Stiri de ultima ora

Numărul locurilor disponibile la Campionatele Mondiale de handbal se măreşte de la 24 la 32, dar pentru naţionala masculină a României rămâne la fel de greu să ajungă acolo. Africa a câştigat patru locuri pentru Egipt 2021

Numărul locurilor disponibile la Campionatele Mondiale de handbal se măreşte de la 24 la 32, dar pentru naţionala masculină a României rămâne la fel de greu să ajungă acolo. Africa a câştigat patru locuri pentru Egipt 2021
Sport
Campionatele Mondiale de handbal se vor desfăşura începând din 2021 cu 32 de echipe naţionale la start, conform unei decizii luate de Comitetul Executiv al IHF încă din 18 octombrie 2018. Zilelete trecute, şefii handbalului mondial au definitivat şi modul cum vor fi distribuite locurile începând cu turneul final masculin din Egipt 2021.

Astfel, gazda Campionatului Mondial va fi calificată din oficiu, la fel ca şi deţinătoarea titlului. În cazul în care există mai multe ţări organizatoare, numărul de locuri obligatorii pentru o Confederaţie va fi redus.

Locurile obligatorii pentru Confederaţii – 16 sau 17 la număr - vor fi distribuite astfel:

4 locuri pentru Africa, Asia, Europa şi PanAmerica (un loc este disponibil pentru zona Americii de Nord şi Caraibe, în timp ce trei locuri sunt alocate Zonei de Sud şi America Centrală).

1 loc pentru Oceania, dar numai în cazul în care o reprezentativă din această zonă intră în Top 5 la Campionatul Asiei. În sens contrat, IHF va acorda un Wild-Card.

Locuri de performanţă – 12 locuri:

Aceste locuri vor fi acordate pe baza clasamentului la ultimul Campionat Mondial. Naţionale clasate pe locurile 1-12 vor aduce locuri pentru Confederaţiile din care provin:

Exemplu: la ultimul Mondial masculin, Europa a avut 9 reprezentative în Top 12, Africa – 2 reprezentative, iar PanAmerica – 1 reprezentativă. Acestea se vor transforma automat în locuri de calificare pentru Confederaţiile respective

Forul internaţional a anuţat că va evalua distribuţia locurilor obligatorii după fiecare eveniment pentru a garanta calitatea Campionatului Mondial.

Dacă despre Mondialul feminin din 2021 este prematur să discutăm câte locuri va avea fiecare Confederaţie, din moment ce „baza de calcul” va fi turneul final din Japonia programat la finalul acestui ani. În schimb, la masculin, lucrurile sunt deja clare.

Distribuţia celor 31 de locuri (incluzând ţara gazdă şi campioana mondială) este următoarea:

Dacă am analiza ce înseamnă această creştere de opt locuri la următorul Campionat Mondial, raportat la distribuţia locurilor pentru turneul final din Germania şi Danemarca desfăşurat la începutul acestui an, atunci putem observa că Europa a câştigat un singur loc. „Bătrânul Continent” ar mai putea obţine în cel mai bun caz încă două locuri pe baza unor wild-card-uri, însă nu se poate baza sută la sută pe acest aspect. În 2019, un loc a fost oferit Asiei şi n-ar fi exclus să se repete şi pentru 2021. Continentul „galben” are un minus de un loc, în ciuda acestei expansiuni la 32 de echipe. Marea câştigătoare este Africa, cu un plus de patru locuri! La prima vedere s-ar putea specula că datorită preşedintelui Hassan Moustafa, însă plusul se datorează Egiptului şi Tunisiei, care au adus Confederaţiei două locuri în plus prin clasarea în Top 12. Iar un alt loc suplimentar vine pe baza faptului că Egipt este ţară gazdă. PanAmarica a câştigat la rândul ei două locuri, dar unul ajunge în partea de Nord sau în Caraibe.

Ca şi concluzie, misiunea naţionalei masculine de handbal de a reveni la un Mondial după 10 ani de pauză rămâne la fel de dificilă, în condiţiile în care România nu a fost atât de aproape de calificare nici la ultimul turneu final, să poţi spune că ar putea beneficia de acel plus de 1-2 locuri pentru Europa. Mai mult, tricolorii sunt azi departe şi de Euro 2020, unde se va juca prima dată cu 24 de naţionale la start.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus