Stiri de ultima ora

Play-off degeaba: în toate ediţiile noului format al Ligii 1, echipa clasată pe locul 1 după sezonul regulat a câştigat şi titlul. Marile minusuri despre care nu vorbeşte nimeni

Play-off degeaba: în toate ediţiile noului format al Ligii 1, echipa clasată pe locul 1 după sezonul regulat a câştigat şi titlul. Marile minusuri despre care nu vorbeşte nimeni
Sport
1. Prezentat de noua conducere a LPF şi de deţinătorii drepturilor TV (cei care au şi impus schimbarea) ca o modalitate de a “strânge” şi anima lupta la titlu, noul sistem - cu număr mai mic de echipe, două faze distincte (sezon regulat/play-off şi play-out) şi înjumătăţirea numărului de puncte după campionatul propriu-zis – se dovedeşte doar un bluf. Sistematic, echipa care a câştigat sezonul regulat a sfârşit prin a câştiga şi titlul. Nici măcar o singură dată nu s-a întâmplat ca în play-off să se petreacă vreo răsturnare spectaculoasă de situaţie.

Rând pe rând, Astra , Viitorul şi CFR (de două ori la rând) au confirmat, în play-off, raportul de forţe din prima fază a competiţiei.

În niciun sezon nu s-a întâmplat ca play-off-ul să schimbe ocupanta locului 1 de la finalul campionatului regulat. 

2. Numărul dublu de aşa-zise derby-uri, prin care s-a sperat creşterea interesului faţă de campionat, a avut dublu tăiş. Realitatea arată că, pe de o parte, audienţa a scăzut treptat, din cauza inflaţiei de “derby-uri”, iar pe de alta a apărut posibilitatea ca unele dintre formaţiile “aşteptate” în play-off să nu se califice în această fază (vezi Dinamo ).

În acelaşi timp, sistemul nou, sezon regulat – play-off/play-out, nu a putut stopa declinul valoric al Ligii 1. Asta arată că nu restrângerea numărului de echipe din prima ligă este soluţia pentru fotbalul din România, ci determinarea acestora, inclusiv pe cale punitivă, să-şi mărească nivelul de profesionalism şi competitivitatea. Spectatorii din tribune şi telespectatorii din faţa micilor ecrane nu pot fi convinşi să revină alături de fotbalul românesc îndesându-le pe gât zeci de meciuri FCSB – Craiova , Craiova – Dinamo, CFR – Craiova, Dinamo – FCSB, FCSB – CFR şi Dinamo - CFR pe an. Experienţa ultimilor patru ani ne arată că trebuie să ne întoarcem la creşterea calităţii echipelor.

3. La schimbarea sistemului competiţional ni s-a servit argumentul că astfel va fi eliminat numărul de meciuri fără miză, predispuse la tot felul de evenimente sub semnul întrebării. Realitatea ne-a arătat că, an după an, cel puţin una din echipele ajunse în play-off a devenit carne de tun pentru celelalte.

În 2015-2016 a fost cazul cu Viitorul şi Târgu Mureş, în 2016-2017 – cu Astra, în 2017-2018 – cu Poli Iaşi , iar în 2018-2019 – cu Astra şi Sepsi . În toate aceste situaţii, echipele respective au intrat, practic, în vacanţă odată cu încheierea sezonului regulat şi atingerea obiectivului (calificarea în play-off). Şi mai grav este că, în câteva momente, aceste formaţii şi-au adus aminte să joace fotbal doar când au avut chef sau interes, punctual, influenţând în mod neloial lupta pentru titlu.

4. Patru ani după reducerea severă a numărului de formaţii din Liga 1, constatăm că efectele asupra bazei de jucători selecţionabili în echipele naţionale sunt evidente. Calitatea n-a crescut, ba dimpotrivă. Meciurile de duzină, fără miză – la fel. Azi, conducătorii FRF şi LPF ar vrea să bage mai repede în prima ligă echipele din oraşele mari (reapărute, între timp, pe scenă), dar nu pot din cauza propriilor regulamente modificate chiar de ei.

Socoteala din birouri nu s-a potrivit deloc cu situaţia de pe teren. Vorbind pe şleau, trebuie spus că scăderea numărului de echipe a vizat, în primul rând, eliminarea cluburilor mici, fără tradiţie şi spectatori, precum Chiajna , Voluntari, Mediaş. S-a sperat într-o revenire treptată a echipelor “de tradiţie”. În loc de asta, anul trecut a promovat Călăraşi, acum doi ani Juventus (devenită între timp Daco-Getica) şi Sfântu Gheorghe, acum e ca şi promovată Clinceni. Din Liga 1 au continuat să cadă echipele unor oraşe importante: Timişoara, Târgu Mureş, Târgu Jiu.

Cu noul sistem nu ne-am mai calificat în Liga Campionilor , în preliminarii ne bat luxemburghezii, naţionala a luat-o la vale. Cine mai are ligă de 14 echipe în Europa

Concluzia este că schimbarea sistemului competiţional, măsură luată de liga lui Iorgulescu şi de federaţia lui Burleanu, nu doar că n-a ajutat fotbalul românesc, dar l-a tras în jos. Azi s-a ajuns ca în Liga 2 să fie mai multe echipe cu nume important din oraşe mari decât în Liga 1: Petrolul Ploieşti, UT Arad, FC Argeş Piteşti, Farul Constanţa, Pandurii Tg. Jiu, Chindia Târgovişte, U Cluj , Poli Timişoara, Ripensia Timişoara.

Cum-necum, ultima oară când România a avut o echipă calificată în grupele Ligii Campionilor s-a întâmplat în sezonul 2013-2014, când Liga 1 funcţiona cu 18 echipe şi sistem competiţional normal. După implementarea noului sistem, fotbalul a intrat în declin şi am ajuns, anul trecut, să fim eliminaţi cu toate echipele în tururile preliminare, iar campioana României să fie trimisă acasă de luxemburghezii de la Dudelange.Acelaşi lucru se poate spune şi despre naţională. Ultima calificare la un turneu final a fost obţinută la Euro 2016. De atunci, tricolorii au început să se scufunde.România, ţară cu 18 milioane de locuitori, are mai puţine echipe în prima ligă decât Grecia (10 milioane de locuitori), Suedia (8 milioane), Serbia (10 milioane) şi Belarus (10 milioane) şi acelaşi număr cu Danemarca (5,8 milioane) şi Bulgaria (8 milioane). După cum se poate observa, spectrul larg acoperit de ţările de mai sus anulează orice posibil argument invocat de LPF, FRF şi proprietarul drepturilor TV. E vorba de ţări şi mai bogate, şi mai sărace decât România, cu fotbal mai bun sau mai slab, cu jucători legitimaţi mai mulţi sau mai puţini. Singurul lucru în comun al naţiunilor enumerate mai sus este că acestea au mai multe echipe în prima ligă decât noi, raportat la numărul de locuitori.

La toate cele de mai sus se pot găsi scuze şi contraargumente mai mult sau mai puţin obiective. Datele seci sunt, însă, cele de mai sus. Sistemul play-off/play-out nu a modificat soarta titlului, competiţia nu a crescut, fondul de jucători a scăzut, competitivitatea la fel, interesul pentru Liga 1 s-a restrâns, iar banii mai mulţi împărţiţi la mai puţini nu s-au regăsit în performanţa echipelor.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus