Stiri de ultima ora

Roxana Mînzatu (PSD): Guvernul Orban, alba-neagra fără precedent cu interesele României

Roxana Mînzatu (PSD): Guvernul Orban, alba-neagra fără precedent cu interesele României
Politic
Roxana Mînzatu (PSD): Guvernul Orban, alba-neagra fără precedent cu interesele României

Ulterior, Ludovic Orban a decis să le retragă de la publicarea în Monitorul Oficial, “de teama ilegalităților care ar fi generat un scandal de proporții”.

„Cu Ordonanțele de Urgență din domeniul fondurilor europene, Guvernul Orban a încercat câteva ilegalități. În primul rând, nu doar că nu trecut actele prin procedura legală de transparență înaintea adoptării, dar nici presa și nici opinia publică nu au văzut nici până astăzi textul acestor OUG, ceea ce atrage suspiciunea că ele nu au fost finalizate în ședința de Guvern de marțea trecută, ci s-a continuat să se lucreze la ele inclusiv în această săptămână. Faptul că astăzi au renunțat să le mai publice ne demonstrează amatorismul cu care s-a lucrat și ilegalitățile care ar fi generat un scandal inclusiv pe plan european", susține Roxana Mînzatu, deputat PSD și fost ministru al Fondurilor Europene.

Oficial, premierul Ludovic Orban susține că a renunțat la publicarea celor cinci Ordonanțe de Urgență din cauza „pârâcioșilor care vor să facă rău României". Însă, tocmai această declarație îl incriminează pe actualul premier și asta pentru că, dacă cele cinci Ordonanțe de Urgență ar fi fost legale, nu ar fi existat niciun motiv pentru retragerea lor.

„Situația este simplă. Dacă Ordonanțele de Urgență din domeniul fondurilor europene erau legale PNL nu le-ar mai fi retras. Când, într-un final, au ales să le șteargă cu buretele, pentru că au scos de pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene singurul document cu referire la acestea, un comunicat de presă în care se vorbea despre cele cinci Ordonanțe, nu au făcut decât să se auto-incrimineze.

Aceasta este de părere că scandalul Ordonanțelor de Urgență nu este singurul mod prin care PNL care provoacă daune României în domeniul fondurilor europene. Din octombrie 2019 și până azi președintele Iohannis își împlinește ambiție după ambiție, dărâmând pe rând guvernele PSD și acum PNL pentru a avea în vară alegeri anticipate. În toate aceste luni România este și va fi condusă de guverne interimare, fără mandat să negocieze cu Comisia Europeană programele operaționale 2021-2027.

În lipsa unui guvern constant, legitim, România nu poate spera să obțină maximum din aceste negocieri care sunt oricum dificile în condițiile în care bugetul european post-Brexit nu e nici azi agreat și aprobat la Bruxelles, iar Pactul Ecologic European asumat de Comisia Europeană generează noi condiționări și limitări pentru tipurile de investiții care vor fi eligibile.

"România este o țară cu un necesar de investiții în domeniul infrastructurii care este mult mai mare decât resursele europene disponibile. De exemplu, avem nevoie de 35 miliarde euro pentru a finaliza rețeaua de autostrăzi, coridoarele feroviare și tronsoanele de metrou din capitală. Conform unui studiu BERD, avem nevoie de 9 miliarde de euro pentru a asigura acces la apă potabilă în toată țara și de 13 miliarde de euro pentru a asigura canalizarea și epurarea apelor uzate în toate localitățile. 2020 e anul crucial și final pentru negocierea programelor, sumelor și domeniilor în care vor veni banii europeni din exercițiul 2021-2027. Și, tocmai în acest an, în care aveam nevoie să ne prezentăm în fața Comisiei cu o viziune asumată și clară pentru investițiile în sectoare cheie în următorii 10 ani, cu un efort coordonat, de echipă, cu implicarea tuturor instituțiilor statului, ce face Iohannis? Aruncă țara în criză și interimate nesfârșite doar pentru a își duce înainte lupta oarbă cu PSD. Aceste acțiuni politice ale președintelui Iohannis acompaniate de incompetența și apetitul pentru ilegalități ale guvernului PNL nu fac deloc bine României și vor diminua oportunitățile de finanțare și dezvoltare pe care trebuie să le negociem și obținem prin bugetul UE 2021-2027", a concluzionat Mînzatu.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus