Stiri de ultima ora

Cercetătorii chinezi au descoperit niveluri scăzute de anticorpi la pacienţi vindecaţi de coronavirus

Cercetătorii chinezi au descoperit niveluri scăzute de anticorpi la pacienţi vindecaţi de coronavirus
Stiinta-sanatate
Într-un prim studiu de acest gen, cercetătorii din Shanghai au descoperit că o treime din pacienţii recuperaţi după infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2 a avut niveluri surprinzător de scăzute de anticorpi, relatează South China Post.

Echipa de cercetători ai Universităţii Fudan a analizat probe de sânge de la 175 de pacienţi externaţi din Centrul de Sănătate Publică Shanghai, descoperind în mod surprinzător că aproape o treime din aceştia aveau niveluri scăzute de anticorpi.

Mai mult, în unele cazuri anticorpii s-au situat sub limita de detecţie.

„Studii suplimentare ar trebui să exploreze măsura în care aceşti pacienţi au un risc mai mare de reinfectare”, au scris cercetătorii într-un studiu preliminar, publicat luni pe site-ul medical  Medrxiv.org.  Studiul, care urmează a fi revizuit ştiinţific, este primul studiu sistematic privind nivelurile anticorpi la pacienţi vindecaţi.

Pacienţii au fost aleşi dintre cei cu o formă uşoară a bolii şi cu simptome tipice ale infecţiei, niciunul dintre ei neavând nevoie de îngrijire la terapie intensivă. Majoritatea celor cu niveluri scăzute ale anticorpilor sunt pacienţi tineri.

Anticorpii sunt generaţi de sistemul imunitar şi au structuri chimice unice cu ajutorul cărora inhibă acţiunea anumitor patogeni. Anticorpii la coronavirus interceptează proteina „spike” din învelişul exterior al virusului pentru a împiedica pătrunderea în celulele umane.

Concentraţia de anticorpi mai mică de 500 în cazul unei treimi din pacienţii i-a luat în surprindere pe cercetători: asemenea valori ale titrului anticorpilor ar putea constitui niveluri prea scăzute pentru a asigura protecţie în faţa virusului, spun aceştia.

„Aproximativ 30% din pacienţi nu au dezvoltat tritre înalte de anticorpi în urma infecţiei COvid-19, în pofida faptului că durata bolii a fost similară cu a celorlalţi pacienţi”, au arătat cercetătorii.

De asemenea, studiul a arătat că nivelurile anticorpilor cresc cu vârsta, pacienţii între 60 şi 85 de ani prezentând un volum de trei ori mai mare de anticorpi faţă de pacienţii din categoria de vârstă 15-39 de ani.

Rezultatele pot avea impact asupra imunităţii de turmă, adică rezistenţa la îmbolnăvire a populaţiei.

Profesorul Huang Jinghe, coodonatorul studiului, a precizat că semnificaţia acestor observaţii clinice în ce priveşte imunitatea de turmă trebuie confirmată de mai multe date privind pacienţi din alte părţi ale lumii.

Acesta a mai evidenţiat încă o observaţie clinică: un număr de 10 pacienţi a avut niveluri atât de scăzute de anticorpi că s-au situat sub pragul detecţiei în testele de laborator.

Cercetătorii cred că e posibil ca o altă parte a sistemului imunitar să fi reacţionat în cazul lor, şi anume celulele T sau citokinele.

Huang a precizat că dezvoltatorii de vaccinuri ar putea fi nevoiţi să acorde o atenţie specială acestor pacienţi.

Autorităţile din Coreea de Sud analizează cazul a 51 de pacienţi retestaţi pozitiv după ce au fost declaraţi vindecaţi. De asemenea, consideraţi vindecaţi au ieşit din nou pozitive.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus