Stiri de ultima ora

Dezastru fotbalistic în formă pură la Braşov! Au dispărut echipele, au dispărut şi stadioanele. Şi pentru ca tacâmul să fie complet, Primăria a reînfiinţat echipa care în urmă cu 5 ani a lăsat o gaură de milioane de euro

Dezastru fotbalistic în formă pură la Braşov! Au dispărut echipele, au dispărut şi stadioanele. Şi pentru ca tacâmul să fie complet, Primăria a reînfiinţat echipa care în urmă cu 5 ani a lăsat o gaură de milioane de euro
Sport
În urmă cu 2 ani, a devenit evident că FC Braşov va intra în faliment. După câţiva ani în care echipa s-a chinuit să supravieţuiască, iar jucători, antrenori şi-au luat multe „ţepe”! Pentru ca tradiţia, spiritul „stegarilor” să fie dus mai departe, iar fenomenul fotbalistic să nu moară în oraş, suporterii au decis să înfiinţeze o nouă echipă – AS SR Braşov - şi au afiliat-o în Liga a 4-a. Din donaţiile fanilor, echipa a ajuns să conteze în lupta pentru promovare în Liga a 3-a după prima jumătate de sezon la „Judeţ”.

În iarna sezonului 2017-2018, fanii l-au convins pe Simon Maurer să se implice financiar la echipă, condiţia acestuia fiind să şi conducă destinele clubului. Suporterii au spus OK, părţile au bătut palma. În returul sezonului respectiv, SR Braşov a câştigat Liga a 4-a, a câştigat apoi şi barajul de promovare, doar că „sacrificiile” au fost enorme. Pentru un retur de campionat la Liga 4 s-au cheltuit, spun surse ProSport, în jur de 350.000 de euro. Enorm! Aceasta ar fi fost şi concluzia lui Simon Maurer. Că a fost „curăţat” ori ba de bani, acestea sunt doar pure speculaţii, cert este că omul de afaceri s-a retras fără să stea foarte mult la discuţii.

În vara anului trecut, la club a venit Paul Enache, în speranţa că SR Braşov se va asocia cu Primăria după promovarea în Liga 3. S-a reuşit alcătuirea unei echipe bunicele pentru atacarea promovării în Liga 2 , doar că şi problemele au venit destul de repede. Sprijinul autorităţilor locale nu a venit, primarul George Scripcaru când a auzit de Paul Enache ar fi văzut negru în faţa ochilor (conducătorul braşovean s-a retras prin octombrie), iar clubul a făcut împrumuturi pentru a supravieţui. În iarnă, SR Braşov a ajuns cu datorii în jur de 120.000 de euro, fiind pusă pentru prima dată în situaţia de a se retrage. Suporterii au preluat din nou controlul, şi-au asumat datoriile şi au început să facă din nou demersuri la Primăria pentru a salva corabia.

Prin luna decembrie 2018, Liviu Dragomir (preşedintele ACS Corona – clubul susţinut de Primărie) i-a invitat pe suporteri pentru prima dată la discuţii, astfel că timp de vreo 2 luni între părţi au existat mai multe runde de negocieri. Datoriile au fost asumate de suporteri, LSS (Liga Suporterilor Stegari) şi-a luat angajamentul că le va plăti, astfel că orice asociere s-ar fi făcut, ar fi început practic de la zero.

Negocierile Primărie – SR Braşov s-au blocat, după ce suporterii au pus o condiţie pentru a preîntâmpina dezastrul din finalul erei lui Neculaie

Povestesc surse ProSport, negocierile s-au blocat în momentul în care s-a pus problema ca echipa să-i fie cedată lui Cristian Eftinca, un om de afaceri care ar avea contracte cu Primăria Braşov şi legături cu Corona Braşov. Autorităţile locale ar fi intrat într-o astfel de asociere. Suporterii au zis OK în cele din urmă, dar cu condiţia ca omul de afaceri să înapoieze echipa în condiţiile în care s-ar retrage. „Noi atât am spus, dacă îi dăm echipa lui Eftinca, să plătească şi datoriile. Şi să semneze un act, în momentul în care nu mai poate susţine echipa, să o dea gratis înapoi LSS. Tocmai, pentru a preîntâmpina ce s-a întâmplat cu Neculaie. A luat echipa gratis în 1998, a umplut-o de datorii şi nu a mai dat-o înapoi comunităţii. Am încercat să preîntâmpinăm asta”, sunt relatările din mijlocul negocierilor care au avut loc.

Colaborarea suporteri – autorităţi locale a rămas în stand-by. În schimb, de curând, toată suflarea stegară a asistat la reapariţia în paralel a Coronei Braşov. Cu o echipă de seniori, deşi proiectul iniţial era pentru secţie de fotbal pentru copii şi juniori. Bineînţeles, suporterii au luat foc, s-au simţit trădaţi. Primăria a mai avut o încercare în trecut cu Corona Braşov, nici atunci nu s-a putut asocia cu un FC Braşov plin de datorii, numai că şi echipa susţinută de autorităţile locale a lăsat în urmă o gaură mare. Până la urmă, atât FC Braşov, cât şi Corona Braşov au sfârşit prin a se desfiinţa!

Suspiciunile sunt acum că planul autorităţilor ar fi să cumpere brandul FC Braşov când se va scoate la licitaţie şi să-l pună lângă Corona Braşov. Suporterii dezaprobă însă total acest scenariu. „Nu ar fi decât o struţo-cămilă. Asta a încercat să facă şi Robu la Timişoara cu ACS Recaş. Echipa suporterilor a rămas în picioare, în timp ce ACS Recaş, susţinută de Primărie, a retrogradat şi în Liga 3, iar acum se desfiinţează. Dacă Primăria ia brandul FC Braşov şi îl pune lângă Corona, nu vom susţine niciodată această echipă”, susţine un suporter „stegar”.

Între timp, AS SR Braşov a reuşit să iasă dintr-o criză acută, dar problemele încă sunt departe de a fi rezolvate. Clubul a reuşit să plătească la FRH suma de 20.000 de lei pentru înscrierea în Liga 3, jumătate din datoriile către ANAF şi jumătate din alte datorii. Echipa încearcă să se întărească în această perioadă, astfel încât să fie gata de competiţie când va începe campionatul. Lipsesc însă lucrurile importante care dau greutate unui proiect, partea financiară care poate fi asigurată de sponsori, de autorităţi locale. Deocamdată totul pare o flacără care încă mai pâlpâie.

De ce a plecat până şi simbolul „stegarilor” din ultimii 30-40 de ani?

Că e Liga 3 sau Liga 4, fotbalul din Braşov a ajuns într-o situaţie foarte tristă. În urmă cu vreo 20 de ani, oraşul avea echipă de primă ligă (FC Braşov este în Top 10 all-time într-un clasament în Liga 1) şi alte cinci echipe în liga secundă. Între timp, au dispărut toate acele reprezentante, dar şi ... stadioanele! Arene Municipal, Tractorul, Metrom nu mai există, ICIM este într-o stare deplorabilă, iar Tineretului a rămas la rândul lui fără o tribună şi cu altele care stau să se prăbuşească. Ca să nu mai spunem că situaţia juridică a arenei este extrem de întortocheată, tribunele i-ar aparţine lui Neculaie, iar gazonul Primăriei!

Iar peste toată această imagine sumbră, orgoliile guvernează azi fotbalul la nivel foarte mic din Braşov. Din partea autorităţilor, din partea oamenilor de fotbal, din partea suporterilor. Din tot acest tablou nu trebuie omise însă şi alte aspecte, pentru că nu este vorba doar de încercarea Primăriei de a încerca din nou într-un proiect în care a eşuat flagrant în urmă cu 5 ani. Ar fi şi aspecte de genul: SR Braşov a avut peste 300.000 de euro într-un retur de campionat în Liga 4 şi nu a fost în stare să gestioneze banii lui Simon Maurer. Cine a gestionat banii, cine a întocmit contracte? Faptul că în această vară i s-a făcut o retragere oficială lui Răzvan Mitroi, cu tot respectul, jucător care nu a însemnat nimic în istoria FC Braşov, iar fotbalişti de legendă precum Mugurel Pele Buga, ajuns chiar la Corona Braşov la 41 de ani, nici nu au fost băgaţi în seamă (numai dacă ar fi amintită echipa din 2000-2001 condusă de profesorul Gabriel Stan, cea care a terminat pe locul 3 şi a adus Inter la poalele Tâmpei, lista ar fi deja destul de consistentă). „Închiderea” acestui tablou este determinată de următoarea întrebare: De ce până şi Andrei Şanta, omul care a slujit practic o viaţă întreagă suflarea stegară, cu rezistenţă de invidiat având în vedere câte probleme a îndurat de-a lungul timpului, a plecat de la SR Braşov? Un mare semn de întrebare, cu siguranţă că nu a plecat de bine ce i-a fost!

Aşadar, problemele sunt de tot felul, de organizare, de orgolii, de management. Fără un Iosif Kovacs, Petre Ivăncescu, chiar şi un Romeo Paşcu contestat, Braşovul nu pare să mai aibă şansa să vadă nici măcar Liga 1. Fotbalistic, incluzând aici şi toată infrastructura, arată ca un oraş mort şi îngropat!
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus