Stiri de ultima ora

Oamenii care dau farmecul acestei regiuni

Oamenii care dau farmecul acestei regiuni
Sport
Spațiul geografic european în care se regăsește și România are un farmec aparte, dat de oamenii din această regiune, indiferent de criticile aduse de unii cârcotași sau chiar de instinctul locuitorilor de a vedea o lume mai bună în alte țări occidentale.

Doar luând în considerare sportul rege, urmărit cu mult patos în Balcani, regiune din care România nu ar face parte, dar în care se încadrează la perfecție din punct de vedere al obiceiurilor și al mentalității colective, constatăm o poveste captivantă a oamenilor care dau viață acestor meleaguri. Forul fotbalistic european UEFA a fost parcă mereu mai aspră cu țări precum România, Serbia, Bulgaria, Croația sau Grecia, când a venit vorba de aplicarea regulamentelor, iar motivul principal al sancțiunilor a fost fanatismul suporterilor prezenți pe stadioane. Într-adevăr, patosul fanilor din aceste țări pentru formațiile preferate este foarte bine cunoscut, dar, în același timp, fascinează împătimiți ai fenomenului fotbalistic din toată lumea. Sunt numeroase cărți și documentare realizate pe această temă de autori din alte țări.

Nu putem nega că există însă și personaje care folosesc acest pretext al fanatismului pentru fotbal doar pentru a se manifesta violent pe arene, din diferite motive (frustrări personale, devieri de comportament sau interese economice și politice). Dar, mai ales astăzi, trebuie să constatăm și să aplaudăm fața frumoasă a oamenilor care dau viață acestei regiuni. Astăzi, când România va stabili un record internațional. Aproximativ 30.000 de copii vor asista la partida de fotbal dintre România și Norvegia, din preliminariile Campionatului European din 2020. Precedentul record a fost înregistrat în țara vecină Serbia, unde, la partida dintre Partizan Belgrad și formația olandeză AZ Alkmar, au fost prezenți circa 22.000 de copii.

Iată cum farmecul acestui sport vine tocmai din țările europene cele mai pedepsite de UEFA. Nu trebuie încurajate scandările rasiste sau cu conotație politică pe stadioane, dar trebuie recunoscut faptul că acestea sunt și manifestări, o formă de protest, ale unei societăți nemulțumite, dar totuși unite. Fenomenul comun în statele enumerate mai sus este indignarea colectivă față de corupția de la nivelul cel mai înalt al statului. Atât în România, cât și în Croația sau Grecia, oamenii de rând sunt nemulțumiți de politicienii corupți și de cei care, prin aceleași pârghii, au ajuns să conducă federațiile de fotbal din aceste state. Așa că se aplică metoda „dă-le-n cap“ fanilor din aceste țări. O metodă care însă pare să nu aibă efectul scontat și de aceea UEFA și FIFA vor să îmbuneze altfel Balcanii. Varianta cu exclusivitate pentru copii pe stadioane este una dintre ele. Se încearcă și o ușoară apropiere de aceste state, prin organizarea unor competiții. Bucureștiul va organiza patru meciuri la Campionatul European din 2020. Pe lângă asta, federațiile de fotbal din România, Serbia, Bulgaria și Grecia ne mai aruncă în față, dirijate de conducerile politice, o posibilă organizare a turneelor finale Euro 2028 și World Cup 2030. Dacă turneul final al Cupei Mondiale pare doar o poveste, niciuna dintre țările menționate neavând un stadion cu capacitatea necesară pentru găzduirea unei semifinale sau finale la acest nivel, EURO 2028 poate fi un campionat realizabil. Dar din nou se va ridica problema suporterilor. Și aici ar trebui să intervină și responsabilitatea federațiilor de fotbal. Federația Română de Fotbal și-a manifestat interesul, prin procese împotriva unor suporteri. În Anglia, unde fanatismul celebrilor huligans este renumit, federația de fotbal s-a asigurat, mai întâi, că nu vor mai exista incidente pe stadioane. Dar, în România și în țările vecine, așa-zisele firme de pază care au contracte pentru garantarea siguranței pe stadioane folosesc necalificați, plătiți cu ora. Dar aceste societăți au girul Ministerului de Interne. Este greu de crezut însă că președintele FRF, Răzvan Burleanu, va deranja clasa politică, de la care așteaptă voturi, prin intermediul primarilor ce dețin cluburile de fotbal din ligile inferioare, în vederea unui nou mandat la conducerea fotbalului românesc. Dar se pare că nu se dorește și un proces, o anchetă, legată de aceste societăți comerciale care ar trebui să se ocupe de siguranța la competițiile sportive.

Rămâne să ne bucurăm de fața frumoasă a fotbalului din această regiune.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus