Stiri de ultima ora

Astronomii au găsit una dintre cele mai tinere planete de dimensiunea Terrei

Astronomii au găsit una dintre cele mai tinere planete de dimensiunea Terrei
Stiinta-sanatate
Descoperirea, realizată de o echipă de cercetători condusă de Andrew Mann de la Universitatea Texas din Austin, poate oferi indicii cruciale cu privire la condiţiile de la începutul Pământului, planeta EPIC 247589423 b având o vârstă de doar 800 de milioane de ani.

Planeta se găseşte în roiul stelar Hiade, la o distanţă de 195 de ani-lumină de Terra şi orbitează o pitică portocalie, foarte asemănătoare cu soarele nostru, dar cu o luminozitate puţin mai mică, scrie IFL Science .

Cel mai interesant aspect al acesteia este că are 0,99 din raza Pământului, ceea ce o face una dintre foarte puţinele planete descoperite de dimensiunea Terrei cu vârstă foarte mică. Doar altă planetă, Kepler-78, poate fi mai tânără ca aceasta, dar vârsta ei nu se cunoaşte cu exactitate. Celelalte două planete din sistem (c şi d), au raze de 2,91 respectiv 1,45 din raza Pământului.

În lucrarea publicată în American Astronomical Society, cercetătorii au precizat că planeta oferă „posibilitatea studierii istoriei şi evoluţiei planetei similare Terrei”. Apropierea de steaua sa elimină posibilitatea habitabilităţii , dar ar putea spune mai multe despre formarea acestui tip de planete.
descopera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus