Stiri de ultima ora

Traian Băsescu: O mare problemă a UE este naționalismul populist (VIDEO)

Traian Băsescu: O mare problemă a UE este naționalismul populist (VIDEO)
Politic
Traian Băsescu, președintele de onoare al PMP , a declarat duminică, la Chișinău, că naționalismul populist este, în prezent, una dintre cele mai mari probleme ale Uniunii Europene. 

„O altă mare problemă a UE venită pe fondul nemulțumirilor acumulate pentru nerezolvarea problemelor naționale ale UE este naționalismul populist. Este de fapt cea mai puternică armă a UE. Cu această armă 50% din Regatul Unit a votat ieșirea din UE. E utilizată și de alte state care vorbesc tot mai mult la nivelul liderilor despre suveranitate, reclamând suveranitate în raport cu Bruxelles-ul. Sigur ei mint, sunt politicieni ticăloși, dar când e vorba de interesele lor nu îi interesează proiecția pe care o dau în interiorul UE și procesul de consolidare a UE”, a declarat Băsescu, la Chișinău, unde PMP și-a prezentat programul pentru alegerile europarlamentare. 

Fostul președinte al României a mai spus și că soluția pentru consolidarea Uniunii este creșterea coeziunii.

„Singura soluție pentru a consolida UE este creșterea coeziunii UE și creșterea procesului de integrare. Nu poți să îmi ceri mie România să mă integrez și să respect toate regulile Uniunii când tu Germania îți faci conductă de gaze cu Federația Rusă. Aici când e vorba de luat pe cărări aiurea nici noi nu suntem mai breji. De unde la nivelul UE că deocamdată nimeni nu recunoaște Ierusalim ca și capitală a Israelului, Guvernul anunță că mută ambasada. O facem și noi de oaie. (...) 

La nivelul UE nu există lideri politici de mare anvergură care să dea soluții pentru viitorul UE. Iar soluția, din punctul meu de vedere, ca om care a participat timp de 10 ani la Consiliul European, soluția este accelerarea integrării. Iar o integrare cât mai rapidă și mai profundă e cea care va reda Uniunii Europene calitatea de pol de putere. Pentru că în ultimii 10 ani și-a pierdut influența. În ultimii 10 ani s-a trecut de la o lume monopolară, SUA, după prăbușirea Uniunii Sovietice, la o UE tripolară, iar în momentul de față UE nu se mai află printre cei trei poli de putere globali. Cei trei poli de putere sunt astăzi SUA, China și Federația Rusă. Dacă nu vom consolida Uniunea Europeană, spațiul european va deveni un spațiu care va suporta efectele globalizării și nu va fi un spațiu care va participa la deciziile în procesul de globalizare. Nici Germania, nici România, nici Malta, nu pot face față singure procesului de globalizare. Numai o Europă consolidată va putea să urce pe puntea de comandă a puterii, să participe la decizii și să garanteze prosperitatea celor 500 milioane de europeni. Acesta este gândul, filosofia cu care noi plecăm în Parlamentul European”, a mai spus Traian Băsescu. 
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus