Stiri de ultima ora

O analiză altfel. Simona Halep iese din grupul jucătoarelor care navighează în derivă sau "trec" pe cuponul de pensie. Cum o repoziţionează trofeul câştigat sâmbătă în galeria de onoare a tenisului feminin

O analiză altfel. Simona Halep iese din grupul jucătoarelor care navighează în derivă sau "trec" pe cuponul de pensie. Cum o repoziţionează trofeul câştigat sâmbătă în galeria de onoare a tenisului feminin
Sport
Simona Halep, trimisă în galeria marilor campioane de victoria de la Wimbledon. Foto: AELTC / Bob Martin via wimbledon.com

Simona Halep , campioană la Wimbledon. Asta repetă o planetă întreagă în ultimele 24 de ore. Simona Halep nu mai este un fenomen al României şi nici o "simplă" excelentă jucătoare de zgură. A devenit oficial. Iar precizarea este, pe cât de banală pentru mulţi dintre fanii ei, extrem de necesară.

Simona Halep a schimbat placa.

Secretul succesului Simonei Halep la Wimbledon 2019 stă şi într-o schimbare de atitudine pentru care Simona a fost blamată. Cât de mult, înţelegi din faptul că la conferinţa de presă - şi nu în dialogul cu presa din România, cu care, să spunem, jucătorii români de tenis au micile-mari răfuieli şi alinturi - ci la cel de-al doilea răspuns al secţiunii internaţionale, în limba engleză. Proaspăta-campioană a simţit nevoia unui fel de drept la replică. Simona a primit o întrebare despre meci, care punea lupa asupra gestionării unei situaţii favorabile în faţa uriaşei Serena Williams. Halep, pentru că nu apucase să descrie încă jocul, să explice, din punctul său de vedere, ce a fost bine şi cum a decurs meciul, a anunţat: "deci, voi vorbi acum despre meci". Este deja o rutină ca sportivii să treacă în revistă evoluţia meciul. A venit imediat o precizare pusă de Simona: "succesul meu, aici, la Wimbledon, se datorează atitudinii. Am declarat că vreau să fie un an mai lejer, dar nu m-am referit la joc. Am continuat să fiu extrem de profesionistă. Dar am avut o atitudine mai relaxată în afara terenului". Totul a pornit de la momentul în care Simona a spus că vrea "a chill year" după 2018.

Dezbaterea a erupt. Ceea ce a vrut Simona Halep să obţină a fost o detaşare de rezultat, despre care vorbesc de ani de zile Federer, Djokovic, Nadal sau Petra Kvitova. Să poată trece mai uşor şi mai degajat peste cele peste 10 înfrângeri care vin, aproape cu certitudine, în fiecare sezon din tenis.

Şi aşa, în 2019, Simona Halep a schimbat categoria, pentru că, nu-i aşa, cum spune o reclamă la modă, numerele contează şi este o diferenţă mare între 1 şi 2.

S-a repetat des, poate chiar exasperant de des în mediul virtual, că Simona Halep este "doar" o jucătoare constantă. Simona Halep este, într-adevăr constantă, dovada cea mai bună fiind aceea că, în acest moment, este jucătoarea cu cea mai lungă şedere neîntreruptă în Top 10-ul actual (începând cu 27 ianuarie 2014), ceea ce înseamnă că luni va începe a 285-a săptămână între primele 10 jucătoare ale lumii. Dar care nu are acele vârfuri spectaculoase în sezon (Simona mergea bine în sezonul pe zgură şi juca finală de Roland Garros, dar a avut nevoie de trei repetiţii pentru a ridica Cupa Suzanne Lenglen deasupra capului, nu?; Simona câştiga trofee, dar parcă nu pe cele mai mari, având la startul întrecerii de la All England Club un bilanţ aproape 50-50, cu 18 titluri, 17 finale pierdute, 1 Grand Slam, 4 turnee Premier Mandatory).

2019 spune, aşadar, o altă poveste. Fără trofeu după primele şase luni, Simona Halep a intrat fără victorie pe iarbă la Wimbledon şi a făcut un turneu mare, câştigând din afara listei scurte a marilor favorite prezentate la start.

Ce a făcut Simona este comparabil cu superba surpriză pe care o reuşea Angelique Kerber, în 2016, la Australian Open, după un start de an cu o victorie din trei meciuri oficiale (începuse turneul ca număr 6 mondial). Exemplul tipic de "power-play", nu? Şi nu facem aici greşeala de a compara victoria Simonei, o membră a Top 10, cu ceea ce au făcut Pennetta sau Ostapenko. Dar ne gândim că seamănă cu parcursul neanunţat al Petrei Kvitova spre al doilea trofeu de la Wimbledon, din 2014. Cu ediţiile bune ale Muguruzei, care parcă mai curând e ori la bal, ori la spital în Grand Slam-uri, cu două trofee din trei finale şi doar o altă semifinală în plus în CV.

Pentru prima dată, având-o pe Serena Williams în faţă, în cel mai important turneu din tenis, Simona Halep nu a mai avut nevoie de repetiţii, duble pentru a obţine laurii (cu un 6-2, 6-2 net). În Era Open, doar 12 jucătoare au câştigat Wimbledon-ul la prima vizită în finală:Evonne Goolangong, Virginia Wade, Conchita Martinez, Amelie Mauresmo, Martina Hingis, Lindsay Davenport, Martina Navratilova, Venus Williams, Serena Williams, Maria Şarapova, Petra Kvitova şi Simona Halep.

Calităţile Simonei Halep pentru jocul de zgură sunt incontestabile. Însă, istoric, eticheta de specialist al zgurii a ajuns să aibă şi o tentă negativă. Născută şi crescută, ca jucătoare, pe zgură roşie, Simona Halep a depăşit, oficial, dimensiunea de specialistă a unei suprafeţe. De această etichetă a fugit şi Rafael Nadal, incontestabilul Rege al Roland Garros-ului, acum în posesia a 12 trofee. Vi se pare o coincidenţă că cei doi, Halep şi Nadal, au avut ca vis suprem victoria la Wimbledon? Tania Halep i-a spus fiicei sale că dacă vrea să facă ceva în tenis, trebuie să joace o finală pe iarba londoneză, tocmai pentru că, pornind de pe zgură, iarba rămâne cea mai mare provocare. La 14 ani, Nadal nu visa la accesibilul Roland Garros, ci la Wimbledon, pentru a fi jucător adevărat. Simona a reuşit. Între jucătoarele active, Simona este doar a patra sportivă cu finale de Grand Slam pe toate cele trei suprafeţe (zgură, hard şi iarbă), alături de surorile Williams şi Maria Şarapova.

Totodată, Simona Halep, după ce scăpa de cărămida legată de gleznă "număr unu mondial fără titlu de Mare Şlem în palmares", iese acum şi de pe lista cu sportive care triumfă o dată în turneele de Mare Şlem şi apoi eşuează în uitare, în pluton sau la pensie: dintre sportivele în activitate au cel puţin două titluri de Mare Şlem Serena Williams, Venus Williams, Maria Şarapova, Angelique Kerber, Svetlana Kuznetsova, Victoria Azarenka, Petra Kvitova, Garbina Muguruza, Naomi Osaka şi, de acum, Simona Halep.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus