Stiri de ultima ora

Narcisa Lecuşanu a votat pentru o decizie istorică în handbalul mondial: ”S-au mărit şansele de calificare şi pentru alte naţiuni, pentru că până acum lucrurile au fost puţin închise”. Culise de la ultimul Consiliu IHF şi ambiţia Ionelei Stanca

Narcisa Lecuşanu a votat pentru o decizie istorică în handbalul mondial: ”S-au mărit şansele de calificare şi pentru alte naţiuni, pentru că până acum lucrurile au fost puţin închise”. Culise de la ultimul Consiliu IHF şi ambiţia Ionelei Stanca
Sport
Într-o discuţie cu ProSport, Narcisa Lecuşanu a motivat de ce Federaţia Internaţională de Handbal a votat pentru extindere şi a vorbit despre cursul de perfecţionare al fostelor handbaliste, la care a fost prezent şi cinci românce.

”Dacă vrem să fim sportul numărul 2 după fotbal, trebuie să lucrăm”

”A venit poate ca o măsură firească, având în vedere că Federaţia Europeană de Handbal va desfăşura Campionatele Europene cu 24 de echipe, începând din 2020. Formatul la Campionatel Mondiale se va extinde la 32 de echipe, ţinând cont şi de gruparea Americii de Nord şi de Sud. Este foarte importantă dezvoltarea handbalului şi în America de Nord, în perspectiva Jocurilor Olimpice din 2028 (n.r. întrecerile se vor desfăşura la Los Angeles), pentru că în Sud lucrurile sunt cât de cât OK. Este puţin de muncă, dar s-au mărit astfel şansele de calificare şi pentru alte naţiuni, pentru că până acum lucrurile au fost puţin închise, nu de puţine ori am auzit întrebarea <>”, ne-a relatat Narcisa Lecuşanu

Cum vor fi distribuite cele opt locuri suplimentare la Campionatul Mondial? ”Nu s-a decis încă acest lucru, dar este clar faptul că Federaţia Internaţională de Handbal lucrează foarte mult la dezvoltarea acestei discipline şi în afara Europei. Deocamdată nu s-a vorbit de sistemul competiţional, cum vor fi împărţite locurile, câte are Europa, câte au celelalte Conferderaţii. Din contră, le-am arătat şi celorlalte naţiuni care ajung mai greu la un Campionat Mondial că există posibilitate de calificare şi au de ce să muncească. Asta este filosofia. După ce s-a aprobat extinderea la 32 de echipe naţionale, Comisia de Competiţii va avea ca obiectiv să creeaze şi un calendar, este prea proaspăt ca să se discute despre aşa ceva. Deocamdată, acesta era primul pas, mergem sau nu pe mărire. Şi s-a aprobat în Consiliul IHF că mergem! Este una dintre ştirile frumoase pentru handbalul mondial, o nouă provocare pentru toată lumea. Dacă vrem să fim sportul numărul 2 după fotbal, trebuie să lucrăm. Este spaţiu pentru fiecare, începând cu noi, cei din handbal, şi terminând cu partea media, cu drepturi de televiziune”, a răspuns fosta internaţională.

”Din păcate, sunt foarte puţine femei care decid în handbalul mondial în federaţiile naţionale”

Decizia IHF a fost luată la Doha, în timpul Campinatului Mondial al Cluburilor (IHF Super Globe), câştigat de FC Barcelona. Cu această ocazie a fost organizat şi un curs pentru fostele jucătoare - „former players” –, gestionat din partea IHF chiar de Narcisa Lecuşanu. Printre participante s-au numărat şi cinci românce, Tatiana Cojocaru, Gabriela Rotiş-Nagy, Ionela Stanca, Valeria Motogna şi Doina Picu. ”Ideea îi aparţine preşedintelui, îşi doreşte foarte mult ca foştii handbalişti şi mai ales fostele handbaliste să rămâne în activitate după ce pun capăt carierei de sportiv şi să preia roluri de arbitri, de delegaţi, oficiali, manageri de evenimente. Oamenii care au jucat handbal, considerăm noi, pot face parte în continuare din sportul pe care l-au slujit ca jucători. Acesta a fost conceptul”, a susţinut Narcisa Lecuşanu.

Astfel, fostele handbaliste au observat ce înseamnă organizarea unui eveniment, au aflat taine noi din culisele arbitrajului la nivel mondial, însuşi Ramon Gallego le-a expus proiectele pe care IHF le derulează, au dialogat cu Dietrich Spate, preşedintele Comisiei Metodice, despre partea tehnică şi noile tendiţie din handbal, au asistat şi la o prezentare, cât de importantă este partea mass-media pentru handbalul de zi. De asemenea, Narcisa Lecuşanu le-a prezentat o situaţie a handbalului feminin la nivel mondial, după ce a primit răspunsuri la un chestionar de la 89 de la federaţii naţionale. ”Europa stă bine în ceea ce priveşte partea feminină, America de Sud, binişor, dar e spaţiu şi pentru mai multe femei. Este clar că putem avea mai mulţi arbitri, delegaţi, oficiali de sex feminin. Cert este că există deschidere pentru a integra şi partea feminină pe partea aceasta de activitate. Din păcate, sunt foarte puţine femei care decid în handbalul mondial în federaţiile naţionale. La IHF, vizavi de alte federaţii, noi stăm bine, din cinci persoane în Executiv două sunt femei, eu şi tresorierul Anna Rapp”, a mai spus Narcisa Lecuşanu.

”Ionela a plecat de jos, îşi face absolut toate perfecţionările pe care le cere Franţa pentru a ajunge la nivelul de înaltă performanţă”

Fostul inter al echipei naţionale a vorbit şi despre reîntâlnirea cu Ionela Stanca, colegă de echipă la Mondialul din 2005, când împreună au contribuit la cel mai valoros rezultat din ultimii 40 de ani obţinut de prima reprezentativă, medalia de argint: „A fost foarte frumoasă revederea, Ionela îşi doreşte foarte mult să devină antrenor. A plecat de jos, îşi face absolut toate perfecţionările pe care le cere Franţa pentru a ajunge la nivelul de înaltă performanţă”. Jocul inter – pivot etalat de Narcisa Lecuşanu şi Ionela Stanca la echipa naţională, dar şi la echipa de club Oltchim în deceniul trecut rămâne un etalon pentru istorie, aşa cum a rămas un alt cuplu, Mariana Tîrcă – Valentina Cozma.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus