei este încălzită de Soare. Câtă vreme suprafața întunecată a cometei va reține o parte dintre materialele extrem de volatile, partea expusă la radiațiile solare intense va elibera o cantitate uriașă de material. Am măsurat și culoarea cozii cometei și am constatat că partea ei exterioară este ceva mai roșiatică decât partea internă. Această schimbare de culoare este neobișnuită pentru comente și pare a fi consecința faptului că partea internă conține particule de apă înghețată, care sublimează pe măsură ce se îndepărtează de nucleul cometei.” Este foarte posibil ca, în urma apropierii de Soare, cometa să elibereze cantități mari de material, nu numai gheață, ci și cantități mari de praf, ceea ce va face ca ISON să devină extrem de strălucitoare. Asta înseamnă că vom avea spectacolul pe care îl așteptăm cu toții. Cometa va fi vizibilă ușor, cu ochiul liber.

Va lovi cometa ISON Pământul? Un scurt documentar de pe canalul YouTube al Telescopului Spațial Hubble

Mathew Knight, la rândul său, a venit cu informații suplimentare despre șansele ca ISON să supraviețuiască, adică să nu se fragmenteze, la trecerea prin apropierea Soarelui. Knight a efectuat simulări numerice, care au arătat că nucleele cometare mai mari de 200 m supraviețuiesc la trecerea prin apropierea Soarelui. Cum nucleul cometei ISON are un diametru cuprin sîntre 0,5 și 2 km, este foarte probabil ca acesta să nu se fragmenteze. Și această informație nu face decât să ne bucure. Spre sfârșitul anului ne vom aținti privirile către cer, pentru a vedea spectacolul oferit de cometa ISON.

ISON se află la prima trecere pe lângă Soare. A fost descoperită pe 21 septembrie 2012 de către rușii Artiom Novichonok și Vitali Nevski. Fără a încerca să facem predicții, putem spera că ea va fi vizibilă chiar și cu ochiul liber, de la sfârșitul lunii noiembrie până către sfârșitul lunii decembrie. În varianta optimistă, va fi suficient de strălucitoare, pentru a o putea observa chiar și după răsăritul Soarelui. Dacă ISON nu se va dezintegra atunci când va trece prin apropierea Soarelui vom avea parte de nopți și dimineți foarte frumoase!

Pe de altă parte, în ultima vreme Internetul este împânzit cu tot soiul de năzbâtii apocaliptice. Se repetă, aproape cuvând cu cuvânt, scenariile din vremea cometei Elenin , de acum vreo doi ani. Și acum au apărut extraterștri care controlează traiectoria cometei, și acum au apărut știri despre o apocalipsă. Nu faptul că apar asemenea postări este deranjant ci constatarea că prea mulți pământeni cred asemenea năzbâtii. Nu există nici măcar vreun indiciu, oricât de vag, care să susțină asemenea afirmații. Există doar imaginația unora.

Articole similare :
comments powered by Disqus