Stiri de ultima ora

Nu mai suntem babe! Patru concluzii după România - Croaţia 4-1, un meci care a arătat ţării că putem juca fotbal modern

Nu mai suntem babe! Patru concluzii după România - Croaţia 4-1, un meci care a arătat ţării că putem juca fotbal modern
Sport
Echipa naţională U21 a României a început excelent parcursul la EURO 2019. În meciul de debut, fotbaliştii pregătiţi de Mirel Rădoi au prestat un fotbal senzaţional pe alocuri şi au trecut de Croaţia cu 4-1 la capătul unei partide pe care au avut-o în permanenţă sub control. Puşcaş, Hagi, Băluţă şi Petre au fost marcatorii golurilor, dar meritul pentru jocul solid aparţine celor mai mulţi dintre fotbaliştii trimişi pe teren de Rădoi. După 90 de minute excelente şi înaintea unui meci, cu Anglia, ce se anunţă extrem de dificil, iată primele concluzii.

1. Nu mai suntem babe

Pentru prima dată după mult timp, o naţională a României iese din clasicul ”ne apărăm şi vedem ce putem face”. România U21 a abordat partida cu Croaţia asemenea oricărei echipe din fotbalul mare. Jucătorii lui Mirel Rădoi au făcut presing avansat, au jucat cu pase rapide, din prima, au combinat din cel mult două-trei atingeri pe faza de construcţie, una la care au participat toate compartimentele. Inspirat din ceea ce joacă la ora actuală echipe precum Liverpool, Dortmund sau Ajax, jocul naţionalei României a avut puţine momente de slăbiciune şi i-a făcut pe microbiştii din ţară să îşi dorească acelaşi lucru şi de la echipa lui Cosmin Contra.

2. Există dribling în regim de viteză!

Pentru o ţară care şi-a pus, singură şi neîntrebată, ştampila de ”producător de jucători tehnici” România era datoare la acest capitol. Prestaţiile de la nivelul naţionalei mari din ultimii ani au arătat mai repede o mingicăreală ineficientă decât o demonstraţie de virtuozitate care să ajute, în mod clar, jocul. Lucrurile par să se schimbe la U21, acolo unde Mirel Rădoi are sub comandă cel puţin doi fotbalişti care au ceea ce se numeşte dribling în regim de viteză: Ianis Hagi şi George Puşcaş. Ajutat de faptul că joacă mingea cu ambele picioare, Hagi junior a arătat o uşurinţă incredibilă în controlul balonului în situaţii de angajament fizic, în viteză, în lipsă de timp şi spaţiu. Mai departe, prestaţia lui George Puşcaş a încântat şi prin faptul că, dincolo de prezenţa la finalizare, vârful de atac al lui Palermo a reuşit să scoată din joc adversari.

3. Mijlocaşul central, ieşit din tipare

Un avantaj al echipei naţionale U21 este dat şi de faptul că Rădoi are sub comandă jucători adaptaţi fotbalului modern. Într-o ţară în care mijlocaşii centrali au fost de tipul Bourceanu - Pintilii în ultimii ani, adică fotbalişti cu disponibilitate la efort, buni la recuperare, însă fără valenţe tehnice şi fără creativitate, Tudor Băluţă şi Alex Cicâldău au arătat şi contra Croaţiei că fotbalul s-a schimbat. Mijlocaşii centrali ai României nu s-au rezumat la simplul joc de a bloca culoarele din faţa apărării, şi de a nu permite adversarului să joace între linii. Ambii au participat la fazele de construcţie, ambii au încercat pasă finală şi ambii au participat la presingul sufocant pe alocuri încercat de România.

4. Altceva cu Anglia?

Partidele din prima etapă a grupei au arătat şi ceea ce ne aşteaptă în continuare la acest european. Anglia a pierdut dramatic în faţa Franţei, în ultimele secunde, însă jocul a arătat o selecţionată a Albionului complet diferită de adversarul nostru din primul meci. Contra Angliei, jucătorii lui Mirel Rădoi trebuie să se aştepte la un joc cu un nivel de angajament fizic mult mai ridicat, lucru care a lipsit în partida cu Croaţia. Deşi mai simplist, deloc ieşit din tiparele cu care a obişnuit şi echipa mare, fotbalul prestat de Anglia U21 pare să fie mai greu de contracarat. Va fi, la o primă vedere, mai greu şi pentru o linie defensivă care a avut probleme în special pe benzi, acolo unde Manea a fost depăşit deseori în viteză sau prin dribling. 
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus