Stiri de ultima ora

ANALIZĂ | Momentul în care handbalul feminin românesc s-a oprit! Înfrângerile echipelor CSM Bucureşti, SCM Craiova şi Măgura Cisnădie în Europa nu sunt întâmplătoare

ANALIZĂ | Momentul în care handbalul feminin românesc s-a oprit! Înfrângerile echipelor CSM Bucureşti, SCM Craiova şi Măgura Cisnădie în Europa nu sunt întâmplătoare
Sport
Sunt foarte multe voci care susţin că CSM Bucureşti nu mai poate fără Cristina Neagu şi Amanda Kurtovic, ambele fiind accidentate. Un astfel de curent vine chiar şi din partea clubului, din moment ce nimeni nu mai vorbeşte de finala Ligii Campionilor, obiectiv declarat la începutul sezonului, ci mai nou targetul este încercarea de a ajunge în Final Four. La Craiova, problemele sunt similare, Cristina Zamfir şi Ana Maria Ţicu fiind jucătoarele accidentate. La Măgura Cisnădie, situaţia alarmantă este de altă natură, a ajuns să joace la meciurile din cupele europene doar cu 10 jucătoare!

S-a oprit handbalul românesc la accidentările Cristinei Neagu şi Cristina Zamfir? Dacă privim evoluţiile echipelor, ai putea spune la prima vedere că DA! Dacă privim mai în profunzime lucrurile şi adunăm numărul româncelor care activează în cele trei echipe de cupe europene, atunci se poate spune că sunt probleme în spatele cortinei

Strict pe cele trei czauri, nu s-a pregătit un Backup şi pentru astfel de momente, accidentările fiind absolut inerente în viaţa unei echipe.

Dacă ne raportăm la vârf, avem exemplul echipei Gyor. Campioana Unagriei a având la rândul ei trei absenţe majore în lot, poate la fel de importante ca şi la CSM Bucureşti, este vorba despre Amorim, Mork şi Gorbicz. Dar campioana Europei, titlul la care CSM tinde să ajungă din nou după succesul din 2016, a avut soluţii, astfel încât să nu se se vadă atât de tare absenţa trio-ului amintit.

Dacă mergem la Măgura Cisnădie, remarcăm, de fapt, că între cele 10 jucătoare care au făcut deplasarea la Storhamar patru fete sunt din străinătate, iar alte două fete, Moldovan şi Gatzel, sunt trecute de 35 de ani. Dacă tot a fost compromisă participarea în cupele europene, pe cele şase locuri rămase libere pe foaia de joc ar fi avut loc şi vreo 2-3 jucătoare tinere, care să fie testate? Dacă le-ar fi avut, probabil că Cisnădie le-ar fi ultilizat, dar... De partea cealaltă, Storhamar a avut tot un lot redus numeric, 11 fete, dar nouă au fost din Norvegia şi în principiu majoritatea la o vârstă fragedă pentru marea performanţă.

„Lucrul care m-a deranjat cel mai mult, CSM Bucureşti a jucat fără o româncă în teren, decât atunci când era eliminată Cvijic sau Mehmedovic, intrau Oana Manea 30 de secunde, Curea 30 de secunde. Şi în ultimele cinci minute, când erau minus zece pe tabelă, antrenorul a băgat şi românce, adică umilinţa să fie şi mai mare. Iar la interviuri, Udriştioiu şi Curea. De ce fetele care au făcut diferenţa nu au venit să-şi asume, cu antrenorul în frunte, pentru că trebuie să vorbeşti şi la înfrângere şi la victorie", a fost reacţia fostului selecţioner Radu Voina la Telekom Sport.

Problemele celor trei cluburi este şi faptul că nici nu prea au avut multe soluţii din România pentru a ataca aceste meciuri din Europa cu mai mult material autohton. Din 48 de poziţii pe foaia de joc, locuri teoretice, CSM Bucureşti, SCM Craiova şi Măgura Cisnădie au ocupat doar 21 cu jucătoare din ţară, adică în proporţie de 43,75%! Dar acest lucru scoate în evidenţă o problemă globală, lipsa fondului de jucătoare. Adunând toate româncele din Liga Naţională, constatăm că nu sunt mai mult de 180 de legitimate la 13 echipe! Iar multe şi dintre aceste handbaliste autohtone figurează doar cu numele, pentru că nu joacă.

De ce s-a ajuns aici? Răspunsurile sunt multiple, dar în primul rând aproape nimeni nu mai creşte şi jucătoare la nivelul primei ligi, cu 2-3 excepţii. Un exemplu este chiar Bianca Bazaliu. S-au tot perindat antrenori pe la club, dar oare câţi dintre cei care au fost au şi lucrat individualizare cu handbalista. Atunci, nu este de mirare că în momentul în care intră în teren, şi la o diferenţă de multe goluri, aruncă mingea la un metru peste poartă.

Pe lângă ideea de mare performanţă, s-a uitat de ideea de a creşte şi jucătoare. Gyor, spre exemplu, o face, chiar dacă are patru titluri în ultimii şase ani şi îşi permite să aducă, în principiu, orice jucătoare din lume. Fodor, Afentaler şi Puhalak, toate jucătoare foarte tinere, au fost pe foaia de joc cu CSM Bucureşti la acest meci. În trecut, au fost şi altele, chiar şi în finale de Liga Campionilor.

Iar dacă nu s-au mai crescut sportive, a scăzut şi fondul de jucătoare autohtone. În aceste condiţii, când se accidentează jucătoare precum Cristina Neagu şi Cristina Zamfir, atunci nu mai pare deloc forţat să spui că handbalul românesc chiar s-a oprit! De fapt, o imagine bună din acest punct de vedere am avut-o şi la Europene, după ce Cristina Neagu nu a mai făcut parte din echipă.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus