Stiri de ultima ora

Traian Băsescu: Dăncilă va face remaniere la buna înţelegere cu Iohannis. Lovitura de graţie pentru Dragnea

Traian Băsescu: Dăncilă va face remaniere la buna înţelegere cu Iohannis. Lovitura de graţie pentru Dragnea
Politic
Traian Băsescu a declarat că nu are dubii în legătură cu loialitatea Vioricăi Dăncilă faţă de PSD, însă nu vrea să iasă compromisă din procesul remanierii. El a precizat că premierul ar putea face remanierea la buna înţelegere cu Klaus Iohannis, „ceea ce va fi o lovitură de graţie pentru Dragnea”.

262 afişări

Băsescu: Dăncilă va face remaniere la buna înţelegere cu Iohannis. Lovitura de graţie pentru Dragnea

„Aşa şi este un soldat credincios. Nu am dubii de loialitatea doamnei Dăncilă faţă de PSD. În acelaşi timp ca şi predecesorii săi, Grideanu şi Tudose, nu vrea să iasă compromisă. Nu acum a apărut desprinderea de ideea de a fi soldat credincios al lui Dragnea, ci a apărut la declaraţia publică – nu dau nicio OUG până cănd nu mi-o dă ministrul Justiţiei, ea ştiind foarte bine că ministrul Justiţiei nu îi dă nicio OUG. Cred că în jurul ei s-a format o echipă care e o contrapondere la slugarnicii, Ştefănescu, Nicolicea, Iordache, în ideea unui numiri la CCR, alţii prin altă parte. Dăncilă nu va face jocul trecerii prin Parlament a remanierii. Mi-a plăcut cum a motivat azi că nu e de dorit intrarea în conflict cu preşedintele care să împingă la contestaţie la CCR. Însă mai e un motiv. E foarte riscant că atunci când sunt audiaţi miniştri prin comisie se poate să spună dragă Dăncilă o să treci tu la Mediu, pentru ca altcineva să fie premier. Ar implica o mişcare mult mai largă, dar odată constituite comisiile de audiere, audiezi repede, iar programul îl are deja făcut Vâlcov şi pune doar data şi spune treci prin Parlament cu el dacă vrei”, a afirmat Traian Băsescu, joi seară la postul B1 TV.

Acesta a adăugat că dacă va face o remaniere, premierul va avea această acţiune la buna înţelegere cu Klaus Iohannis, lucru care va fi „o lovitură de graţie” pentru liderul PSD Liviu Dragnea, în ceea ce priveşte autoritatea acestuia în partid. „Doamna Dăncilă va face o remaniere la bună înţelgere cu preşedintele, dacă o va face, ceea ce va fi o lovitură de graţie pentru Dragnea faţă de autoritatea pe care o mai poate avea în PSD. Dragnea e omul care a distrus pur şi simplu guvernarea PSD-ului şi a împins ţara într-o direcţie greşită. Din păcate Constituţia nu merge mai departe, Constituţia dă maxim 45 de zile pentru interimat, adică nimeni nu a putut gândi că o astfel de criză nu va fi rezolvată. Aici am puţin altă părere. Eu cred că până la urmă care insistă pe această direcţie va găsi o înţelegere cu Iohannis. Doamna Dăncilă pare mult mai dispusă la principiul colaborării loiale instituţional. A afişat această dorinţă şi cred că vor găsi o soluţie. Îmi e greu să cred că preşedintele Iohannis nu va răspunde până la urmă loialităţii acestui principiu al doamnei Dăncilă. Ea se duce la Cotroceni cu vreo 5 miniştri. Domnule preşedinte am aceşti şase miniştri, pe care îi acceptaţi. Fără partid (se duce – n.r.)”, a explicat Băsescu.

Fostul preşedinte a mai spus că este vizibil că s-a schimbat raportul de autoritate între Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă. „S-a ajuns în situaţia în care nu mai poate sta în joc. Dacă aţi observat, mă uitam venea Dragnea cu doamna Dăncilă să intre la CEx pe hol. E presa s-a repezit la Dăncilă şi Dragnea a rămas mai în spate şi a intrat şi el pe uşă. Deci presa simte când se schimbă raporturile de putere. Aici e vorba de un personaj al statului român care e premier, care e extrem de puternic, în raport cu preşedintele Camerei Deputaţilor, care chiar dacă e numărul trei în stat, frâiele bugetul, puterea, sunt la premier. Drept pentru care nu a agreat de la bun început soluţia restructurării prin Parlament, având în vedere capcana, hai să facem comisiile, dacă sunt trei hai să schimbăm noi mai mulţi şi să facă o hărmălaie. Este o remaniere inutilă, nenecesară, declanşată neoportun”, a conchis Băsescu. Viorica Dăncilă a declarat că a fost împotriva restructurării, în ciuda opiniilor mai multor colegi din PSD, subliniind că nu se va răzgândi pe perioada sărbătorilor. Premierul a mai spus că se aştepta ca preşedintele Iohannis să refuze primele propuneri de miniştri făcute de coaliţia PSD-ALDE. Întrebată dacă se va răzgândi în această privinţă în perioada sărbătorilor, premierul a spus: „Am văzut că se aşteaptă de la mine să iau altă decizie, dar cred că voi merge pe acelaşi punct de vedere”. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că nu este de acord cu remanierea şi că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să vină cu alte propuneri sau cu miniştri interimar, propunerile considerându-le nepotrivite. Ulterior, Klaus Iohannis a luat act miercuri de demisiile celor trei miniştri, Tudorel Toader, Rovana Plumb şi Natalia Intotero şi a semnat decretele prin care Ana Birchall, Eugen Teodorovici şi Radu Oprea sunt desemnaţi miniştri interimari. Iniţial, Viorica Dăncilă i-a propus pe Oana Florea, Tit-Liviu Brăiloiu şi Eugen Nicolicea să preia ministerele Fondurilor Europene, Românilor de Pretutindeni şi Justiţiei. De asemenea, preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus că aşteaptă ca premierul să decidă de sărbători dacă vrea să vină cu remanierea Guvvernului în Parlament, susţinând că a dat asigurări premierului că majoritatea PSD-ALDE are şi cu 30 de voturi în plus faţă de necesar.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus