Stiri de ultima ora

Premieră cu importante semnificaţii politice la Sala "Dinamo": handbaliştii tricolori întâlnesc Kosovo, ţară pe care România n-o recunoaşte. Oaspeţilor nu li se va cânta imnul şi nu le va fi arborat steagul

Premieră cu importante semnificaţii politice la Sala Dinamo: handbaliştii tricolori întâlnesc Kosovo, ţară pe care România n-o recunoaşte. Oaspeţilor nu li se va cânta imnul şi nu le va fi arborat steagul
Sport
Naţionala de handbal masculin a României se află în faţa unui moment istoric: este prima reprezentativă tricoloră care va susţine un meci oficial cu Republica Kosovo. Jocul se desfăşoară, miercuri, de la ora 18:30 (Sala Dinamo ), în preliminariile Campionatului European din 2018.

Evenimentul depăşeşte graniţele sportive cu mult şi are importante conotaţii politice. România face parte din grupul ţărilor care nu recunosc independenţa provinciei care, cu ajutorul Occidentului, şi-a declarat secesiunea faţă de Serbia în 2008. 23 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au recunoscut independenţa Republicii Kosovo. Pe lista celor cinci care au spus "NU" se regăseşte însă şi România, alături de alte patru ţări: Cipru, Grecia , Slovacia şi Spania . Motivele ţin de geopolitică, dar situaţia s-ar putea schimba din 2015, în contextul unui nou regim politic în ţară, cel puţin acestea au fost informaţiile care au circulat în mass-media românească în urmă cu ceva timp.

1,8 milioane de locuitori sunt în Republica Kosovo

Până în prezent, poziţia României s-a corelat cu cea a Belgradului atunci când a fost vorba de Kosovo. Presa de specialitate a menţionat însă faptul că ţara noastră a acţionat prudent în această privinţă, având în vedere contextul politic din zonă. Teama României a fost, cel puţin până la această dată, ca precedentul Kosovo să nu fie aplicat şi în Transnistria. România n-ar putea reacţiona într-o astfel de situaţie dacă ar recunoaşte Kosovo.

Revenind la meciul de handbal România - Kosovo, contextul politic îşi va pune amprenta asupra evenimentului de miercuri, din Sala "Dinamo".  Imnul statului Kosovo nu va fi intonat, iar steagul nu va fi arborat, în condiţiile în care România nu a recunoscut independenţa acestei provincii. "Nu este un lucru care ţine de noi. Treaba noastră este doar ce vom face noi în teren. Iar miercuri, România trebuie să arate altfel decât în ultima vreme", a declarat selecţionerul Aihan Omer.

În acelaşi timp, absenţa însemnelor naţionale, şi încă la un meci de pe propriul teren al unei reprezentative tricolore, nu s-a mai întâmplat vreodată.

Tricolorii îşi pun deja semne de întrebare cum va fi meciul retur, din 1 noiembrie, care se va desfăşura la Priştina, în tot acest context politic. "Sper să nu se întâmple nimic, însă probabil că ne vor huidui. Aceste probleme ne depăşesc pe noi", a spus pivotul Marius Novanc (33 de ani), revenit la echipa naţională.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă din Serbia în 2008 şi a fost recunoscută de 108 ţări, dar şi de alte organisme internaţionale, precum Banca Mondială.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus