Stiri de ultima ora

ANALIZA la sânge a returului Dinamo – Sporting Lisabona în Liga Campionilor! De ce a pierdut şi cu ce rămâne trupa din Ştefan cel Mare după acest sezon în Europa

ANALIZA la sânge a returului Dinamo – Sporting Lisabona în Liga Campionilor! De ce a pierdut şi cu ce rămâne trupa din Ştefan cel Mare după acest sezon în Europa
Sport
Dinamo Bucureşti a realizat o performanţă remarcabilă în acest sezon al Ligii Campionilor, dar putea să-şi depăşească limitele, printr-o calificare în optimile de finală, dacă ar fi reuşit să gestioneze mai bine momentele favorabile înregistrate în timpul „dublei” cu Sporting Lisabona. Campioana României a avut şanse bune în acest sens. A condus cu trei goluri pe parcursul primei manşe, dar mai ales a avut avantaj de patru goluri în partida retur şi un public fenomenal în spate. Anumite decizii, poate lipsa de experienţă în principal au „trădat-o” însă la capătul celor 120 de minute de joc.

În partida retur, Dinamo a făcut o primă repriză fabuloasă, reuşind să o termine în avantaj cu patru goluri (15-11). Portarul Heidaridad a avut şase intervenţii de unu la unu, iar o altă minge trimisă de Sporting de la 7 metri a lovit bara. Publicul a pus o presiune fantastică pe adversar, astfel că lusitanii au început să comită nişte erori pe care în mod normal jucători de talia lui Ruesga şi ceilalţi nu prea le fac prea des.

Alouini a fost uitat pe bancă în ultimele 17 minute. Şi era singurul care mai putea lua mingea pentru a face diferenţa

Problemele au apărut după pauză, plecate în primul rând de la o oarecare relaxare în tabăra trupei din Ştefan cel Mare. Dinamo a scăzut drastic ritmul cu care a intrat la pauză, iar Sporting a venit ca o „bombă” din spate şi a restabilit egalitatea la 19-19 în minutul 43. Kamel Alouini a fost retras pe banca tehnică şi „uitat” acolo până la final. În primă fază, impresia generală a fost că tunisianul a fost scos pentru câteva minute pentru a fi odihnit, dar antrenorul Constantin Ştefan nu l-a mai introdus deloc. Asta în condiţiile în care Alouini era cam singurul care mai putea lua mingea pe cont propriu. În minutul 40, el a înscris pentru 18-16 în urma unei astfel de acţiuni, când Sporting venea din urmă, când Dinamo nu mai putea face diferenţa cu şutul de la distanţă.

În locul tunisianului a fost introdus Ciprian Şandru, care nu a ieşit în evidenţă în jocul de atac al campioanei României. În minutul 54, când Sporting a preluat conducerea la 24-23, „secundul” Sebastian Bota l-a tras de mânecă pe Constantin Ştefan, arătând spre Alouini, că ar fi timpul să fie reintrodus în teren. Tunisianul ardea de nerăbdare la rândul lui să intre pe teren, însă tehnicianul a continuat să-l omită. În final, dincolo de acel 7 metri ratat de Nicuşor Negru - greu de înţeles de ce extrema stânga a ales execuţia boltă cu care a trimis mingea pe lângă poartă la scorul de 25-27 -, Dinamo a avut superioritate, dar nimeni nu a mai îndrăznit să se mai ducă spre poartă.

Amine Bannour a avut un procentaj horror

Dinamo a contat la meciul cu Sporting pe trei oameni în atac, Kamel Alouini, Andras Szasz şi Răzvan Gavriloaia. Surprinzător de apatică a fost evoluţia lui Amine Bannour. Este adevărat, tunisianul a fost foarte bine marcat, dar şi aşa procentajul lui a fost „horror” pentru un meci cu asemenea miză, 2 goiluri din 12 aruncări, adică 17%. Aportul interului dreapta în alte meciuri de acest gen a fost cu totul altul: 9 goluri cu Ademar Leon, 7 goluri cu Wisla Plock, toate din acţiune. Constantin Ştefan a încercat la un moment dat să-l înlocuiască cu Florin Acatrinei, dar acesta nu a reuşit să aducă nimic pozitiv.

Apărarea nu a mai mişcat, Ruesga a dat recital

Sporting Lisabona a prins curaj în partea secundă, pe măsură ce a început să reducă din diferenţă, iar spaniolul Carlos Ruesga Pasarin a dat senzaţia la un moment dat că joacă de unul singur. Apărarea echipei Dinamo nu a reuşit să-l mai blocheze, uneori a dat senzaţia că îl aşteaptă prea mult să vină spre şase metri. Când a intrat în zona între 6 şi 9 metri, centrul echipei portugheze a sclipit de fiecare dată şi a marcat la foc continuu. Ruesca a dat 5 goluri într-un interval de 18 minute, adică jumătate din golurile echipei Sporting cu care a întors rezultatul.

Adunând şi scăzând, lusitanii au făcut până la urmă diferenţa cu linia de 9 metri (Ruesga şi Marzo Frankis au marcat 13 goluri, în timp ce Bannour şi Komogorov au răspuns cu 5 goluri), dar şi ca urmare a faptului că au avut o bancă mai lungă. Sporting a venit permanent cu energie de pe bancă şi cu goluri ale noilor-intraţi, pe când Dinamo a avut un singurul handbalist care a reuşit să se remarce şi să ţină de fapt echipa în joc până spre final, pe Andras Szasz (6 goluri din 6 aruncări). Ori fără o bancă lungă, pentru o echipă masculină este foarte greu să pătrundă în Top 16. Dar asta mai ţine şi de buget, în cazul echipei Dinamo şi de regulamentul FR de Handbal! Campioana României a încercat să-l aducă în această iarnă pe angolezul Hebo la linia de 9 metri, dar nu a putut din cauza criteriilor valorice.

Parcursul echipei Dinamo în acest sezon este istoric

Dinamo a fost eliminată din Liga Campionilor , dar rămâne totuşi în istorie ca fiind echipa din România care a înregistrat cele mai multe victorii în această competiţie într-un sezon, de când a fost reformată în 1993. Mai exact, clubul din Ştefan cel Mare a adunat şapte victorii. În sezonul 2009-2010, HCM Constanţa s-a calificat în optimile de finală cu patru victorii şi un rezultat de egalitate.

Cele două rezultate reprezintă practic şi vârful atins de România în Liga Campionilor la handbal masculin în ultimii 25 ani. Şi probabil că vor rămâne reperele pentru mulţi ani de acum încolo, având în vedere noile reguli din Liga Naţională pentru aducerea jucătorilor străini, impuse de Federaţia Română de Handbal. Fond de jucători români pentru cel mai înalt nivel nu există, iar cluburile nu-şi permit să cumpere handbalişti care au evoluat în ultimii 2 ani la Mondiale sau Europene pentru Germania, Franţa, Danemarca, Norvegia, Spania, Croaţia, Suedia ori să-i aducă de la Vardar Skopje, Veszprem, FC Barcelona, PSG, Montpellier, etc.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus