Stiri de ultima ora

România – Portugalia, preliminarii Euro 2020. Toate calculele tricolorilor pentru a ajunge la un turneu final continental după 24 de ani

România – Portugalia, preliminarii Euro 2020. Toate calculele tricolorilor pentru a ajunge la un turneu final continental după 24 de ani
Sport
Naţionala masculină de handbal încă mai are şanse de calificare la Campionatul European din 2020, dar are nevoie de puncte în meciurile cu Portugalia (joi, ora 18:00, Sala Dinamo) şi Franţa (duminică, ora 19:00, Nantes), în Grupa 6 preliminară. Calculele arată că orice este posibil, România însă trebuie să mai şi demonstreze că poate.

Campionatul European din 2020 se va desfăşura în premieră cu 24 de echipe naţionale, astfel că pe lângă cele patru reprezentative deja calificate (Austria, Suedia, Norvegia – ţări organizatoare şi Spania – campioană en-titre), alte 20 de naţionale vor obţine biletele pentru turneul final în urma calificărilor. În preliminarii sunt opt grupe preliminare x 4 echipe, astfel că 62,5% dintre participante în această fază a competiţiei ajung la Campionatul European. Un procent mai mare ca oricând. Mai exact, se califică primele două clasate în fiecare grupă plus cele mai bune patru naţiuni situate pe locul 3, cu punctaj obţinut din întâlnirile cu adversarele care au terminat pe locurile 1-2.

Înaintea partidelor din această săptămână, Franţa şi Portugalia au câte 6 puncte în Grupa 6, în timp ce România şi Lituania au câte 2 puncte. Cel mai realist scenariu prin care tricolorii pot reveni la un Campionat European după o pauză de 24 de ani este ocuparea locului 3. Pentru că este greu de crezut că fie Franţa, fie Portugalia pot pierde ambele partide din această săptămână, iar în plus, în meciurile directe, România să câştige la o diferenţă mai mare decât a pierdut în tur (13-21 cu Portugalia şi 21-31 cu Franţa).

Într-un clasament al echipelor clasate azi pe locul 3, România ocupă poziţia a şaptea, aşadar ar fi în afara Campionatului European:

România, Turcia şi Italia sunt echipele care au la dispoziţie două meciuri în această săptămână, pentru a acumula puncte în această ierarhie, iar dacă vor obţine maximum nu au cum să rateze prezenţa la Euro 2020.

Dar cele mai previzibile calcule sunt următoarele:

Muntenegru are cele mai mari şanse să se califice la turneul final, având în vedere că mai are un meci acasă cu Ucraina. Poate urca şi pe locul 2 dacă Ucraina pierde şi cu Danemarca pe teren propriu. În acest caz, Ucraina ar ajunge pe locul 3, având însă azi deja asigurate 2 puncte pentru clasamentul „locurilor 3” şi un golaveraj de „minus 1”.

În Grupa 2, Serbia poate ajunge la 3 puncte, după un eventual succes cu Elveţia pe teren propriu, tot în ultima etapă.

În Grupa 1, Polonia poate urca pe locul 2, cu victorii în partidele cu Israel şi Kosovo. Israel va ajunge pe locul 3 şi în cazul în care nu ar obţine cel puţin un punct cu Germania pe teren propriu, ar rămâne cu 2 puncte şi un golaveraj de cel puţin „misus 17”, calculând că ar ceda la limită următoarele două jocuri.

În Grupa 3, Turcia va avea de jucat cu Macedonia de Nord pe teren propriu şi cu Islanda în deplasare, nordicii posibil calificaţi la ultimul meci.

În Grupa 4, Olanda are un meci cu Letonia în ultima etapă, în care îşi poate îmbunătăţi golaverajul de „minus 12”

În Grupa 5, Belarus mai are un meci în deplasare cu Bosnia. În acestă grupă, Cehia, Belarus şi Bosnia ar putea avea toate câte 4 puncte, pentru un eventual clasament al „locurilor 3”.

În Grupa 7, Italia va mai avea de jucat acasă cu Rusia şi în deplasare cu Ungaria.

Ce ar trebui să facă România

, în cel mai realist caz, pentru a se califica la Euro. Doar cu o victorie în faţa Portugaliei, naţionalele din Grupele 2, 4, 5 şi 8 nu ar putea fi depăşite decât în cazuri excepţionale. 
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus