Stiri de ultima ora

Ultimul jurământ de Guvern în faţa lui Băsescu. „Miniştrii Pop şi Cîmpeanu au contribuit, prin distrugerea de instituţii ale educaţiei, la un fals în interes public”

Ultimul jurământ de Guvern în faţa lui Băsescu. „Miniştrii Pop şi Cîmpeanu au contribuit, prin distrugerea de instituţii ale educaţiei, la un fals în interes public”
Politic
Noii miniştri ai Guvernului Ponta 4 au depus în această dimineaţă jurământul la Palatul Cotroceni.

Foto: Marius Dumbrăveanu // Mediafax

La ultima ceremonie de învestire de Guvern din mandatul său, preşedintele Traian Băsescu a început cu excepţie de la regulile de protocol, cerând să vorbească înainte de jurământul celor nouă noi miniştri, pentru a-şi clarifica opoziţia faţă de numirea a doi dintre ei. Este vorba despre Liviu Pop şi despre Sorin Cîmpeanu, implicaţi în 2012 în "albirea" lui Victor Ponta în episodul plagierii lucrării de doctorat.

Dacă Liviu Pop era ministru al Educaţiei şi a dispus înfiinţarea unei noii Comisii de Etică, Cîmpeanu era membru CNATDCU, Comisia naţională care a răsturnat decizia de plagiat a Universităţii Bucureşti.

Băsescu a justificat astfel primirea celor doi la Cotroceni cu argumentul obligaţiei pe care are instituit-o în acest sens o decizie mai veche a Curţii Constituţionale din care a citat. "Numirea de către Preşedinte a miniştrilor este un act de executare a hotărârii Parlamentului". "Hotărârea Parlamentului este un act obligatoriu pe care preşedintele nu îl va refuza. ACesta este motivul pentru care voi primi azi jurământul domnului Pop şi al domnului ministru al Educaţiei care au contribuit prin distrugerea de instituţii ale educaţiei la un fals în interes public", a spus Băsescu, dându-le apoi miniştrilor microfonul pentru jurământ.

În loc de discursul de final, Băsescu a spus doar: "Vă doresc succes".

Nouă miniştri au depus astăzi jurământul. Este vorba despre Graţiela-Leocadia Gavrilescu, ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor în locul lui Korodi Attila şi al Doinei Pană, despre Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului care preia portofoliul de la Constantin Niţă şi, parţial, de la Florin Jianu, de Andrei-Dominic Gerea, numit ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri în locul lui Răzvan Nicolescu şi al lui Florin Jianu, despre  Sorin Grindeanu care devine ministrul pentru Societatea Informaţională prin plecarea lui Răzvan Cotovelea, despre Sorin-Mihai Cîmpeanu, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, despre Ioan Vulpescu, ministrul Culturii, despre Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste hotare şi despre Liviu-Marian Pop, numit a doua oară ministru delegat pentru Dialog Social.

De asemenea, Darius Vâlcov va fi învestit la Finanţe, cooptând şi fostul său portofoliu, Bugetul, iar Liviu Dragnea şi Daniel Constantin şi-au reluatjurământul de ministru după pierderea funcţiei de vicepremier.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus