Stiri de ultima ora

Ipoteză incredibilă. Se află Putin în spatele violenţelor provocate de ruşi la EURO? Ce au descoperit câţiva membri din guvernul britanic

Ipoteză incredibilă. Se află Putin în spatele violenţelor provocate de ruşi la EURO? Ce au descoperit câţiva membri din guvernul britanic
Sport
Mai mulţi membri din guvernul Marii Britanii suspectează că huliganii ruşi care au făcut dezastru în Franţa au legături cu Kremlinul. Unul dintre liderii ultraşilor ruşi care a fost reţinut în Lille a fost surprins în 2010 alături de Vladimir Putin, la înmormântarea unui suporter.

Huliganii ruşi au produs teroare în Franţa, cu violenţe extrem de grave. Cele mai intense bătăi au fost cu suporterii englezi, mai ales înaintea, în timpul şi după meciul direct. Doi suporteri englezi au intrat în comă în urma acestor incidente, iar UEFA a anunţat că Rusia şi Anglia vor fi excluse de la EURO 2016 dacă violenţele vor continua.

Acum, ambele tabere aruncă vina una asupra celeilalte. Presa occidentală a identificat 150 de huligani ruşi, despre care se spune că au intrat în Franţa cu rucsaci plini cu mănuşi de arte marţiale mixte, bastoane, apărători şi chiar cu proteze dentare folosite în box. Poliţia britanică a afirmat că atacurile lansate de ruşi au avut o organizare nemaiîntâlnită în ultimii 10 ani. Potrivit The Guardian, mai mulţi membri ai guvernului britanic suspectează că huliganii care au produs violenţele din Franţa au legături cu Kremlinul. Alexander Shprygin, unul dintre liderii fanilor ruşi, a fost arestat în Lille după ce a participat la aceste violenţe. În 2010, acesta a fost surprins alături de Vladimir Putina, la înmormântarea unui suporter.

”Este dificil de demonstrat, dar mulţi dintre ei purtau uniforme ale serviciilor din Rusia. Se pare că este o continuare a războiului hibrid purtat de Putina”, a declarat o sursă din guvernul Marii Britanii. În traducere, Vladimir Putin vrea astfel să-şi arate forţa în Europa, în timp ce în faţa ruşilor se plânge de persecuţia Occidentului. Bănuiala este întărită şi de atitudinea unor politicieni de la Moscova. Un parlamentar rus i-a felicitat pe huligani prin intermediul contului de Twitter: ”Bravo, băieţi! Ţineţi-o tot aşa!” La rândul său, Vladimir Putin a ironizat ceea ce s-a întâmplat între ruşi şi englezi: ”Eu nu ştiu cu 200 de fani puteau răni câteva mii de englezi!”

Până una-alta, Rusia a fost sancţionată de UEFA cu descalificare suspendată pentru incidentele provocate de fani în timpul meciului cu Anglia. Asta înseamnă că ruşii vor fi excluşi de la EURO 2016 dacă suporterii lor vor continua să provoace incidente pe stadioane. Forul european n-are însă jurisdicţie pentru ceea ce se întâmplă pe străzi.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus