Stiri de ultima ora

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016: PSD îşi consolidează majoritatea după redistribuirea naţională

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016: PSD îşi consolidează majoritatea după redistribuirea naţională
Politic
REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016: PSD îşi consolidează majoritatea după redistribuirea naţională

Partidul Social Democrat şi-a consolidat majoritatea după redistribuirea naţională, câştigând în multe judeţe din ţară un număr record de mandate ca urmare a scorului istoric obţinut la alegerile parlamentare.

Doljul, reprezentat în Parlament de 10 deputaţi şi patru senatori

Judeţul Dolj va fi reprezentat în Parlamentul României de 10 deputaţi şi patru senatori, cele mai multe mandate fiind câştigate de Partidul Social Democrat, potrivit rezultatelor tranmise, joi, de Biroul Electoral Central. În Dolj, PSD a obţinut şase mandate de deputat şi trei de senator, PNL are doi deputaţi şi un senator, ALDE şi USR au prins câte un mandat de deputat.

În urma votului acordat de electorat la alegerile din 11 decembrie, doljenii vor fi reprezentaţi în Camera Deputaţilor de Lia Olguţa Vasilescu (PSD), Ion Călin (PSD), Alina Tănăsescu (PSD), Alexandra Presură (PSD), Florinel Stancu (PSD), Eliza Peţa (PSD), Nicolae Giugea (PNL), Ionuţ Stroe (PNL), Ion Cupă (ALDE), Adrian Claudiu Prisnel (USR). Olguţa Vasilescu nu a anunţat, deocamdată, dacă va merge în Parlament sau va rămâne primar al Craiovei. La Senat, doljenii i-au trimis pe social-democraţii Claudiu Manda, Radu Preda şi Lavinia Craioveanu. Liberalul Mario Ovidiu Oprea a obţinut şi el un mandat de senator. Mario Ovidiu Oprea are deja trei mandate în Senatul României.

Organizaţiile din Mehedinţi ale PSD, PNL şi ALDE, singurele care trimit reprezentanţi în Parlament

PSD Mehedinţi îi trimite în Parlament pe senatorul Liviu Mazilu şi deputaţii Constantin Truşcă, Vlad Bontea şi Alexandru Bălănescu. Acesta din urmă a reuşit să intre în Parlament după redistribuirea voturilor. PNL Mehedinţi a obţinut un mandat de deputat, acesta revenind lui Virgil Popescu, preşedintele organizaţiei judeţene a partidului. După redistribuirea voturilor şi organizaţia judeţeană a ALDE a obţinut un mandat la Senat. Postul îi revine lui Ionuţ Sibinescu.

Argeş: PSD trimite 9 senatori şi deputaţi în Parlament după scorul istoric obţinut în judeţ

Biroul Electoral Central a stabilit parlamentarii din Argeş care vor ajunge la redistribuire în Parlamentul României. PSD a obţinut 6 deputaţi şi 3 senatori, PNL un deputat şi un senator la redistribuire, ALDE un deputat la redistribuire şi USR un deputat. În Argeş, PSD a obţinut un scor istoric, peste 58% din numărul voturilor valabil exprimate, obţinând astfel şase deputaţi şi trei mandate de senator.

Este pentru prima dată în istoria Argeşului când a fost aleasă şi o femeie pentru postul de senator, Cristina Stocheci, în prezent medicale de urgenţă UPU la Spitalul Judeţean Argeş. Andrei Gerea a câştigat încă un mandat de deputat de Argeş în urma redistribuirii voturilor rămase de la partidele care nu au ajuns în Parlament după alegerile de duminică, 11 decembrie 2016.

Parlamentarii PSD sunt: senatorii Şerban Valeca, Gheorghe Marin şi Cristina Stocheci, respectiv deputaţii Radu Vasilică, Mircea Drăghici, Simona Bucura Oprescu, Nicolae Georgescu, Cătălin Rădulescu şi Nicolae Velcea.

PNL are doar doi parlamentari, Ion Popa, şeful demisionar al organizaţiei şi deputatul Dănuţ Bica. Deşi a depaşit pragul electoral, PMP nu s-a ales cu nimic, în vreme ce USR (Ionuţ Moşteanu) şi ALDE (Andrei Gerea) au prins câte un mandat de deputat.

Olt: Şase mandate de parlamentar din nouă merg la PSD

Cele mai multe mandate de parlamentari din judeţul Olt au fost câştigate de Partidul Social Democrat, care va trimite în Parlament patru deputaţi şi doi senatori, PNL reuşind să câştige doar un mandat de deputat şi unul de senator, în timp ce ultimul mandat de deputat a revenit, prin redistribuire, celor de la ALDE.

Conform distribuirii făcute, joi, de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Olt, cele şase mandate de deputat şi trei de senator, aferente judeţului, se împart astfel: PSD – patru deputaţi şi doi senatori, PNL – un deputat şi un senatori, ALDE – un deputat.

O parte dintre deputaţii PSD care vor merge în Parlament au mai reprezentant judeţul şi mandatul trecut, alţii fiind abia la prima experienţă de acest gen. Primul pe lista social-democraţilor a fost Florin Iordache, preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, care va fi însoţit de Dan Ciocan şi Alexandru Stănescu, aflaţi la cel de al doilea mandat, şi de actualul administrator public al judeţului Marius Iancu, care se află la primul mandat.

PSD Olt a obţinut două din cele trei posturi de senator. Mandatele revin preşedintelui filialei judeţene Paul Stănescu, care şi-a încheiat în această vară două mandate de preşedinte al Consiliului Judeţean, şi medicului neurolog Renică Diaconescu, care nu se află la prima experienţă în Parlamentul României. Acesta din urmă a mai fost deputat de Olt, în mandatul 2004-2008.

PNL Olt a reuşit să obţină doar două mandate de parlamentari, unul de deputat şi unul de senator. În Camera Deputaţilor va merge preşedintele filialei, Gigel Ştirbu, aflat deja la cel de al treilea mandat. Postul de senator a fost câştigat de consilierul judeţean Siminica Mirea, fost preşedinte al PDL Olt şi fost co-preşedinte al PNL Olt.

Ultimul post de parlamentar de Olt a revenit celor de ALDE, preşedintele filialei Mihai Niţă primind prin redistribuire ultimul din cele şase mandate de deputaţi. Niţă era la cel de al doilea mandat de senator, acum schimbând camera Parlamentului.

În judeţul Olt, PSD a câştigat detaşat alegerile de duminică. La Camera Deputaţilor PSD a obţinut 67,22% din voturi, PNL - 16,45%, iar ALDE -, 5,57%. La Senat scorul a fost următorul: PSD - 67,16%, PNL - 16,63%, ALDE - 5,35%.

Vâlcea: PSD şi ALDE au luat majoritatea mandatelor de parlamentar; PNL are numai două

PSD şi ALDE au câştigat cele mai multe din cele şase mandate de deputat şi două de senator din judeţul Vâlcea, reprezentanţii PNL reuşind să trimită doar un parlamentar în legislativ, şi acela prin redistribuire.

PSD a obţinut cele mai multe mandate de parlamentar: un senator şi patru deputaţi. Al patrulea a fost obţinut la limită, în defavoarea USR. PNL Vâlcea va avea un senator şi un deputat, în timp ce ALDE a obţinut, după redistribuire, un deputat.

Judeţul Vâlcea va fi reprezenta de Bogdan Matei (PSD) şi Romulus Bulacu (PNL), în Senat. În timp ce Vasile Cocoş, Daniela Oteşanu, Stefan Ovidiu Popa, Eugen Neaţă - toţi partea PSD - Dumitru Lovin (ALDE) şi Cristian Buican (PNL) vor merge în Camera Deputaţilor.

Judeţul Gorj va avea doi senatori şi cinci deputaţi în Parlament, în perioada 2016-2020

PSD are un senator şi patru deputaţi, ALDE un senator şi PNL un deputat. Pe listă, la Senat, se află Florin Cârciumaru, din partea PSD şi Scarlat Iriza, de la ALDE, cel din urmă câştigând mandatul prin redistribuire. La Camera Deputaţilor au intrat în Parlament fostul premier, Victor Ponta, Mihai Weber, Alin Văcaru (redistribuire), Elvira Şarapatin (redistribuire), din partea PSD şi Dan Vîlceanu, liderul PNL Gorj, tot prin redistribuire.

După centralizarea voturilor din toate secţiile din judeţ, PSD Gorj a obţinut un procent de 54,09% la Camera Deputaţilor şi 51,44% la Senat. PNL Gorj ocupă poziţia a doua cu 16,92% la Camera Deputaţilor şi 15,70% la Senat, în timp ce ALDE a obţinut la Camera Deputaţilor 6,47% iar la Senat 7,66%.

Judeţul Timiş are în Camera Deputaţilor şi în Senat 14 parlamentari

Judeţul Timiş trimite în Parlamentul României zece deputaţi şi patru senatori, şase dintre aceştia fiind din partea PSD, patru de la PNL, printre care şi Alina Gorghiu, doi de la USR, unul de la ALDE şi unul de la PMP.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Judeţean Timiş, au prins un loc de deputaţi patru social-democraţi: Călin Dobra, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş şi actual consilier judeţean, Alfred Simonis, în vârstă de doar 31 de ani, care se află la al doilea mandat de consilier local în CL Timişoara, Adrian Pau, consilier judeţean, şi Bianca Gavriliţă, directorul Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Jebel, judeţul Timiş.

Din partea PNL, ajung în Camera Deputaţilor Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, suspectat de plagiat în mai multe articole ştiinţifice, actualul senator Ben Oni Ardelean, şi Pavel Popescu, un tânăr din comuna Giroc care a reuşit, în doar 12 ore, să aducă medici din Norvegia care să ajute răniţii din Colectiv, în urmă cu un an.

În Camera Deputaţilor mai merg şi Cătălin Drulă, din partea USR, fost consilier al premierului Dacian Cioloş, Marian Cuşca, de la ALDE, preşedintele filialei Timiş, şi Cornel Sămărtinean, din partea PMP, care se află la al doilea mandat de deputat, în primul candidând din partea PDL. Sămărtinean, fost director al Aeroportului Internaţional “Traian Vuia” din Timişoara, a fost trimis în judecată de către DNA, la sfârşitul anului trecut, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese în cazul unei licitaţii legate de închirierea unor spaţii la aeroport. În acest an, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis dosarul înapoi la DNA Timişoara.

La Senat, din partea PSD vor merge în Parlament Eugen Dogariu, fost prefect şi fost subprefect de Timiş, care şi-a dat demisia, în luna septembrie, din funcţia de subprefect pentru a putea candida la alegerile parlamentare, şi actualul deputat Adrian Diaconu, care a trecut prin patru partide - PLD, PP-DD, UNPR şi PSD.

Din partea PNL ajunge în Senat Alina Gorghiu, fost preşedinte al PNL, iar de la USR, Nicu Fălcoi.

Braşovul va avea 13 deputaţi şi senatori în Parlament, cei mai mulţi de la PSD

Braşovul va avea 13 deputaţi şi senatori în Parlamentul României, după ce Biroul Electoral Central a publicat rezultatele finale ale alegerilor, aproape jumătate dintre mandate fiind obţinute de PSD care a câştigat alegerile la Braşov pentru prima dată după 26 de ani.

Astel, conform rezultatelor finale şi în urma redistribuirii mandatelor de parlamentari, PSD va avea şase din cele 13 mandate ale braşovenilor pentru Parlament, şi anume patru deputaţi - Mihai Valentin Popa, Viorel Chiriac, Roxana Mânzatu şi Mihai Mohaci şi doi senatori - Marius Alexandru Dunca şi Ovidiu-Florin Orţan. Dintre acelştia, Viorel Chiriac se află la al doilea mandat în Parlament, însă de data aceasta ca deputat, după ce în perioada 2012-2016 a fost senator. De asemenea, fostul prefect al Braşovului, Mihai Mohaci, a mai fost senator în perioada 2004-2008, iar acum a obţinut un mandat de deputat.

PNL Braşov va fi reprezentant în Parlament de doi deputaţi Mara Mareş, care este cea mai tânără candidată de la Braşov, şi Gabriel Andronache care se află la cel de-al treilea mandat de deputat, şi de un senator, Daniel Cătălin Zamfir, care âşi încheie mandatul de deputat.

USR Braşov va avea un deputat, Tudor Vlad Benga şi un senator, Allen Coliban. Câte un singur mandat pentru Camera Deputaţilor, au obţinut UDMR care va fi reprezentat de Ambrus Izabella Agnes şi ALDE, de Remus Borza, acesta din urmă fiind condamnat definitiv, în februarie 2015, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese în dosarul „Hidroelectrica“.

Potrivit BEJ Braşov, care a centralizat toate datele de la cele 447 de secţii din judeţ, la Camera Deputaţilor PSD a obţinut 36,71%, PNL – 21,01%, USR – 13,93%, UDMR – 6,10% şi ALDE – 5,93%. La Senat, PSD a câştigat alegerile cu 35,58%, urmat de PNL – 21,84%, USR – 14,79%, UDMR – 6,18% şi ALDE – 6,24%.

PSD a câştigat net alegerile în judeţul Hunedoara, scorul de peste 53% fiind peste media naţională

La Senat, PSD a obţinut 53,26% din voturile electoratului, respectiv 53,23% din sufragii la Camera Deputaţilor. Urmează PNL cu 21,17% din voturi, ALDE 6,05%, USR 5,03%. La Camera Deputaţilor, PSD a obţinut 53,23% din voturi, fiind urmat de PNL cu 21,72% din voturi, ALDE 5,46%, USR 4,84%.

În urma votului de duminică, PSD Hunedoara a obţinut direct trei mandate de deputat şi unul de senator, iar la redistribuire a mai obţinut un mandat de deputat şi unul de senator, astfel că hunedorenii vor fi reprezentanţi în Parlament de patru deputaţi şi doi senatori PSD. Laurenţiu Nistor, actualul preşedinte al CJ Hunedoara, a fost primul pe lista PSD Hunedoara pentru Camera Deputaţilor. Nistor a mai fost deputat în perioada 2008-2012, în vara acestui an renunţând la Parlament pentru Consiliul Judeţean Hunedoara. Cel de-al doilea deputat PSD care şi-a adjudecat direct locul în Parlament este Natalia Intotero. Aceasta a fost deputat şi în mandatul 2012-2016, iar 2009 (martie-octombrie) a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Ilie Toma, fostul director al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara este ce-l de-al treilea deputat PSD care a ajuns direct în Parlamentul României. La redistribuire, Sorin Marica (PSD), primarul comunei Sălaşu de Sus, a intrat în posesia mandatului de deputat. Marica a mai fost deputat şi în legislatura trecută, însă numai din 11 iunie 2014, dată la care a câştigat alegerile din colegiul lăsat liber de liberalul Dan Radu Ruşanu care a plecat la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Deputatul PNL de Hunedoara este Lucian Heiuş, fostul director Direcţiei Generale a Finanţelor Publice pe regiunea vest. Ultimul deputat de Hunedoara este Marius Surgent (ALDE), acesta obţinând mandatul prin redistribuire. Surgent a fost viceprimar al municipiului Deva până în primăvara acestui an când a demisionat din PNL şi a trecut la ALDE. La Senat, PSD este reprezentat de Cristian Resmeriţă, actualul primar al municipiului Lupeni. Resmeriţă a mai fost deputat şi în perioada 2008-2016, însă în urma alegerilor locale din iunie a renunţat la Camera Deputaţilor pentru a prelua primăria condusă în ultimii 16 ani de tatăl său, Cornel Resmeriţă.

Al doilea senator de Hunedoara ales direct este Carmen Hărău (PNL). Hărău a fost deputat în legislatura 2012-2016. Ultimul senator de Hunedoara este Viorel Sălan –PSD- fostul inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara şi adjunct al şefului Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, din martie anul curent, până în august, când a trecut în rezervă. Sălan a obţinut mandatul de senator la redistribuire.

Vaslui: Surprize în împărţirea mandatelor, după redistribuire

În judeţul Vaslui, în urma alegerilor parlamentare, PSD obţine, şase mandate, două la Senat şi patru la Camera Deputaţilor – Gabriela Creţu, Doina Silistru (Senat) Adrian Solomon, Ana Birchall, Irinel Stativă, Aurel Căciulă (Camera Deputaţilor), PNL – 1 mandat (Daniel Olteanu, Camera Deputaţilor), PMP – 1 mandat (Corneliu Bichineţ, Camera Deputaţilor), USR – 1 mandat (Mihai Botez, Camera Deputaţilor), ALDE – 1 mandat (Ion Hadârcă, Senat).

Redistribuirea mandatelor a produs o surpriză uriaşă la Vaslui, doi dintre candidaţii PNL au pierdut mandatele, deşi au obţinut mai multe voturi decât contracandidaţii lor şi erau cotaţi drept favoriţi.

Corneliu Bichineţ, de la PMP, academicianul basarabean Ion Harârcă, de la ALDE, şi Mihai Botez, de la USR- sunt cei trei candidaţi care au obţinut mandatele de parlamentar de Vaslui pentru următorii patru ani, în urma redistribuirii.

Marii perdanţi sunt candidaţii PNL. Candidatul liberal la Senat, Nelu Tătaru, deşi avea peste 25.000 de voturi, a pierdut mandatul şi a intrat senator, cu doar 7.000 de voturi, politicianul basarabean Ion Hadârcă, candidat ALDE. La Camera Deputaţilor, deşi avea cel mai mare număr de voturi la redistribuire, aproape 8.200, candidatul liberal Oana Iovu a pierdut mandatul, în favoarea lui Corneliu Bichineţ, de la PMP, care avea doar 6.200 de voturi. Mihai Botez, de la USR, ajunge deputat cu 4400 de voturi şi este cel mai tânăr parlamentar di n Vaslui.

Iaşi, reprezentat în Parlament de 17 aleşi

Din partea PSD aceştia sunt Camelia Gavrilă, Nicolae Bănicioiu, Tudor Ciuhodaru, Vasile Câtea, Silviu Macovei şi Vasile Axinte. Liberalii ieşeni îi trimit în Parlament la Camera Deputaţilor pe Marius Bodea, Dumitru Oprea şi pe Costel Alexe, care a prins loc după redistribuire. USR va fi reprezentat de către Cosette Chichirău, ALDE l-a desemnat pe Varujan Vosganian, iar PMP pe Petrică Movilă.

Pentru Senat Iaşiul are alocate 5 locuri de parlamentari. Asfel că cei de la PSD Iaşi vor fi reprezenaţi de Doru Pănescu, Victorel Lupu, iar în urma redistribuirii şi de către Vasile Toma. Liberalii au prins şi ei un loc în Senat cu Iulia Scântei, iar cei de la Pentru Iaşi(USR) vor fi reprezentaţi de către Dan Lungu.

Articole similare :
comments powered by Disqus