Stiri de ultima ora

Boala tăcută care te lasă fără vedere. 50% din pacienţi sunt nediagnosticaţi

Boala tăcută care
te lasă fără vedere. 50% din pacienţi sunt nediagnosticaţi
Stiinta-sanatate
Glaucomul distruge nervul optic şi, în timp, pacienţii ajung să nu mai vadă

Glaucomul este a doua cauză de orbire la nivel mondial. Deşi boala poate fi prevenită este greu de depistat pentru că nu doare şi nici nu are alte manifestări. În România, sunt 140.000 de pacienţi cu glaucom, iar la nivel mondial 50% sunt nediagnosticaţi.

Hipotensiunea, prea des ignorată

Galucomul este o afecţiune severă, care, nediagnosticată din timp duce la orbire. Presiunea intraoculară în cazul pacienţilor cu glaucom este crescută, ceea ce duce, în timp, la distrugerea nervului optic, responsabil de transmiterea informaţiilor de la ochi la creier.

,,Glaucomul, spranumit si hoţul tăcut al vederii, este o afecţiune care nu are simptome în perioada de început a bolii. Pe măsură ce afecţiunea avansează, pacientul îşi va desfăşura cu mai multă dificultate activităţile de zi cu zi, va începe să se împiedice sau să se lovească de obiectele din jur. Aceste mici accidente vor trimite pacientul la oftalmolog, însă în acel moment va fi deja târziu, boala fiind într-un stadiu avansat“, a declarat prof.dr. Dorin Chiseliţă, preşedintele Societăţii Române de Glaucom.

Boala nu este una reversibilă. Odată ce câmpul vizual al individului se îngustează nu se mai poate face nimic pentru a-l readuce la capacitatea normală.

Există anumite categorii de persoane care au un risc mai mare de a dezvolta glaucom şi anumiţi factori de risc precum: vârsta (în cazul persoanelor peste 60 de ani riscul creşte de 6 ori); persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I (părinţi, fraţi, copii) diagnosticate cu glaucom prezintă o creştere de 4-9 ori a riscului; cele care suferă de afecţiuni cardiace sau diabet; persoanele care au presiune intraoculară crescută; cele cu miopie severă; cele care urmează un tratament cronic (prelungit) cu steroizi (sau cortizon) sau persoanele care au suferit un traumatism ocular.

Tratamentele pe care pacienţii le au la dispoziţie astăzi sunt foarte eficiente cu condiţia ca boala să fie descoperită din timp.

Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global 80 de milioane de pacienţi suferă de glaucom, iar această afecţiune este responsabilă pentru 12% dintre cazurile de orbire. În România, sunt 140.000 de pacienţi cu glaucom.

Articole similare :
comments powered by Disqus