Stiri de ultima ora

Marele maestru Florin Gheorghiu - Înainte șahul era mai frumos, acum e mai exact

Marele maestru Florin Gheorghiu - Înainte șahul era mai frumos, acum e mai exact
Sport
Marele maestru de șah Florin Gheorghiu va lansa duminică un nou volum din seria Partide alese ce va cuprinde cele mai frumoase și interesante partide disputate în perioada 1971-1980, când se număra printre primii 10 jucători din lume.

Florin Gheorghiu a dezvăluit că are două-trei simpatii dintre jucătorii care pot să-l detroneze pe actualul campion mondial, norvegianul Magnus Carlsen. El a opinat că șahul de acum 30-40 de ani era mai spectaculos decât cel din prezent: La ora actuală se pare că marele maestru francez Maxime Vachier-Lagrave (nr. 5 mondial în clasamentul FIDE al lunii noiembrie) este pe o pantă ascendentă și are șanse foarte bune pentru a ajunge acolo sus. Și probabil, dacă va manifesta o bună stăpânire nervoasă în concursuri, este și Levon Aronian (Armenia-nr. 2 mondial). Dintre ceilalți, e greu de spus dacă Serghei Kariakin va reuși să-și repete performanța. Aparent, Carlsen este mai bine pregătit pentru epoca computerelor pe care o trăim acum. Șahul actual e complet diferit de ce era înainte, acum 30-40 de ani. După părerea mea, înainte șahul era mai frumos, acum e mai exact.

Invitat la conferința de presă de promovare a Turneului Regilor 2017 de la Mediaș, Florin Gheorghiu, 73 ani, a confirmat lansarea a două volume, unul după altul, la editura Casa Românească și republicarea primului volum ("Partide alese") din 1980. Al doilea volum va avea lansarea duminică la Târgul Internațional Gaudeamus de la Romexpo.

Duminică, la târgul de carte va avea loc lansarea unui nou volum, care va cuprinde cele mai bune partide și cele mai frumoase într-o perioadă destul de lungă, comparabilă cu cea descrisă în prima carte din 1980 (Partide alese), practic perioada 1971-1980, care a fost probabil perioada mea cea mai bună, când eram printre primii 10 jucători din lume. Partidele sunt foarte bune, foarte interesante și cred că vor putea folosi foarte mult și copiilor în școli. Copiii vor avea un bogat material pe care sper să-l folosească și în curând să avem câteva talente care să se realizeze. Al treilea volum, care va apărea peste 2-3 luni, va cuprinde o perioadă de 20 ani, între 1980 și 2000. În același timp va fi republicată prima ediție din 1980 și vor fi trei volume la dispoziția amatorilor de șah. În plus, voi edita o monografie care va cuprinde cele mai importante poze, tăieturi din ziare, reviste românești, străine, un material bogat pe care lumea iubitorilor de șah îl poate consulta, iar eu sper să-l aprecieze , a declarat Florin Gheorghiu.

Anatoli Karpov, invitat de onoare al Turneului Regilor de la Mediaș (26-28 noiembrie), a apreciat că Magnus Carlsen are toate șansele să-și păstreze titlul de campion mondial o perioadă îndelungată, dar cu o condiție. Carlsen a avut probleme când și-a apărat titlul mondial în meciul cu Serghei Kariakin, cred că au fost niște probleme personale. Eu cred că în acest meci s-a temut că ar putea pierde titlul, nu că ar putea fi învins de Kariakin. Dar eu cred că este încă cel mai bun, este tânăr la 26 de ani și poate rămâne mult timp campion. În afara lui sunt alți 6-7 jucători, cam de același nivel, din care e va alege viitorul challenger al lui Carlsen. Cine va fi mai bine pregătit și va avea nervi mai buni se va impune din acest grup .

Karpov a evitat să răspundă dacă ar fi dispus să joace un meci în România cu marele său rival și ex-campionul mondial Gari Kasparov, care marți sosește la București ca invitat special la un eveniment de business: Am auzit că a revenit, dar nu e ușor după o pauză așa de lungă. În șah trebuie să practici zilnic, pentru că altfel scad abilitățile de calcul .

Kasparov l-a deposedat de titlul mondial pe Karpov în 1985 și până în 1990 și-a apărat cu succes titlul în fața marelui său rival.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus