Stiri de ultima ora

Tăriceanu consideră că decizia CCR nu are ce să influenţeze MCV-ul

Tăriceanu consideră că decizia CCR nu are ce să influenţeze MCV-ul
Politic
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, vineri seară, că nu va influenţa în niciun fel decizia CCR, care a stabilit existenţa unui conflict juridic între Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie, ridicarea MCV până la sfârşitul anului de către Comisia Europeană.

Tăriceanu consideră că decizia CCR nu are ce să influenţeze MCV-ul

"Mă voi referi la declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care a promis că va ridica Mecanismul de Cooperare şi Verificare până la sfârşitul anului. Eu îl cunosc pe Juncker şi este un om foarte serios şi cu o mare experienţă politică. Un conflict constituţional care este reglat până la urmă sau decis de CCR nu are ce să influenţeze Mecanismul de Verificare şi Cooperare", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, într-o emisiune difuzată vineri seară de postul Digi 24.

Întrebat dacă în luarea deciziei de ridicare a MCV de către Comisia Europene nu va cântări şi reforma legilor Justiţiei din România, Tăriceanu a răspuns: "Suspiciunile trebuie să fie bazate fapte şi pe realităţi şi după ce pachetul de legi de reformă ale justiţiei a făcut toate navetele posibile de la fiecare instituţie, de la Parlament la CCR, de la preşedintele României la CCR, a fost verificat şi paraverificat, cred că în final aceste suspiciuni care erau alimentate într-o manieră regretabilă de o serie de oameni din România cred că s-au ridicat până la urmă. Sper cel puţin ca oamenii să vadă şi să se bazeze pe fapte şi realităţi şi nu pe impresii."

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a primit spre aprobare, în şedinţa de marţi a Biroului Permanent, o înştiinţare de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la următorul control al Comisiei Europene, din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care va avea loc între 25 şi 27 iunie. Acesta a anunţat că din partea Senatului a fost desemnat senatorul PSD, Robert Cazanciuc, pentru a face parte din Comisia MCV care va pregăti materialul pe care îl va prezenta Comisiei Europene (CE).

Comisia Europeană nu comentează deciziile curţilor naţionale, dar monitorizează lupta anticorupţie prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, a declarat joi un purtător de cuvânt al CE.

"Nu comentăm pe tema deciziilor curţilor naţionale. Aşa cum se cunoaşte, lupta anticorupţie este o zonă evaluată în mod regulat de Comisie prin intermediul MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare-n.r.)", a transmis un purtător de cuvânt al CE.

Curtea Constituţională a arătat, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Curtea Constituţională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

"Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, prim-ministrului Guvernului României şi Ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus