Stiri de ultima ora

10 idei despre medalia fetelor de la tenis de masă. De ce nu s-au calificat încă fetele la JO, fantomele care le urmăresc în fiecare finală şi ce ne mai lipseşte să batem China

10 idei despre medalia fetelor de la tenis de masă. De ce nu s-au calificat încă fetele la JO, fantomele care le urmăresc în fiecare finală şi ce ne mai lipseşte să batem China
Sport
Reprezentativa feminină de tenis de masă a luat din nou caimacul în tenisul de masă european după ce a câştigat ieri, la Nantes, medaliile de aur pentru a doua oară consecutiv. Elevele lui Viorel Filimon au măturat cu Portugalia, scor 3:0, la finele unui meci în care cele două jucătoare de origine chineză Fu Yu şi Jieni s-au înclinat în faţa lui Bernadette Szocs, respectiv Dana Dodean Monteiro. Eliza Samara a dat în meciul trei lovitura finală, iar fetele au încins un dans în mijlocul ţarcului de joc. ProSport vă prezintă 10 informaţii despre performanţa impresionantă a fetelor, date care vă ajută să plasaţi într-un context mai larg rezultatul obţinut de o ţară care nu s-a bazat şi nu se va baza pe jucătoare naturalizate pentru că şcoala românească e vie, merge pe un management eficient şi valorfică talentele din orice colţ al ţării.

1. Naţionala feminină a României a jucat ieri a şasea finală de campionat european după 2010.  A obţinut patru medalii de argint şi două de aur, ultimele urcări pe podium producându-se la ediţia din Luxemburg 2017 şi la ediţia proaspăt încheiată, ieri, la Nantes.

2. La fiecare finală jucată, în colţul tricolorelor a stat reputatul tehnician constănţean Viorel Filimon, tatăl lui Andrei Filimon, unul dintre cei mai spectaculoşi jucători din istoria României. Andrei Filimon ocupă în prezent funcţia de selecţioner al reprezentativei masculine. Viorel Filimon a gândit excelent tactic partida cu Portugalia când a făcut foaia de joc. Le-a aşezat pe Szocs şi Dodean pe primele două poziţii şi a poziţionat-o pe Samara pe a treia poziţie. Stabilită în Portugalia alăuri de soţul ei Joao Monteiro şi de fiical lor, Lara, arădeanca a acumulat în aceşti ani o bază mare de date despre bagajul tehnic şi strategia trupei care se antrenează în Porto şi Lisabona.

3. La toate cele şase finale, echipa a fost formată, printre alte jucătoare de "gemenele" Eliza Samara şi Daniela Dodean Monteiro, care au dat greutate tenisului de masă românesc în ultimii 15 ani. Ambele au fost selecţionate în naţionala mare de la o vârstă fragedă (16 ani), făcând joncţiunea cu lotul mare la care jucau fostele vedete ale tenisului de masă românescu, Mihaela Şteff, Otilia Bădescu sau Adriana Zamfir.

4. Toate cele şase finale de după 2010 s-au jucat sub mandatul actualului preşedinte, Cristi Romanescu, fost component al naţionalei masculine în anii 80. Şi medaliile de aur cucerite de fete într-o altă perioadă frumoasă tenisului de masă au fost obţinute tot în perioada cu Romanescu în vârful FRTM.

5. La fiecare dintre cele şase finale jucate de România, de partea cealaltă a fileului au stat, mereu, fie la Olanda, Germania sau Portugalia, câte două jucătoare de origine asiatică. Şi, mai mult, mereu s-a aflat pe banca tehnică a formaţiilor mai sus menţionate câte un antrenor de origine chineză.

6. Medalia de ieri nu le califică pe fete la JO pentru că Europeanul nu constituie criteriu de calificare la competiţia celor cinci cercuri. Fetele au strâns doar puncte, sunt în grafic pentru Tokyo, unde avansează 16 naţiuni (Japonia e ţară organizatoare, China e campioană mondială). În ianuarie, în Portugalia, va avea loc un turneu de calificare de unde trupa lui Filimon se poate califica direct.

7. ProSport a oferit în trecut un răspuns despre procesul de naturalizare pe care marşează naţiunile din Europa. ProSport a discutat cu preşedintele FRTM, Cristi Romanescu, şi cu antrenorul naţionalei feminine, Viorel Filimon  "Există ţări care le dau ceva bani şi le oferă condiţii să facă antrenament, chiar dacă nu stau pe continentul nostru. Ţările dezvoltate economic le oferă 10.000, 15.000, 20.000 de euro prima de instalare, dar totul este relativ şi diferă de la ţară la ţară. E o sumă pentru a vă face o idee. Preferă această metodă în dauna unei investiţii pentru copiii lor, din cadrul cărora ar putea să nu iasă niciunul mare jucător. Poate gândesc că e mai rentabil să bagi banii în nişte jucători care sunt mai nimeni în China, dar care pot creşte valoric, aşa s-a întâmplat şi cu cele din Olanda, Franţa, Spania, Anglia şi acum cu Germania", spunea Filimon.

„Chinezii dispun de o arie de selecţie extrem de largă şi le este foarte uşor să cristalizeze vreo trei formule de aceeaşi valoare. Din această cauză, jucătoarele şi băieţii care simt că nu şi-ar împlini niciodată visul de a evolua pentru naţională optează să plece. Cum se naturalizează atât de rapid ? În unele ţări simplu: Ministerul Sporturilor din fiecare ţară tratează cu Ministerul de Externe! Şi lucrurile sunt puse rapid la punct“, dezvolta Cristi Romanescu, preşedintele FRTM.

8. Cum putem câştiga în faţa Chinei. "Cred că e mai greu în afara mesei de joc. Oricum, de data asta am fost mai omogeni ca niciodată, pe parcursul acestui campionat am reuşit să facem trei formaţii diferite. Adică omul unu a jucat şi pe poziţia a treia, a jucat şi pe poziţia a doua, omul doi la fel, lucruri care mi-au uşurat întocmirea foii de joc. Mai greu e când jucătorii îşi spun că fiecare poate bate şi tu trebuie să găseşti varianta optimă şi să baţi cât mai uşor. Acest 3-0 pare destul de clar, dar aţi văzut că meciurile au fost disputate. În continuare Europa are posibilitatea de a bate China, doar să credem. Ani de zile am jucat împotriva a 6-7 ţări care au naturalizat 2-3 jucătoare. Finalele jucate au fost cu Germania, cu Olanda, cu Polonia, cu Spania, cu Suedia, care au avut două jucătoare chinezoaice. Am pierdut cinci finale şi acum am câştigat de două ori la rând. Să nu credem că de acum nu putem fi înfrânţi. Prin mobilizare putem câştiga în faţa Chinei. Cred că nu avem încrederea suficientă că se poate. Am demonstrat de atâtea ori, prin scor, pentru că am pierdut, dar că am fost aproape, pentru că nu am avut acel finish", a explicat, pentru ProSport, Viorel Filimon.

9. Explicaţia din fruntea FRTM. Pirmamida valorică şi o etichetă. " În sportul nostru, când sunt aşa de strânse meciurile şi jucăm la vârf, mereu suferim cu inima. Dar şi lucrurile le facem cu inima. Le felicit pe fete, pe domnul antrenor Viorel Filimon, pe staff-ul care a stat în spatele acestui rezultat. Le mulţumesc celor care ne-au încurajat de fiecare dată şi trebuie să o spun că e a doua oară consecutiv când câştigăm acest titlu, am arătat că suntem cei mai buni din Europa şi suntem pregătiţi de medalie la Jocurile Olimpice. Fiecare meci e foarte greu, contează la ce nivel joci şi adversarele noastre doreau să ne învingă, dar fetele s-au mobilizat exemplar, au crescut de la meci la meci, şi-au dorit victoria şi au vrut să arate lumii întregi că România are cea mai bună echipă de tenis de masă din Europa. Colegii din alte federaţii mă felicită şi mereu le spun că nu am încercat să mint valoarea, ne creştem sportivii în propria ogradă, e greu să facem acest lucru, dar am respectat piramida valorică şi de fiecare dată aducem sportivi campioni. Le mulţumum cluburilor, acesta e drumul înaltei performanţe", a spus, pentru ProSport, Cristi Romanescu, preşedintele FRTM.

10. În final, un moment neştiut. Povesteşte pentru ProSport Cristi Romanescu. "Pentru a pune într-un cadru mai larg performanţa fetelor şi pentru a arăta, dintr-un anumit unghi, felul în care îi încântă pe spectatori, o să vă dezvălui că în 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, în sală, la un meci al Elizei, se afla şi Bill Gates care a stat lângă mine şi lângă antrenorul Statelor Unite, român stabilit în SUA. Era venit să le vadă pe americance, dar până la meciul lor a văzut-o pe Eliza. La final, a luat-o în braţe şi a felicitat-o. În tensiunea de după meci, Samara nici nu-şi dăduse seama cine a felicitat-o. Abia apoi i-am spus noi"
www.prosport.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus