Stiri de ultima ora

Tot ce trebuie să ştii despre Cupa Rogers, turneul la care Simona Halep are de apărat trofeul câştigat anul trecut: de ce se aseamănă cu Wimbledon-ul, cine a dominat întrecerea şi când îşi află adversarele eleva lui Daniel Dobre

Tot ce trebuie să ştii despre Cupa Rogers, turneul la care Simona Halep are de apărat trofeul câştigat anul trecut: de ce se aseamănă cu Wimbledon-ul, cine a dominat întrecerea şi când îşi află adversarele eleva lui Daniel Dobre
Sport
Iată tot ce trebuie să ştii despre Cupa Rogers, întrecerea WTA găzduită în 2019 de Toronto:

1. Cupa Rogers este una dintre cele mai vechi competiţii de tenis din lume. Primul concurs în Canada a fost organizat în 1881, la masculin, o competiţie feminină fiind adăugată 11 ani mai târziu, în 1982. Cu o istorie de 138 de ani, acesta este al treilea cel mai vechi turneu de tenis, după Wimbledon (prima ediţie în 1877) şi US Open.

2. Particularitatea turneului canadian constă în faptul că, sub aceeaşi denumire comercială Rogers Cup, sunt organizate în paralel, în aceeaşi săptămână, dar în oraşe diferite, un turneu WTA de categorie Premier 5 şi un turneu ATP de categorie Masters 1000. Gazdele Rogers Cup sunt Montreal şi Toronto, care primesc alternativ vizita celor două tururi - în anii pari se organizează întrecerea feminină la Montreal şi cea masculină la Toronto, iar în ani impari - fetele merg la Toronto, iar băieţii la Montreal. Rogers Cup face parte din US Open Series (sunt puse la bătaie bonusuri financiare pentru sportivii care adună cele mai multe puncte în această serie).

3. Arena principală de la Toronto poate primi în tribune 8.000 de spectatori. Centralul din Montreal, IGA Stadium, este mai mare, putând primi până la 11.815 spectatori.

4. Programul Cupei Rogers este alcătuit din 15 sesiuni de tenis. Califcările se joacă sâmbătă şi duminică (3-4 august), apoi se dă start-joc pe tabloul principal. Canadienii au structurat programul la fel ca US Open-ul sau Australian Open-ul, cu două sesiuni pe zi pentru săptămâna principală de concurs, punând în vânzare bilete distincte. Primele opt favorite (Barty, Osaka, Pliskova, Halep, Bertens, Svitolina, Stephens şi Serena Williams) au un prim tur liber şi nu vor fi putea fi văzute în acţiune de fanii din România mai devreme de ziua de miercuri.

5. Recordul de trofee. În anii 20, Lois Moyes Bickle, din Canada, câştiga de zece ori turneul de pe teren propriu. În epoca modernă a tenisului, puţine jucătoare au obţinut victorii multiple la turneul canadian: Chris Evert şi Monica Seleş au câte patru trofee în palmares, Martina Navratilova şi Serena Williams - câte 3, iar începând cu 2009, când a intrat în vigoare actualul sistem de clasificare a turneelor, doar Serena Williams şi Simona Halep au reuşit să se impună de câte două ori. Martina Hingis este ultima sportivă care a reuşit victorii consecutive la acest turneu (1999 - 2000).

6. Finala din 2018: Simona Halep - Sloane Stephens 7-6(6), 3-6, 6-4

7. Trofeul Cupei Rogers este unul nou, lansat la ediţia 2017, cu ocazia aniversării de 150 de ani a Canadei. El a fost gândit şi produs de doi artişti renumiţi în Canada, George Yabu şi Glenn Pushelberg, folosind cuarţ.

8. Simona Halep are cele mai multe finale disputate în ultimii ani la Cupa Rogers: 3 finale, dintre care două câştigate începând cu 2015.

9. Absenţele marcante din 2019: Petra Kvitova (6 WTA), Marketa Vondrousova (15 WTA) şi Qiang Wang (16 WTA)

10. Lista capilor de serie în turneul de la Toronto. 1-8: Barty, Osaka, Pliskova, Halep, Bertens, Svitolina, Stephens, Serena Williams, toate urmând să debuteze în competiţie în turul secund; capii de serie 9-16: Sabalenka, Sevastova, Bencic, Kerber, Konta, Keys, Wozniacki, Kontaveit.

11. Românce în competiţie. România are o singură sportivă pe tabloul principal la Cupa Rogers 2019 - Simona Halep.

12. Tragerea la sorţi. Tabloul principal pentru Cupa Rogers 2019 va fi alcătuit în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora României 24:00.

13. Mizele. Cupa Rogers beneficiază de un fond total de premiere în valoare de 2.830.000 dolari. Campioana va fi răsplătită cu 900 puncte WTA şi un cec în valoare de 519.480 dolari - aproximativ jumătate din premiul rezervat campionului la masculin, acolo unde competiţia este la al doilea cel mai ridicat palier după Grand Slam-uri, seria Masters 1000.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus