Stiri de ultima ora

Alexandru Rafila, despre subiectul coronavirus în România: „Văd nişte exagerări şi tâmpenii!“

Alexandru Rafila, despre subiectul coronavirus în România: „Văd nişte exagerări şi tâmpenii!“
Sport
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, s-a arătat, într-un interviu pentru „Adevărul“, foarte dezamăgit de recomandările aberante, care au inundat spaţiul public.

Cine a urmărit de la începutul pandemiei intervenţiile televizate de la posturile româneşti, a remarcat o voce complet diferită de cele panicarde, care au transformat noul coronavirus într-o psihoză.

Această voce îi aparţine profesorului Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Nici la începutul crizei, când situaţia era mai gravă, profesorul Rafila n-a avut un discurs apocaliptic, spre deosebire de 99% dintre oamenii care au comentat despre boala COVID-19, unii dintre ei fără să aibă nicio calificare medicală!

Pe lângă faptul că a fost mereu calm, cumpătat în afirmaţii, Rafila a preluat şi un rol epuizant: acela de a demonta toate aberaţiile care circulă în spaţiul public, sub forma unor recomandări în combaterea noului coronavirus. Tocmai de aceea, „Adevărul“ l-a contactat pentru a-i cere părerea despre un subiect şocant, care a apărut la începutul săptămânii. Vorbim despre propunerea redeschiderii sălilor de fitness cu scoaterea aparatului de aer condiţionat din funcţiune! Ceea ce sună groaznic, în condiţiile în care se apropie sezonul cald, iar cine a făcut efort ştie că a face sport într-un loc fără aerisire corespunzătoare nu doar că nu poate avea beneficii asupra sănătăţii, dar devine de-a dreptul periculos.

Contactat de „Adevărul“, profesorul Rafila s-a arătat şocat, nu doar de această propunere aberantă, legată de sistemul de climatizare, dar de întreaga abordare a subiectului coronavirus în România.

„Adevărul“: De ce au ajuns unii să creadă că aparatul de aer condiţionat e inamicul nostru, în lupta cu coronavirusul?

Alexandru Rafila: Eu deja am avut o discuţie cu oamenii din domeniul fitness şi le-am zis clar: când deschideţi sălile, daţi drumul şi la aerul condiţionat! Ah, ok, dacă într-un club au şi altă soluţie de aerisire, cum ar fi deschiderea geamurilor, atunci e bine, se poate şi fără sistemul de climatizare. Dar, în caz contrar, să opreşti aerul condiţionat e o mare prostie. 

De unde a apărut această idee că aparatul de aer condiţionat e ceva periculos?

A fost un studiu în China legat de răspândirea virusului, prin sistemul de climatizare într-un restaurant. Dar nici acel studiu n-a putut dovedi, clar, că aerul condiţionat a dus la infectarea unui număr mai mare de oameni. De fapt, am căutat şi eu alte studii pe această temă şi toate arată că, dacă nu ai aerisire într-o încăpere închisă, pericolul îmbolnăvirii e mai mare! Până la urmă, sistemul de climatizare filtrează aerul şi, într-un fel, îl curăţă. 

Preşedintele Federaţiei Române de Fitness şi Culturism a spus că aerul condiţionat poate fi periculos, întrucât respiraţia sportivului în timpul efortului e diferită faţă de respiraţia unui om normal, aflat într-un supermarket...

Haideţi, domnule... Ce sunt astea?! Normal că respiraţia sportivului în timpul efortului e altfel, dar acum ce să facem? Să nu mai respire sportivul? Sunt nişte exagerări care apar, din păcate, numai la noi! Văd foarte multe tâmpenii despre acest coronavirus şi modalităţile prin care ar trebui să ne ferim de el. Sincer vă spun, trăim vremuri foarte ciudate...

Dumneavoastră sunteţi consultat în vederea etapelor de relaxare şi a măsurilor care se impun pentru fiecare domeniu?

Nu mi-a cerut nimeni părerea despre nimic! Sunt consultaţi doar cei de la Direcţia de Sănătate Publică, dar şi recomandările lor ajung, de cele mai multe ori, în coşul de gunoi. Când se face un act normativ la Guvern, nu prea ţine cont nimeni de aceste recomandări.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus