Stiri de ultima ora

Matei Udrea despre pretenţiile lui Hagi: Să ne amintim de ce nu te bagă în seamă, Gică, scrobiţii de la Nyon. Şi ce-ar trebui să faci dacă vrei în Ligă

Matei Udrea despre pretenţiile lui Hagi: Să ne amintim de ce nu te bagă în seamă, Gică, scrobiţii de la Nyon. Şi ce-ar trebui să faci dacă vrei în Ligă
Sport
Observaţi un fenomen interesant: din tot fotbalul intern, singurul care reclamă, de peste un an, că România “trebuie” să aibă rezervată o poziţie pe tabloul principal al Ligii Campionilor este Gică Hagi. În rest, tăcere. De ce?

Nu putem spune că pe Becali, Rotaru, Varga şi Niculae, proprietarii actualelor puteri din fotbalul românesc, nu i-ar interesa subiectul. Dar ei tac.Tace şi LPF, tace şi FRF, aţi văzut că tac şi foştii jucători invitaţi în studiourile TV. Iar cei care vorbesc, de multe ori o fac în dodii, la două capete.

Din nou: de ce?Răspunsul e mai complex. Unii dintre muţii de acum ar trebui să tacă din decenţă. Alţii – pentru că înţeleg situaţia reală şi ştiu câtă acoperire are cererea “Regelui”. În sfârşit, pe alţii – vezi Burleanu – îi doare, pur şi simplu, în bască de problemă, ei oricum nu înţeleg nimic.

Antrenorul Gică Hagi în 2007, pe banca Stelei, în meciul cu BATE Borisov, din preliminariile Ligii Campionilor. FOTO: Mediafax

Fotbalul românesc a avut, aproximativ un deceniu, şansa să joace în grupele Ligii Campionilor şi ale Europa League . Uneori, a trimis chiar câte două echipe în Ligă şi trei în Europa League.Şi? După aceea? Ce s-a întâmplat?Răspunsul, Gică, l-ai putea afla de la prietenul şi finul tău, Gigi Becali. Sau, poate, de la Paszkany şi Bucşaru. Pe Adamescu nu mai e cazul să-l întrebăm nimic.

Unde sunt banii, cele peste 150 de milioane de euro intrate în conturile cluburilor româneşti între 2006 şi 2016? Ce s-a făcut cu ei, Gică Hagi? A făcut Paszkany un stadion nou la Cluj. Pe urmă, tot el a băgat clubul în insolvenţă şi l-a dat, împreună cu nişte dosare penale pentru infracţiuni economice. CFR a băgat în buzunare câteva zeci de milioane de euro de la UEFA. Ce a produs, în schimb? Unde e echipa acum, câţi juniori de valoare internaţională au ieşit pe uşa centrului de copii din Cluj?

Mai departe, Gică.

Cât a reinvestit în infrastructură amicul şi partenerul tău de afaceri Becali, care şi-a tras partea leului, vreo 100 de milioane, din aceşti bani ieftini de la UEFA? Zece ani înseamnă exact vârsta Academiei pe care ai fondat-o tu în 2009. Becali a avut la dispoziţie milioanele primite de la UEFA şi un avans de 3 ani faţă de tine. Un copil intrat în 2006 pe uşa clubului lui Becali, la vârsta de 8 ani, să spunem, ar avea acum 21. Câţi fotbalişti valoroşi ştii tu că a produs FC FCSB? Câţi specialişti în tot ce presupune acum un club modern de fotbal s-au instruit din banii de la UEFA? Ce a returnat FC FCSB fotbalului? Azi suntem în 2019 şi echipa lui Becali se pregăteşte să plece la Târgu Jiu, pentru că tot n-are stadion, deşi ar fi avut tot timpul şi banii din lume să-şi construiască unul. Unde e averea dată de UEFA lui Becali, Gică?

Bucşaru a primit, pentru calificarea Unirii Urziceni în grupele Ligii din 2009, vreo 16 milioane de euro. Ce s-a ales de banii ăia? Ştii cumva unde au dispărut, că echipa ştim, s-a desfiinţat la un an şi jumătate după acel moment.

Oţelul a primit vreo 17 milioane pentru titlul din 2011. Într-un an, era în insolvenţă. În 2016 a dat faliment. Ce s-a făcut cu banii, că suma aia ar fi ajuns să ţină clubul în Liga 1 încă vreo 5 sezoane?

Hagi, proprietar de club în Liga 1 şi participant la competiţii interne şi internaţionale, fost jucător de top la cele mai importante echipe ale lumii, nu înţelege, pur şi simplu, cum funcţionează nici economia de piaţă, nici fotbalul secolului XXI. Fără să vrea şi fără măcar să sesizeze acest lucru, el, Hagi, simbolizează bine în fotbal naţional-comunismul crepuscular care bântuie azi România.

În numele unei istorii îndepărtate (Cupa Campionilor câştigată de Steaua şi invocată ca argument forte de Hagi a fost obţinută acum 34 de ani!), Gică vrea acum un loc în faţă. Un jilţ la masa bogaţilor. Nu doar pentru el, dar şi pentru alte echipe din Est “defavorizate” şi “persecutate”. Hagi spune că Vestul rău vrea să ne ţină jos, vrea să ne asuprească şi nu ne primeşte şi pe noi la masa sa bogată.

În urmă cu o săptămână, Marcel Puşcaş a explicat, pe puncte, de ce reuşeşte Ajax să performeze de zeci de ani, deşi are un buget infim faţă de coloşii fotbalului european. Există o filosofie a clubului respectată din generaţie în generaţie bazată pe muncă, respect, dorinţa de a performa şi multe alte "amănunte" inexistente în fotbalul românesc

Din păcate, deşi este bine intenţionat, Hagi nu pricepe că lucrurile nu funcţionează aşa. Nu MAI funcţionează aşa. Fotbalul din Estul Europei a primit, în ianuarie 2007, un bilet de favoare de la UEFA. Michel Platini, ales atunci preşedinte al forului continental, a făcut o reformă socialistă a Ligii Campionilor, plecând de la ideea că, înainte să dea ceva fotbalului, cluburile din Est ar trebui să primească şansa de a se ridica. Pe uşa competiţiei, în grupe, au intrat mai multe echipe, nu doar cele din România (până în 2014, din ţara noastră au jucat în grupele Ligii 4 formaţii – CFR, FCSB, Urziceni şi Oţelul). Planul naivilor de la UEFA era ca, indirect, prin participarea în Liga Campionilor şi, din 2010, în nou-apăruta Europa League, o parte din profitul acestor competiţii de lux – în total, sute de milioane de euro – să meargă la cluburile din Est, care să fie ajutate astfel să-şi pună la punct infrastructura, să se organizeze, să se dezvolte, să aibă o bază de pornire.

Evoluţia evenimentelor n-a corespuns – cu foarte mici excepţii – planurilor de la UEFA. Fotbalul din Est nu era (şi nu este) pregătit pentru acest cec în alb.

Să luăm cazul FCSB. Iată echipa care juca sfertul de finală al Cupei UEFA din primăvara lui 2006, ultimul sezon înainte de venirea lui Platini şi de reforma competiţiilor europene: Carlos – Ogăraru, Goian, Ghionea, Petre Marin – Opriţa, Rădoi, Sorin Paraschiv, Bănel Nicoliţă – Dică, Andrei Cristea. Antrenor: Cosmin Olăroiu.

E nevoie, Gică, să mai scriem alăturat echipa care a jucat duminică, la Craiova, “derby-ul” cu CSU? Să comparăm, post cu post, portarii (şi, eventual, antrenorii)?

Unde-s jucătorii? Unde e progresul, după suta de milioane îngurgitată de Becali? Ce s-a întâmplat? Şi nu e vorba doar de FCSB, deşi am plecat de la acest club cu care tu, Gică, faci anual afaceri rentabile. Putem compara aici CFR-ul din 2008 şi cel de acum. Sau Rapid şi Dinamo (veleitarele niciodată ajunse la fagurii cu miere ai Ligii) în versiunile 2006-2007 versus 2018-2019.Ne-am dus în cap, Gică Hagi. S-a ales praful.

Pe uşile Ligii Campionilor deschise imprudent de UEFA au intrat şi echipe care, apoi, au afectat grav reputaţia competiţiei prin meciuri dubioase. În 2011, Dinamo Zagreb - participantă în grupele Ligii graţie reformei lui Platini - a pierdut acasă, 1-7 cu Lyon, declanşând un scandal uriaş. Croatul Vida (devenit în 2018 vicecampion mondial cu Croaţia) a fost surprins făcându-i cu ochiul lui Lisandro Lopez, de la Lyon, după unul din golurile încasate de Dinamo Zagreb, imaginea făcând înconjurul planetei

Liga Campionilor s-a închis după un deceniu de reformă eşuată. Socialismul e bun până se termină banii altora. Ce nu înţelegi, Gică, este că oamenii fac acolo o afacere. Au grijă de produsul lor. Au investit în el, l-au ridicat la un nivel excepţional, fac profit. Vrei să intri în afacere? Întâi dovedeşte că meriţi, adu plusvaloare, ridică-ţi nivelul. Dacă le vorbeşti afaceriştilor de la Nyon despre Cupa din 1986 şi despre tunelurile dacice de sub Bucegi nu îi convingi.

Tu însuţi, cu Viitorul , ai avut câteva tentative de a te califica în grupele cupelor europene. Te-au bătut de te-au zvântat anonimi ca Apoel Nicosia şi Gent (nu trebuie privită afirmaţia ca o răutate, e pur şi simplu realitatea pe care ar constata-o, să spunem, un microbist din China, dacă ar avea curiozitatea să caute pe google rezultatele).În ultimul sezon, echipele din România au fost eliminate în tururile preliminare ale Europa League de Dudelange, din Luxemburg, şi Rapid Viena, din Austria. Ce crezi tu, Gică Hagi, că ar putea aduce cluburile din Liga 1 în grupele Ligii Campionilor, în schimbul zecilor de milioane de euro pe care i-ar primi? Cine s-ar uita cum iei bătaie cu 100-0 de la Liverpool, Manchester City sau Bayern? Care ar fi publicul-ţintă? Dar sponsorii interesaţi de aşa ceva? Cum vrei să joci, când tu n-ai nici măcar stadion de Ligă şi ar trebui să mergi cu Viitorul la 200 de kilometri distanţă de casă?

Vrei să ştii de ce nu (mai) au loc cluburile din România în Ligă? Pentru că nu sunt competitive, de-aia! N-au conducători buni, n-au jucători buni, n-au antrenori buni, n-au infrastructură, n-au marketing, n-au scouting, cele mai multe n-au nici măcar o minimă doză de bună-credinţă. N-au nimic din ce-ar trebui în fotbalul de top al Secolului XXI.

Fotbalul este singura afacere profitabilă a lui Gigi Becali, în afara comerţului cu terenuri

Poate că, înainte să ţipi la UEFA şi la occidentalii ăştia egoişti, ar trebui, Gică, să îi iei puţin la mână pe colegii tăi, patronii de cluburi din România. Azi n-ai loc direct în Liga Campionilor pentru că gaşca asta de aşa-zişi finanţatori a discreditat complet fotbalul românesc şi noţiunea de solidaritate în Europa. Unii au ajuns, până la urmă, şi după gratii. Ştii povestea, n-o lungim.

Eşti singurul, Gică Hagi, dintre toate echipele perindate prin Liga 1, care a investit – cum, necum – sănătos şi cu bună-credinţă, într-un club profesionist. Ai dat şi rateuri, ai făcut şi compromisuri, ai scos şi jucători bunicei, dar ţi-ai urmărit proiectul şi azi Viitorul are un stil, are un brand, în România ştie deja lumea ce joacă echipa ta şi ce filosofie există la club. Acum, pasul următor e să devii competitiv în Europa. Abia după aceea, vei vedea, nu va mai fi nevoie să faci scandal, te vei califica pe propriile puteri în Ligă.

Însă restul? Spune, Gică Hagi, ce stil de joc consacrat are FC FCSB? Dar Astra ? Dar Craiova? Cine te-ar primi cu aşa ceva în Europa? Şi de ce?

UEFA a dat, ani în şir, şansa fotbalului românesc să crească. Ce au făcut ei între 2007 şi 2016 a semănat cu fondurile UE trimise aici pentru ca oamenii să aibă cu ce să-şi finanţeze proiectele. Dar, azi, fotbalul românesc e mai sărac şi mai prăpădit decât înainte. Cum e posibil aşa ceva? Unde-s banii? Ce s-a făcut cu ei? Spune, Gică Hagi, de ce le-ar mai da UEFA  cluburilor de aici încă o dată pe încredere, dacă băieţii le-au întors portofelele tocilarilor în costume scumpe de la Nyon?
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus