Stiri de ultima ora

Ultima minune a sportului românesc vine din Blaj! Echipa locală joacă pentru trofeul Ligii Campionilor. ”Una este la CSM Bucureşti când vine Gullden, noi nu avem jucătoare de acest tip”. Povestea de succes a echipei Alba Blaj

Ultima minune a sportului românesc vine din Blaj! Echipa locală joacă pentru trofeul Ligii Campionilor. ”Una este la CSM Bucureşti când vine Gullden, noi nu avem jucătoare de acest tip”. Povestea de succes a echipei Alba Blaj
Sport
CSM Volei Alba Blaj va juca la sfârşitul acestei săptămâni pentru trofeul Ligii Campionilor la feminin, într-un eveniment de gală care va avea loc la Bucureşti, în Sala Polivalentă (5-6 mai). Alături de formaţia ardeleană, în Capitala României vor mai fi prezente echipele Galatasaray, VakifBank Istanbul (ambele din Turcia) şi Imoco Volley Conegliano (Italia), care vor veni însoţite de aproximativ 1.500 de fani, oficiali şi sponsori.

Calificarea echipei CSM Volei Alba Blaj în turneul Final Four al Ligii Campionilor reprezintă deja o mare performanţă pentru voleiul feminin, dar şi pentru sportul românesc. Practic, România luptă în luna mai pentru două trofee la nivel de Liga Campionilor , volei feminin şi handbal feminin (CSM Bucureşti), situaţie cu care nu s-a mai întâlnit de zeci de ani, din vremurile în care Steaua şi Dinamo aveau echipe competitive la mai multe discipline.

Parcursul echipei Alba Blaj poate fi trecută la capitolul ”minuni” ale sportului românesc, în condiţiile s-a ridicat şi luptă pentru trofeul Ligii Campionilor dintr-un orăşel de aproximativ 20.000 de locuitori.

Formaţia ardeleană a reuşit să ajungă până în această fază la numai 7 ani de la înfiinţare, fiind ”născută” în urma un parteneriat între Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Municipiului Blaj. ”Şi-au dorit foarte mult o echipă de volei pentru că aici a fost totuşi o tradiţie la nivel de copii şi juniori, lumea iubea acest sport”, a evidenţiat directorul general Vladimir Bacşiş. Alba Blaj a promovat încă din primul an fără înfrângere, apoi în Divizia A1 a obţinut locul 7. În următorul sezon, ardelencele au obţinut medaliile de bronz, iar în perioada 2015-2017 au câştigat titlul de campioană a României. De asemenea, în sezonul 2016-2017 au realizat pentru prima dată şi ”eventul”. La sfârşitul acestui sezon pe plan intern, Alba Blaj a fost detronată de CSM Bucureşti, dar are ocazia de a lupta pentru trofeul Ligii Campionilor.

Antrenorul echipei este sârbul Darko Zakoc, care a stat pe banca tehnică a echipei la toate cele trei titluri naţionale. El a mai obţinut în trecut două titluri cu Tomis Constanţa. De când a apărut pe scena voleiului, Alba Blaj a avut doar patru antrenori.

La momentul actual, Alba Blaj are la dispoziţie o ”multinaţională”, cu patru românce în lot. ”Din păcate, fondul de jucătoare din România este prea mic. În acelaşi timp, noi am tot încercat să intrăm pe piaţa de românce, în special să aducem 2-3 jucătoare tinere, elemente de perspectivă, dar din păcate suntem refuzaţi”, a susţinut Vladimir Bacşiş. Două din cele patru românce sunt jucătoare consacrate, componente ale echipei naţionale, Nenka Onyejekwe şi Adina Salaoru, căpitanul echipei. Vedeta de la Alba Blaj în acest sezon este cubaneza Ana Cleger, cea mai bună realizatoare a echipei în Champions League .

Vafkifbank Istanbul are buget de 12 milioane de euro, Alba Blaj, până în 1,5 milioane de euro

Alba Blaj a devenit un nume în voleiul european, fără a avea şi un buget măcar apropiat de cele mai importante cluburi din Europa. ”Pentru a ajunge până aici, făcând o comparaţie cu handbalul feminin care este mult mai în vogă în România, eforturile în volei sunt mult mai mari. Spre exemplu, deţinătoarea trofeului Ligii Campionilor, Vakifbank Istanbul, care va fi şi la Bucureşti, are un buget de 12 milionae de euro. Jucătoarea Zhu Ting este plătită cu un milion şi jumătate de euro. Dacă faci o paralelă între cele mai bune 30 de jucătoare din lume la volei şi cele 30 de la handbal, eu spun că este o diferenţă mare de tot”, a evidenţiat Vladimir Bacşiş. Câte jucătoare din primele 30 din lume sunt acum la Blaj? A fost întrebarea firească decursă din această discuţie, răspunsul oficialului din Blaj fiind: ”Niciuna! Cred că Alba Blaj că nu are nici din primele 100, aici ne referim la salarii plătite. Ca şi valoare este discutabil, după acest sezon putem spune că avem şi voleibaliste de top, vorbim ca şi cotă. Una este la CSM Bucureşti când vine Gullden, vine Lekic, noi nu avem jucătoare de tipul celor două handbaliste. Anul trecut a fost o jucătoare la Blaj, Ana Antonijevic, care acum activează la Volero Zurich, care să spun aşa este de primele 50 din lume”.

”A fost importantă seriozitatea de aici, este unul din atu-urile care ne caracterizează”

Formaţia ardeleană a reuşit şi fără a avea jucătoare de tipul ”Messi”, ”Ronaldo”, etc. să ajungă departe în sezonul 2017-2018 în Liga Campionilor. ”Sunt mai multe motive la bază. Unul ar fi că am avut şi puţină şansă la tragerea la sorţi, trebuie să fim sinceri, să recunoaştem lucrul acesta, am evitat echipele super-puternice. Cu toate acestea ne-am depăşit condiţia pentru că noi am fost în urna a treia la tragerea la sorţi, am avut clar două echipe cotate peste noi. Iar toate echipele din grupă, Mulhouse, Volero Zurich, echipă totuşi cu renume european care a mai jucat Final 4, şi Rzeszow au avut bugete peste Alba Blaj. Dar a fost importantă seriozitatea de aici, este unul din atu-urile care ne caracterizează, munca antrenorului şi a staff-ului tehnic. Apoi, încercăm să avem un management cât mai performant în privinţa alcătuirii lotului, este foarte important. Spun eu că şi cu bani mai puţini poţi atinge anumite performanţe”, a explicat Vladimir Bacşiş reţeta succesului.

Blajul este o micuţă localitate din România, care a reuşit totuşi să atragă jucătoare de primă mână în voleiul continental. ”Alba Blaj şi-a făcut o reputaţie serioasă, în sensul că salariile sunt plătite la timp, ceea ce contează foarte mult în sportul de azi, să ai o siguranţă financiară. Un alt atu este faptul că lumea îl recunoaşte pe Darko Zakoc, un antrenor foarte bun. Sunt şi multe jucătoare aflate în momente mai grele în carieră, care vin la Blaj şi ştiu că după un sezon aici pot prinde un contract extraordinar. Şi nu în ultimul rând, foarte mult i se datorează domnul primar din Blaj, care este aproape de echipă, nu doar financiar. Participă foarte activ, dar nu este tipul de om care vrea să facă ce vrea el sau să ia decizii aşa cum sunt anumiţi patroni din fotbal. Nu! Încearcă să se înconjoare de oameni buni, să discute şi să ia decizia cea mai bună, este un om raţional”, a povestit directorul general al echipei.

Fenomenul Alba Blaj

Echipa de volei este deja un fenomen în localitatea ardeleană, emulaţia a generat şi o dezvoltare din toate punctele de vedere. ”Deja s-a început construcţia unei săli polivalente care va avea capacitate 2.000 de locuri chiar aici în Blaj. Pentru un oraş de 20,000 de locuitori este un lucru extraordinar. Avem abonaţi, poate un element unic pentru voleiul din România. Preţul unui abonament este 200 de lei, avem în jur de 150 de abonaţi. Am făcut câteva chestii promoţionale pentru fani, vin la meciuri cu fulare, cu eşarfe. Pe lângă finanţarea de la Primăria Blaj şi Consiliul Judeţean Alba avem şi sponsori, este dorinţa noastră să aducem câţi mai mulţi parteneri lângă echipă”, a precizat Vladimir Bacşiş.

La fel ca şi Potaissa Turda la handbal masculin, Alba Blaj poate fi dată ca exemplu pentru întreg sportul românesc din toate punctele de vedere, strategie, organizare, seriozitate, finanţare. Cu bani mai puţin decât se cheltuie în multe oraşe mari din România în sport, eficienţa, performanţele sunt mult mai mari. Blajul este deja un nume pe harta sportului românesc, iar mai nou şi în Europa. Formaţia ardeleană a devenit prima formaţie din România care joacă cu trofeul Ligii Campionilor pe masă în voleiul feminin!
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus