Stiri de ultima ora

Alex Mitriţă a dezvăluit ce a trăit în apropierea partidei cu Suedia! "Luam pastile, în primele patru zile..." ProSport vă explică fenomenul "jet lag"

Alex Mitriţă a dezvăluit ce a trăit în apropierea partidei cu Suedia! Luam pastile, în primele patru zile... ProSport vă explică fenomenul jet lag
Sport
Mitriţă a resimţit puternic diferenţa de fus orar, după ce s-a întors în ţară pentru dubla cu Suedia şi Insulele Feroe din preliminariile EURO 2020. Fosta vedetă a Craiovei a ajuns în vară la New York, iar până la această convocare a stat în SUA.

"Americanul" spune că venirea din SUA l-a afectat în primele zile: "Am fost obosit, luam pastile ca să adorm. În primele patru zile, dormeam trei ore pe noapte. Mă culcam la 12, mă trezeam la 3. Dar asta nu mi-a afectat jocul", a spus Alexandru Mitriţă, pentru Digi Sport.

ProSport a explicat, după meciul cu Suedia, de ce sportivii care fac această trece din SUA în Europa au nevoie de circa 72 de ore pentru a da randamentul maxim.

Chiar dacă nu a fost folosită drept scuză, performanţa lui Mitriţă poate să fie afectată de factori ce nu ţin de fotbal sau de forma fotbalistică de moment. Mitriţă a fost chemat în cantonamentul echipei naţionale direct de la New York, adică de la o diferenţă de fus orar de 6 ore. În mod normal, cursele de linie care fac legătura între Europa şi coasta de est a Statelor Unite oferă un zbor total de minimum 11 ore: circa 6,5-7,5 ore între New York şi Londra, Amsterdam sau Frankfurt, apoi încă 2,5 - 3,5 ore între principalele hub-uri europene şi capitala României. Mai mult decât atât, problema lui Alexandru Mitriţă poate să fie accentuată de direcţia de călătorie. ”Jet lag-ul”, felul în care corpul resimte parcurgerea unui număr mare de fusuri orare, este mai accentuat atunci când călătoria se face de la vest la est, spre deosebire de plecare din Europa şi sosirea în Statele Unite.

Selecţionerul Cosmin Contra a recunoscut că primele zile au fost mai dificile pentru Mitriţă, dar lucrurile au intrat apoi pe un făgaş normal: "Mitriţă a fost dat peste cap în primele două zile. Era un pic mai lejer la antrenament, din punct de vedere fizic. Nu răspundea prea bine la comenzi, îi era cam somn. După aceea a început să arate mult mai bine. La antrenamentul oficial a arătat foarte bine. L-am întrebat cum se simte şi mi-a spus că a dormit bine. L-am întrebat şi a doua zi dacă n-a dormit bine înaintea jocului, iar el mi-a spus că se simte foarte bine", a spus Cosmin Contra, pentru Digi Sport.

Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite ale Americii a publicat în 2018 un studiu comun autraliano-qatarez care şi-a propus arate diferenţele de performanţe fizice în corpul uman în urma călătoriilor de lungă durată. Astfel, mai multe instituţii de studiu, spitale şi universităţi din Australia şi Qatar şi-au propus să stabilească timpii necesari pentru recuperarea somnului, oboseala resimţită şi performanţele fizice după călătorii de lungă durată în ambele direcţii, spre est şi spre vest. Subiecţii au fost zece bărbaţi cu o condiţie fizică foarte bună care au fost supuşi testelor fizice pentru patru zile consecutive înainte de o călătorie lungă, dar şi patru zile consecutive după ce au călătorit traversând opt fusuri orare, atât de la vest la est, cât şi de la est la vest.

Pe scurt, concluziile testelor au arătat cercetătorilor faptul că performanţele în ceea ce priveşte capacitatea de efort au fost mult mai slabe după ce subiecţii au călătorit spre est, în comparaţie cu testele făcute după călătoria spre vest. De asemenea, ”jet lag-ul”, oboseala şi moralul, toate au fost măsurate şi considerate a afecta mai tare subiecţii în urma călătoriei spre est. În final, cercetătorii au subliniat faptul că o călătorie intercontinentală afectează performanţele fizice şi, în mod special, cele către est au un efect mai pronunţat în ceea ce priveşte calitatea somnului, oboseala şi moralul. Aceştia au notat că în primele 72 de ore după sosirea la destinaţia din est, performanţele fizice au cel mai mult de suferit.
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus