Stiri de ultima ora

Bombă. Date secrete ale unei bănci elveţiene au scăpat pe net. Forlan şi Alonso, printre clienţi. Un român ascunde 820 de milioane

Bombă. Date secrete ale unei bănci elveţiene au scăpat pe net. Forlan şi Alonso, printre clienţi. Un român ascunde 820 de milioane
Sport
Bombă. Date secrete ale unei bănci elveţiene au scăpat pe net. Forlan şi Alonso, printre clienţi. Un român ascunde 820 de milioane

ProSport pe iPhone

Un scandal imens a izbucnit după ce jurnaliştii mai multor publicaţii importante au reuşit să pună mâna pe aproximativ 60.000 de file de documente secrete despre peste 100.000 de conturi ai unei bănci britanice. Filiala elveţiană a băncii engleze a HSBC îşi îndemna clienţii să-şi depună banii în conturi ascunse, pentru a se sustrage la plata taxelor în ţările lor sau pentru a evita unele anchete penale. Printre clienţi, se numără şi personalităţi sportive precum Fernando Alonso, Diego Forlan sau Valentino Rossi sau Flavio Briatore.

Europa este zguduită de ceea ce The Guardian a numit "cea mai mare scurgere din istorie de informaţii ale unei bănci". Informaţii despre peste 100.000 de conturi au ajuns pe mâinile jurnaliştilor, ceea ce ar putea atrage după sine un val uriaş de anchete. Angajaţii filialei elveţiene a băncii HSBC îşi îndemna clienţii să-şi ascunde banii în conturi secrete, pentru a evita plata taxelor în ţările lor sau a dribla unele anchete cu privire la provinienţa banilor.

În total, până în anul 2007, HSBC a avut conturi ascunse în valoare totală de peste 120 de miliarde de dolari. Printre clienţii care au recurs la aceste practici sunt politicieni, oameni de afaceri, lideri religioşi, şeici, traficanţi de arme sau de diamante, dar şi sportivi. Pentru a se ajunge la aceste documente secrete, jurnalişti de la The Guardian, Le Monde, BBC şi Asociaţia Jurnaliştilor de Investigaţii şi-au unit forţele. Aceştia au fost ajutaţi de Hervé Falciani, un expert în IT care a lucrat pentru HSBC Elveţia. Acesta a fugit în Franţa, dar n-a fost extrădat după ce a fost reţinut, deoarece autorităţile s-au temut că va face dezvăluiri despre conturile a mii de clienţi francezi care au driblat taxele.

Sportivi celebri care şi-au depus banii în conturi secrete

Până acum au fost publicat date despre 61 de persoane care au apelat la serviciile HSBC şi au avut conturi ascunse. Printre ei se află şi câţiva sportivi celebri. Potrivit projects.icij.org , Diego Forlan (conturi de 1,4 milioane de dolari), Fernando Alonso (42,3 milioane de dolari), Flavio Briatore (73 de milioane de dolari), Heikki Kovalainen (25 de milioane de dolari), Marat Safin (4,87 milioane de dolari) şi Valentino Rossi (23,9 milioane de dolari) au avut conturi secrete la banca HSBC.

Potrivit The Guardian, nu toţi cei care au apelat la astfel de metode de a-şi depozita banii au comis evaziune fiscală sau alte ilegalităţi bancare. Angajaţii băncii nu foloseau numele clienţilor pentru denumirea acestor conturi, ci diferite coduri, pentru a le proteja astfel identitatea.

Şi românii şi-au ascuns banii în conturile HSBC

Un alt amănunt important pentru ţara noastră este că România se află pe locul 39, din 203, în topul ţărilor cu cele mai multe conturi ascunse la filiala elveţiană a băncii HSBC. Potrivit icij.org, din 1974 şi până în 2007 au fost 219 persoane sau entităţi juridice care şi-au deschis conturi la HSBC. Acestea au deschis în total 549 de conturi, în care au virat în total 1,3 miliarde de dolari. Însă cel mai important cont care este asociat cu România este în valoare de 820,1 milioane de dolari. Nu există date despre identitatea celor care au legătură cu România şi au conturi la HSBC, dar investigatorii susţin că ar fi vorba şi despre politicieni români. Interesant este că din cele 219 persoane care au figurează cu date de identificare ce le leagă de România, dar 11 au paşaport românesc.

Patriarhul Armeniei, regii Iordaniei şi Marocului, dar şi Phil Collins - printre clienţi

 Christian Slater, fotbalistul Diego Forlan (1,4 milioane dolari), fotomodelul Elle MacPherson (12,2 milioane dolari), pilotul de Formula 1 Fernando Alonso (42 milioane dolari), patriarhul Armeniei Karekin al II-lea (1,1 milioane dolari), actriţa Joan Collins, regele Iordaniei Abdullah al II-lea (41,8 milioane dolari), regele Marocului Mohammed al VI-lea (9,1 milioane dolari), jucătorul de tenis rus Marat Safin (4,87 milioane dolari), cântăreţul Phil Collins (peste 270.000 de dolari), prinţul Bahrain-ului Salman bin Hamad Al-Khalifa (2,2 milioane dolari), sultanul Omanului Qaboos Bin Said (44,6 milioane dolari), soţia sultanului din Malaezia sau pilotul de motociclism Valentino Rossi (23,9 Milioane dolari).
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus