Stiri - Editia din date de 13-03-2015

Arhiva stiri din data de:
13-03-2015 Stiri de ultima ora din

AFAN a reclamat la FIFA şi UEFA rezilierea contractelor jucătorilor din Liga I în timpul sezonului

Sport
Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori a trimis la FIFA şi la UEFA o sesizare prin care reclamă rezilierea unilaterală a contractelor jucătorilor de către cluburile din Liga I aflate în insolvenţă, în timpul desfăşurării campionatului, fotbaliştilor îngrădindu-se astfel dreptul la muncă.

AFAN a reclamat la FIFA şi UEFA rezilierea contractelor jucătorilor din Liga I în timpul sezonului (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, Emilian Hulubei, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că prin decizia de reziliere unilaterală a contractelor de către cluburile aflate în perioada de reorganizare fotbaliştilor li se îngrădeşte dreptul la muncă.

"În Romania s-a întrecut mult măsura. Nu se poate ca un jucător să fie dat afară de la un club după încheierea perioadei de transferuri. Practic, acestora li se îngrădeşte dreptul la muncă. Acesta este primul dintr-o serie de demersuri pe care le pregatim. Nu se mai poate continua aşa!", a declarat Hulubei.

În scrisoarea adresată secretarului general al FIFA, Jerome Valcke, şi secretarului general al UEFA, Gianni Infantino, AFAN s-a arătat "extrem de îngrijorată" de situaţia a peste 200 de jucători din Liga I.

"În acest moment, şapte cluburi din prima ligă au intrat în insolvenţă în ultimele luni: FC Dinamo Bucureşti, FC Rapid Bucureşti, FC Oţelul Galaţi, FC Universitatea Cluj, CFR Cluj (din 4 februarie 2015), FC Petrolul Ploieşti (din 6 februarie 2015) şi FC Braşov (din 4 martie 2015). Principala problemă rezultată este crearea unui efect de domino, care afectează atât jucătorii, cât şi federaţia de fotbal. Prin urmare, vorbim despre un impact asupra a mai mult de 200 de jucători din prima ligă, care are tendinţa de a se generaliza. Potrivit legii insolvenţei din România «pentru a creşte la maximum valoarea proprietăţii debitorului, în trei luni de la deschiderea procedurii de insolvenţă, administratorul judiciar/lichidatorul poate termina unilateral orice contract, chiriile care nu au ajuns la termen, alte contracte pe termen lung» Astfel, cluburile care au intrat în insolvenţă, au profitat de această prevedere legală şi au început să întrerupă unilateral contractele jucătorilor. Terminarea unilaterală a contractelor jucătorilor fără justă cauză, în timpul perioadei de protecţie din timpul sezonului, contravine regulamentelor FIFA", se arată în documentul amintit.

AFAN reclamă şi faptul că legea insolvenţei din România nu îi dă dreptul unui jucător să solicite încetarea contractului cu gruparea aflată în perioada de reorganizare.

"În acelaşi timp, în cazul insolvenţei, când un jucător solicită la comisiile sportive abilitate terminarea contractului cu gruparea aflată în insolvenţă pentru justă cauză, deşi jucătorul are dreptul să facă asta potrivit regulamentelor, el nu se poate folosi de prevederile acestora din cauza aceleiaşi legi a insolvenţei. În acest caz, comisiile decid să suspende cauzele şi nu oferă jucătorului dreptul de a juca, el nefiind capabil să participe în nicio competiţie. Jucătorul nu poate semna astfel un contract cu o nouă grupare. Este clar că cele două părţi aflate sub contract sunt tratate inegal, deoarece clubul poate încheia unilateral contractul unui jucător, fără a suferi sancţiuni sportive, în timp ce jucătorul, dacă rupe unilateral înţelegerea pentru «justă cauză», nu primeşte dreptul de a juca şi nu poate semna cu un alt club. Ori, astfel de situaţii sunt inacceptabile, iar unele măsuri trebuie luate urgent pentru a stopa acest efect de domino al cluburilor aflate în insolvenţă în fotbalul românesc", se precizează în scrisoarea adresată forurilor internaţionale.

Sindicatul fotbaliştilor din România a solicitat Federaţiei Internaţionale de Fotbal să oblige FRF să modifice Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de Fotbal şi să permită judecarea disputelor dintre jucători şi cluburi în cadrul Camerei pentru soluţionarea litigiilor a FIFA.

"La ultima întâlnire a reprezentanţilor AFAN cu FRF şi LPF privind insolvenţa, nu s-au luat măsuri pentru stoparea cluburilor să deschidă dosare de insolvenţă. Mai mult, LPF consideră că grupările aflate în insolvenţă ar trebui să joace în cupele europene şi a adresat UEFA o scrisoare în acest sens. Luând în considerare cele de mai sus, vrem să cerem FIFA: să oblice FRF să modifice Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de Fotbal, prin introducerea de sancţiuni sportive severe în cazul cluburilor intrate în insolvenţă şi să permită judecarea cu celeritate a disputelor dintre jucătorii români şi cluburile române în cadrul Camerei pentru soluţionarea litigiilor a FIFA", se mai arată în sesizarea AFAN.

În prezent, dintre cele 18 cluburi din Liga I, şapte se află în insolvenţă, FC Rapid, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploieşti şi FC Braşov.Articole similare :
17
mar.
conflictul dintre cluburi in insolventa si fotbalisti adus de afan in atentia presedintelui iohannis
Sport
Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori precizează că prin interpretarea legii insolvenţei, cluburile încalcă în mod grav prevederi constituţionale precum egalitatea în drepturi şi dreptul la muncă. Sindicatul fotbaliştilor a explicat...

17
mar.
klaus iohannis implicat in conflictul dintre cluburi in isolventa si fotbalisti
Actualitate
AFAN a adus în atenţia preşedintelui României, Klaus Iohannis, prin intermediul unei scrisori, situaţia fotbaliştilor din Liga I cărora le sunt îngrădite drepturile şi libertăţile de către cluburile în insolvenţă,...

25
mar.
afan vrea sa intarzie inceperea meciurilor din liga i cu 10 minute
Sport
Preşedintele sindicatului fotbaliştilor a început demersurile pentru modificarea Legii Insolvenţei, care în forma actuală dezavantajează sportivii. Am discutat şi cu nişte parlamentari care ne au promis că vor propune modificarea Legii...

11
iul.
fifpro solicita premierului victor ponta modificarea legii insolventei reactia afan ului
Sport
Sindicatul internaţional al jucătorilor de fotbal, FIFPro, i a transmis premierului Victor Ponta o scrisoare prin care îi solicită modificarea legii insolvenţei în sensul considerării specificităţii activităţii sportive, se arată într un...

30
apr.
teixeira si geraldo contesta decizia petrolului de reziliere unilaterala a contractelor facem plangere la fifa
Sport
Filipe Teixeira şi Geraldo Alves vor contesta la FIFA, dar şi în instanţele civile din România, decizia clubului Petrolul Ploieşti de a le rezilia contractele în baza legii insolvenţei. Vom...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru raportare financiara Wagner Invest Evaluari pentru raportare financiara Wagner Invest
Evaluari pentru raportare financiara
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : Sport:
Artilcole stiri grupate pe subiecte