Stiri de ultima ora

Au fost selectate zonele de pe Marte unde va ateriza roverul ExoMars

Au fost selectate zonele de pe Marte unde va ateriza roverul ExoMars
Stiinta-sanatate
Unul din principalele obiective ale acestui proiect comun dintre ESA și Agenția spațială rusă Roskosmos este de a determina dacă a existat vreodată o formă de viață pe Planeta Roșie.

Programul prevede lansarea a două misiuni fără echipaj pe Marte: prima, o sondă spațială cu un modul de aterizare-test, în ianuarie 2016, care va ajunge după nouă luni la destinație. Și a doua, roverul care va fi lansat în mai 2018 și care va ateriza pe Marte în ianuarie 2019.

Cele patru locații prevăzute pentru aterizarea pe planeta Marte — Mawrth Vallis, Oxia Planum, Hypanis Vallis și Aram Dorsum — "sunt situate toate relativ aproape de ecuator", a precizat ESA într-un comunicat.

"Suprafața lui Marte este un loc ostil pentru organismele vii (...) de aceea locul nostru de aterizare trebuie să se situeze într-o regiune cu roci foarte vechi unde odinioară a existat apă din abundență", a explicat Jorge Vago, cercetător la ESA care participă la proiectul ExoMars.

Misiunea ExoMars va dura cel puțin 7 luni, iar la bordul roverului se află și un burghiu de foraj care va putea săpa pâna la 2 metri adâncime în solul marțian.
www.realitatea.net

Articole similare :
comments powered by Disqus