Stiri de ultima ora

Avem echipă, avem valoare... în tenis. Monica Niculescu completează cvartetul de tricolore cu prezenţe în "optimi" la turneele de Mare Şlem în 2015! Halep e lider, dar locotenenţii vin din urmă!

Avem echipă, avem valoare... în tenis. Monica Niculescu completează cvartetul de tricolore cu prezenţe în optimi la turneele de Mare Şlem în 2015! Halep e lider, dar locotenenţii vin din urmă!
Sport
Avem echipă, avem valoare... în tenis. Monica Niculescu completează cvartetul de tricolore cu prezenţe în "optimi" la turneele de Mare Şlem în 2015! Halep e lider, dar locotenenţii vin din urmă!

Monica Niculescu (27 de ani) a reuşit pentru pentru a doua oară în carieră calificarea în optimile de finală ale unui turneu de Mare Şlem, graţie succesului în faţa cehoaicei Kristyna Pliskova, în minimum de seturi, scor 6-3, 7-5. Precedenta reuşită a jucătoarei cu forehand atipic, lovit cu slice în loc de top spin, venise în 2011, la US Open. Monica devine astfel a treia jucătoare tricoloră cu rezultate spectaculoase într-unul dintre cele trei Grand Slam-uri din debut de an, după Irina Begu la Australian Open şi Andreea Mitu la Roland Garros.

România are în acest moment o echipă reprezentativă în tenisul mondial şi nu doar pentru că, pe hârtie, echipa tricoloră şi-a asigurat revenirea în Grupa de elită a Fed Cup – competiţia pe echipe a sportului alb, la feminin. “Cvartetul” manageriat de Alina Tecşor a fost de fapt o echipă cu destule jucătoare intrate în vizorul naţionalei, şapte fete răspunzând prezent în ultimii doi ani la convocări. Cele şapte dueluri purtate de România în acest interval au avut protagoniste diferite, iar în 2015, turneele de Grand Slam urmează un script similar, în care în prim-plan apar pe rând jucătoare diferite.

 26  de meciuri de simplu şi dublu , 18 vi ctorii, 7 naţiuni-adversare şi 7 tricol ore (Simona Halep , Sorana Cîrstea, Irina Begu, Monica Niculescu, Alexandra Dulgheru, Andreea Mitu şi Raluca Olaru) au construit podul României către elita de opt a competiţiei pe naţiuni din sportul alb feminin, în mandatul Alinei Tecşor, începând cu 2014, atunci când "naţionala feminină" a pornit pe drumul spre Grupa Mondială, din Grupa I Euro-Africană. Iată cum a ajuns România în faţa unui meci cu performera ultimelor cinci ediţii Fed Cup, Cehia (februarie 2016).

Simona Halep rămâne etalonul tenisului feminin românesc, prin poziţia în clasamentul mondial, prin aşteptările legate de nivelul evoluţiei - pentru ea surpriză fiind considerată eliminarea în prima săptămână şi nu calificarea în cea de-a doua săptămână a unui turneu de Mare Şlem, prin nivelul de mobilizare în rândul fanilor şi prin faptul că numele său este pe buzele comentatorilor de tenis din întreaga lume, constănţeanca intrând în orice preview al unui turneu important. Dar Simona Halep nu este singura româncă cu rezultate în tenis şi nici singura care îi ţine cu sufletul la gură pe fanii români, pe frecvenţele celor mai importante turnee din sportul alb, în a doua etapă, mai “tare”.

Patru jucătoare diferite au jucat optimi de finală în acest an sub tricolor în turneele de Grand Slam. Simona Halep a avut un sezon modest pentru standardele sale, cu o singură prezenţă în săptămâna a doua, la Melbourne. Îmbucurător este faptul că deşi racheta numărul unu a României a ieşit din primele două tururi şi la Paris şi la Londra, fanii români au avut totuşi o eroină de încurajat.

Hora bucuriei încinsă pe patinoarul din Galaţi, după victoria în faţa Spaniei, la Fed Cup

Echipă, grup, unitate şi atmosferă bună au fost cuvintele cheie folosite de toate componentele echipei de Fed Cup a României, de căpitanul nejucător Alina Tecşor şi de preşedintele Fedraţiei Române de Tenis, George Cosac. Alexandra Dulgheru puncta, într-un interviu ProSport, unul din multele de la capătul duelului de la Montreal, că din punctul său de vedere, calificarea în Grupa Mondială “a fost o chestie mare pe care am făcut-o datorită întregii echipe, niciodată nu am fost în aceeaşi formulă, dar de fiecare dată ne-am înţeles bine. Am jucat având un obiectiv comun, asta ne-a motivat pe toate, am avut o singură direcţie şi ne-am pus toate forţele într-un singur sens. Toate fetele, de când ne-am reunit anul trecut la Budapesta, am făcut un lucru mare. Poate a fost puţin şi mâna destinului, lucrurile s-au aşezat aşa, frumos: în momentul oportun s-a întâmplat ceea ce trebuia să se întâmple pentru noi”. Iar “fiecare partidă uneşte mai mult echipa”, accentua şi Alina Tecşor. După ce Monica Niculescu a completat cvartetul de fete care au făcut "optimi" în 2015 la Grand Slam-uri, putem spune că România are echipă de fete şi în individualistul circuit WTA, acolo unde, în primul rând fiecare trage pentru el, aşa cum puncta ferm Simona Halep, dar şi pentru fanii de acasă şi pentru "Tricolor".

Irina Begu, prima "optime" a carierei la Australian Open

Despre Irina Begu, la începutul anului, ştiam că şi propune intrarea în Top 30. Ştiam de la antrenorul Adrian Cruciat că a investit într-o echipă de patru profesionişti care să îi consolideze jocul de tenis, partea fizică dar şi mentalul. Ştiam că accidentarea de la umăr a fost lăsată în urmă. Ştiam obiectivele, iar succesul de la Australian Open din primul tur cu nemţoaica Kerber a dat startul unei aventuri nocturne superbe pentru fanii români. Irina a legat trei victorii, a avut şi şansă bună în "optimi", cu Bouchard, şi şi-a stabilit personal best-ul carierei.

Irina Begu (24) a intrat în Top 30, pe locul 29 în 2015

2015 a fost un an în care tricolora a doborât bornă personală după bornă personală, avansând în clasamentul WTA şi punând cel puţin un tur în plus la fiecare turneu major faţă de cel mai bun rezultat anterior. La Paris şi Wimbledon i-a lipsit acea victorie majoră, în faţa unei adversare din Top 5, dar, din postura de cap de serie, Irina şi-a câştigat primele meciuri, un element important care indică constanţă în evoluţie.

Parcursul Irinei Begu la Melbourne

•    primul tur: victorie cu nemţoaica Angelique Kerber (cap de serie 9), scor 6-4, 0-6, 6-1

•    turul doi: victorie cu cehoaica Katerina Siniakova, scor 7-5, 6-4

•    turul trei: victorie cu nemţoaica Carina Witthoft, scor 6-4, 6-4

•    "optimi": înfrângere în faţa canadiencei Eugenie Bouchard  (93 WTA), scor 1-6, 7-5, 2-6

Dacă, la Melbourne, Irina a fost locotenent pentru Simona Halep, eliminată un tur mai târziu în "sferturi", de Makarova, la Paris şi la Londra, Andreea Mitu şi respectiv Monica Niculescu sunt căpitani cu normă întreagă, unice purtătoare de drapel în faza tabloului de 16.

Andreea Mitu, mega-surpriza de la Roland Garros.

Andreea Mitu a intrat în competiţia de la Roland Garros fără victorie pe tabloul principal al unui turneu de Mare Şlem, cu un singur turneu de acest calibru jucat anterior şi a plecat abia la startul săptămânii a doua, cu trei victorii în buzunar, cu mica dezamăgire de a fi avut o adversară cu clasament apropriat în "optimi", dar care a gestionat mai bine emoţional partida, fiind mult mai prezentă în joc.

Andreea Mitu, salt spectaculos până în Top 70 după performanţa de la Roland Garros

Andreea Mitu a recunoscut la final că a avut un culoar favorabil pe tablou, asta deşi a înfruntat şi a învins o fostă campioană a turneului parizian, acum aruncată de forma slabă la capătul mai puţin dezirabil al Top 100, dar şi o jucătoare de Top 20. A fost ferită însă de un duel cu Şarapova, Williams, Kvitova, Azarenka, jucătoare dintr-o ligă aparte pe care clar nimeni nu şi le doreşte de partea cealaltă a fielului în primul meci. Această şansă face însă parte din joc şi este necesară până la un punct în orice performanţă notabilă la acest nivel, pentru că nu degeaba tenisul este un sport cu sistem piramidal în care campioana sau campionul are de învins şapte adversari, niciodată pe toţi cei 128, iar un parcurs blând nu scade valoarea succesului.

Parcursul Andreei Mitu (100 WTA) la Paris

•    primul tur: victorie cu franţuzoaica Alize Lim (279 WTA), scor 6-3, 6-2

•    turul doi: victorie cu cehoaica Karolina Pliskova (12 WTA), scor 2-6, 7-6(5), 6-4

•    turul trei: victorie cu italianca Francesca Schiavone (92 WTA), scor 7-5, 6-4

•    optimi: înfrângere în faţa belgiencei Alison Van Uytvanck (93 WTA), scor 1-6, 3-6

Monica Niculescu, frumoasa confirmare de la Nottingham

Monica Niculescu a început inspirat sezonul pe iarbă, în insulă, cu prima finală a anului, la Nottingham. Jocul îmbibat cu excesiv de mult slice este croit în mare parte pentru iarbă, acolo unde destui jucători au probleme din cauza presiunii puse de desele flexări ale genunchilor. Jucătoare unică în circuit, cu un forehand lovit mereu plat, Niculescu a arătat la Wimbledon că finala obţinută într-un turneu de categorie a doua, în condiţii dificile, cu multe ore de aşteptare prin vestiare din cauza ploii nu a fost deloc o loterie. Cochetând constant cu Top 50, Monica şi-a depăşit rezultatele anterioare de la All England Club, fructificând şi ea un culoar favorabil şi ţine aprins interesul românilor la Wimbledon 2015, cu un duel cu Timea Bacsinszky (Elveţia).

Monica Niculescu are la 27 de ani un sezon fabulos pe iarbă: până acum, nu câştigase mai mult de un meci la Wimbledon într-o ediţie

Parcursul Monicăi Niculescu (49 WTA) la Londra

•    primul tur: victorie cu portoricana Monica Puig (91 WTA), scor 5-7, 6-3, 6-1

•    turul doi: victorie cu slovaca Jana Cepelova (106 WTA), scor 6-3, 6-3

•    turul trei: victorie cu cehoaica Cristyna Pliskova (134 WTA), scor 6-3, 7-5
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus