Stiri de ultima ora

OCHI ALBAŞTRI | "Serviciile" candidează la şefia FIFA. Prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, fost şef al Securităţii din ţara sa, a intrat oficial în cursa pentru preşedinţia forului mondial. Burleanu îl susţine

OCHI ALBAŞTRI | Serviciile candidează la şefia FIFA. Prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, fost şef al Securităţii din ţara sa, a intrat oficial în cursa pentru preşedinţia forului mondial. Burleanu îl susţine
Sport
Asupra FIFA se exercită însă o presiune din ce în ce mai mare. Presa engleză scrie de mult timp despre suspiciunile de corupţie care au însoţit alegerea Rusiei pentru turneul din 2018 şi a Qatarului pentru ediţia din 2022. Astă-vară, însă, imediat după ce elveţianul a fost reales în fruntea FIFA, FBI a declanşat oficial o anchetă de corupţie care viza forul mondial. Au fost arestaţi mai mulţi conducători ai FIFA, între care şi secretarul general Jerome Valcke, cel care ar fi supervizat o mită de 10 milioane de dolari.

Această presiune tot mai mare asupra actualilor şefi ai fotbalului mondial a dus la demisia lui Blatter, care asigură un interimat până la noul scrutin. Numai că preşedintele a fost suspendat pe 90 de zile, pe 8 octombrie, de Comisia de Etică a FIFA. Prin această mişcare au fost „împuşcaţi“ doi iepuri, pentru că la pachet cu Blatter a fost suspendat şi Michel Platini, preşedintele UEFA, care anunţase şi el că vrea să candideze la succesiunea elveţianului. Comisia de Etică a FIFA a considerat ilegal faptul că Blatter a plătit 1,8 milioane de euro către Platini, în 2011, pentru nişte aşa-zise lucrări de consultanţă făcute de francez între 1999 şi 2002. După această afacere, şansele ca Platini să devină preşedintele FIFA devin incerte.

Dacă matrapazlâncurile făcute la vârful fotbalului mondial şi european sunt cunoscute şi reclamate vehement, de mulţi ani, de microbişti, presă şi chiar unii conducători de federaţii, în schimb activarea bruscă a anchetatorilor – uneori, în afaceri vechi de peste un deceniu – este neobişnuită. Acţiunile procurorilor americani împotriva FIFA au apărut după ce Blatter a refuzat orice sugestie de a lua în calcul mutarea turneului final al Mondialelor din 2018 din Rusia. S-a speculat că atât în cazul competiţiei din Rusia, cât şi a celei din Qatar, micuţul elveţian are prea multe datorii văzute sau nevăzute faţă de organizatori pentru a putea să se mai răzgândească.

Deşi nu pare, Răzvan Burleanu are un spate foarte puternic

Printre cei care-l susţin deschis pe fostul şef de serviciu secret Ali bin Hussein este şi Răzvan Burleanu, preşedintele FRF. La rândul său, Burleanu - absolvent al fostei Academii "Ştefan Gheorghiu", fabrica de cadre a Partidului Comunist înainte de 1989 (actuala SNSPA) - este acuzat că ar fi sprijinit din umbră. Până la 30 de ani, acesta a absolvit cursurile controversatului Colegiu Naţional de Apărare, apoi a trecut fulgerător, pe diverse funcţii - de "expert", aşa cum se autocaracterizează -, prin Primăria Bacău, Parlamentul României, Autoritatea Electorală Permanentă (!) şi chiar Administraţia Prezidenţială.

Este un apropiat al unor personaje precum Liviu Dragnea (preşedintele PSD), Vasile Dâncu şi George Maior (fostul şef al SRI), preşedinţia FRF câştigând-o anul trecut după ce Gică Popescu, marele favorit, a fost condamnat la închisoare cu o zi înaintea alegerilor.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus