Stiri de ultima ora

Traian Băsescu: Vă dau scris, la summit-ul UE de la Sibiu se va lansa o nouă idee (VIDEO)

Traian Băsescu: Vă dau scris, la summit-ul UE de la Sibiu se va lansa  o nouă idee  (VIDEO)
Politic
Este aproape sigur că la summit-ul Uniunii Europene de la Sibiu se va lansa ideea unei "armate europene", a precizat fostul președinte Traian Băsescu, luni, în Parlament.

"Vă dau scris, m-aș mira să nu anunțe armata europeană”, a spus Traian Băsescu.

Tot fostul preşedinte s-a arătat, însă, sceptic cu privire la concretizarea unei astfel de iniţiative din cauza faptului că o armată unică europeană s-ar suprapune cu forţele NATO.

Fostul şef al statului a apreciat că ar fi mai utilă o agenție de informații europeană, care să informeze statele membre cu privire la posibile atentate teroriste.

Subiectul unei "armate europene" a fost circulat intens în ultimele săptămâni, însă nu a fost prima dată când acest lucru s-a întâmplat. 

Prima dată când s-a pus problema unui astfel de lucru a fost în anul 1952, la scurt timp de la înfiinţarea Comunităţii Cărbunelui şi Oţelului - predecesorul Uniunii Europene de astăzi. Atunci, francezul René Pleven a propus aşa-numitul "Plan Pleven", prin care se dorea crearea Comunității Europeane de Apărare.

Planul a rămas, însă, neratificat de către Franța şi Italia și ulterior s-a renunțat la idee, cel puțin temporar.

Ideea unei "armate europene" s-a mai reluat ocazional, însă niciodată nu s-a concretizat din cauza temerilor că o astfel de armată s-ar suprapune cu forţele NATO - al căror scop original este de a proteja și Europa.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus