Stiri de ultima ora

EXCLUSIV | Ne pierdem valorile! Doi juniori talentaţi pot fi "suflaţi" de Germania, respectiv Ungaria. Povestea noului Clau-gol şi a maghiarului premiant la clasa de limba română

EXCLUSIV | Ne pierdem valorile! Doi juniori talentaţi pot fi suflaţi de Germania, respectiv Ungaria. Povestea noului Clau-gol şi a maghiarului premiant la clasa de limba română
Sport
Încă de la instalarea la Casa Fotbalului, conducerea FRF a promis revitalizarea sectorului juvenil. În acest proces de anduranţă, echipa lui Răzvan Burleanu a fixat printre priorităţi monitorizarea şi selecţia juniorilor aflaţi la cluburile din străinătate, un bazin important de selecţie, mai ales că în multe dintre ţările din vestul Europei, de la an la an, comunităţile de români sunt din ce în ce mai numeroase, se dezvoltă, mulţi dintre conaţionali fiind stabiliţi peste hotare de ani buni. 

În acest context, în cadrul Federaţiei Române de Fotbal a fost creat un departament de scouting, apoi, începând cu 2014, FRF a organizat trialuri de selecţie în Spania, Italia, Franţa sau Germania, ţări cu importante comunităţi de români.

Conform reprezentanţilor Federaţiei Române de Fotbal, acţiunile au fost primite cu entuziasm, sute de copii s-au prezentat la testări, iar unii dintre ei au ajuns chiar să îmbrace tricoul reprezentativelor tricolore. 

Aşa cum am spus, în mai toate cazurile, românii stabiliţi în străinătate au răspuns pozitiv, atât la evenimentele Departamentului de Scouting, cât şi la telegramele de selecţie. 

Claudiu Gabriel Niculescu, un puşti extrem de talentat, născut în 2004, legitimat în prezent la Vfb Stuttgart, sfidează regula şi, în ultimul timp, a devenit un caz pentru Departamentul de Scouting din cadrul FRF. Dacă în general telegramele de convocare plecate în străinătate primesc răspunsuri pozitive, în cazul lui Niculescu, jucător chemat la naţionala Under 15- cea mai mică grupă de vârstă în acest moment la nivel reprezentativ al FRF-, telegramele rămân fără ecou. O dezamăgire, mai ales că puştiul este un adevărat fenomen, iar forul german a sesizat potenţialul buzoianului (un jucător polivalent, rulat cu succes în toate compartimentele) şi l-a convocat la mai multe acţiuni sub egida federaţiei germane. Din păcate pentru noi, la mailurile nemţilor, Claudiu Gabriel Niculescu a răspuns, de fiecare dată, pozitiv. 

Astfel, Niculescu a fost prezent la acţiunile reprezentativei Under 15 germane de la jumătatea lunii martie şi de la sfârşitul lui aprilie (vezi facsimil), în timp ce solictările transmise de FRF clubului VfB Stuttgart, pentru partidele amicale cu Moldova (octombrie 2018) şi Ucraina (aprilie 2019), au intrat în spam. 

ProSport a încercat să afle ce se află în spatele acestui refuz, iar surse din cadrul FRF au explicat că părinţii puştiului, stabiliţi în Germania din anul 2015, tatăl său fiind fost fotbalist la Gloria Buzău -Daniel Niculescu „Pito”- preferă selecţionata Germaniei în detrimentul reprezentativei noastre. “ Au fost nenumărate discuţii cu părinţii juniorului, însă aceştia au preferat să-l orienteze pe copil spre naţionala Germaniei, mai ales că nemţii au fost hotărâţi ”, au comentat surse din cadrul FRF. 

Geolgău: “Cei de la Sttutgart ne-au spus că-l pregătesc pentru Germania”

Pe cale oficială, contactat de ProSport, Ion Geolgău, managerul Departamentului de Scouting din cadrul FRF, are o variantă un pic retuşată. “Cunoaştem acest caz, este vorba de un băiat foarte talentat, el este de multă vreme în atenţia noastră, am discutat de mai multe ori cu tatăl copilului, am trimis telegrame de convocare, însă clubul la care este legitimat (n.r. Vfb Sttutgart) refuză să-l lase. Oficialii de acolo transmit  că-l pregătesc pentru naţionala Germaniei. Nu vom renunţa, din câte ştiu, nemţii nu l-au folosit, l-au chemat de mai multe ori, însă nu l-au folosit, ştiu şi motivul, însă nu pot să-l spun în acest moment. O să tatonăm şi pe viitor, vrem ca puştiul să joace pentru România”, a declarat Ion Geolgău. 

ProSport a încercat să ia legătura cu tatăl lui Claudiu Gabriel Niculescu, însă, până la data publicării articolului, acest lucru nu a fost posibil. 

Csaki, ungurul premiant la secţia de română, chemat de maghiari la naţională 

Un alt caz interesant la această grupă de vârstă – reprezentativa Under 15- este al puştiului Daniel Csaki. Actualmente la FCSB, juniorul născut la Budapesta, cu părinţi de naţionalitate maghiară (aceştia locuiesc la Târgu Mureş) a fost convocat de vecinii de la vest la o acţiune a federaţiei care a avut loc în luna martie. 

Povestea lui Csaki este foarte interesantă.  FCSB l-a adus anul trecut de la Kinder Târgu Mureş, club partener al roş-albaştrilor, juniorul fiind curtat intens de Academia Ferenc Puskas din Miercurea Ciuc (un proiect susţinut de Guvernul Ungariei pentru descoperirea de talente). Chiar dacă la Miercurea Ciuc ar fi fost mai aproape de casă, Csaki a preferat să meargă la Bucureşti, la FCSB. Antrenorul care l-a crescut pe Csaki de la 7 ani povesteşte. “El s-a dezvoltat foarte bine din punct de vedere fizic, la vârsta lui are 1,80 m, poate juca pe toate posturile la mijlocul terenului. Vara trecută a ales să meargă la FCSB, chiar dacă Academia Ferenc Puskas era la 100 de km. Eu m-aş bucura să joace pentru România, recunosc că e un pic frustrant să-l pierdem în detrimentul Ungariei,  însă dacă ei l-au chemat la acest turneu de selecţie, de ce să nu se ducă. Vă spun ceva, puştiul este premiant din clasa a V-a până în clasa VIII-a la secţia de limba română, nu are vreo problemă de comunicare, a ales să plece departe de casă, iar din câte ştiu eu, alegerea lui a fost şi a părinţilor”, a povestit profesorul Pop Coriolan de la Kinder Târgul Mureş, tehnicianul care l-a descoperit pe Csaki. 

Ultimele două partide e pregătire disputate de reprezentativa Under 15 au adus două eşecuri.  Astfel, la începutul lunii aprilie, România a susţinut două jocuri cu Ucraina, ambele pierdute de tricolorii antrenaţi de triumviratul Răzvan Rotaru, Iulian Cojocaru, Adi Matei  cu 0-1, respectiv 0-2. 
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus