Stiri de ultima ora

FIFA şi UEFA trag un semnal de alarmă: "România poate ieşi din fotbal". Ultimele informaţii publicate de FRF

FIFA şi UEFA trag un semnal de alarmă: România poate ieşi din fotbal. Ultimele informaţii publicate de FRF
Sport
“Acum două luni a fost un congres internaţional UEFA la Roma, unde s-au pus bazele unei noi strategii UEFA, o strategie pentru dezvoltarea fotbalului. Nimeni din afară nu poate face această strategie. Doar împreună putem reuşi, toată familia europeană a fotbalului. Dragi prieteni, fotbalul este cel mai popular sport de pe planetă, iar asta şi datorită principiilor de bună guvernanţă care stau în spatele jocului. Pentru mine şi pentru noi toţi, cei din familia fotbalului, cel mai important lucru este autonomia fotbalului. Din punctul de vedere al FIFA şi UEFA, fotbalul trebuie să fie manageriat fără influenţe politice. Aşa este acum şi aşa trebuie să fie şi în viitor. Sigur că fotbalul se poate dezvolta cu ajutorul autorităţilor, dar această colaborare nu trebuie să fie o ingerinţă”, a declarat Karl-Erik Nilsson, prim-vicepreşedinte UEFA, potrivit sursei citate. 

“Doresc să reiterez ceea ce a spus domnul Nilsson înaintea mea, pentru FIFA, ingerinţa unor terţe părţi sau a politicului în activitatea fotbalistică este un lucru de neacceptat! În schimb, guvernul trebuie să sprijine organizaţiile fotbalistice şi să contribuie la dezvoltarea fotbalului de masă. Scopul oricărei organizaţii fotbalistice este să contribuie la această dezvoltare, la respectarea principiilor de bună guvernanţă care reprezintă fundaţia unui apanaj bun. De aceea, alături de UEFA, şi cu reprezentanţii României, FIFA va lucra împreună pentru a asigura acest cadru. Toţi avem obligaţia să ne asigurăm că toate deciziile pe care le luăm sunt în favoarea şi în beneficiul sportului pe care-l iubim”, a spus şi Bjorn Vassallo, director FIFA pentru Europa.

Declaraţiile celor doi invitaţi vin după ce la Camera Deputaţilor a fost înregistrată o propunere de modificare a Legii nr. 69/2000. Mai exact, propunerea de modificare a articolului 88.1 din legea respectivă, adică faptul că Ministerul Tineretului şi Sportului, prin ordin de ministru, ar putea convoca adunare generală extraordinară care ar avea posibilitatea să stabilească alegeri, modificări de statut sau chiar dizolvare, fără a ţine cont de statutele în vigoare şi rolul instanţelor judecătoreşti.

“Nu putem fi de acord cu nicio modificare menită să permită ingerinţe de nejustificat în activitatea structurilor sportive şi care ar putea determina aplicarea abuzivă a respectivelor prevederi. Cu referire strict la Federaţia Română de Fotbal vă învederez obligaţiile FRF, rezultate din calitatea de membră FIFA şi UEFA, coroborate cu prevederile Legii nr. 69/2000, cu privire la posibilitatea de a-şi alege organele de conducere în mod independent, de a-şi organiza activitatea fără niciun fel de ingerinţă din partea unui terţ. (art. 7 bis din statutul UEFA, art 14 alin 1 lit I coroborat cu art. 19 din Statutul FIFA). Nerespectarea obligaţiilor mai sus menţionate poate conduce la aplicarea unor sancţiuni disciplinare grave din partea forurilor internaţionale amintite. Şi când spun grave mă refer la faptul că Federaţia Română de Fotbal ar putea fi suspendată, am putea pierde organizarea EURO 2020, echipele româneşti ar putea fi excluse din Europa şi nicio echipă naţională nu va mai evolua în vreo competiţie.  Menţionez că UEFA a declanşat deja procedura de monitorizare a situaţiei din România”, a spus Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Adunării Generale.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus