Stiri de ultima ora

RETROSPECTIVA 2016 Camera Deputaților 2012-2016: Grupul PP-DD dispare; Petre Roman își recâștigă mandatul

RETROSPECTIVA 2016 Camera Deputaților 2012-2016: Grupul PP-DD dispare; Petre Roman își recâștigă mandatul
Politic
Activitatea Camerei Deputaților, în sesiunea 2012-2016, a fost caracterizată de mișcări permanente la nivelul grupurilor și dispariția grupului PP-DD, de o premieră - Petre Roman își recâștigă mandatul după un an și șapte luni de la vacantarea postului său -, dar și de încetarea mandatului înainte de termen a 68 de parlamentari.

Finalul de mandat a găsit Camera Deputaților cu șase grupuri parlamentare — PSD, PNL, UDMR, minorități, ALDE și UNPR. Deși după fuziunea prin absorbție a UNPR de către PMP s-a cerut schimbarea numelui, acest lucru nu s-a întâmplat.

La începutul legislaturi au existat alte grupuri: PSD — în care activau și deputații UNPR — cu 160 de membri, PNL — cu 100 de membri, PDL — 70 de membri, PP-DD — cu 47 de membri, PC — cu 13 membri, UDMR — cu 18 membri, grupul minorităților — 18 membri. Grupul PDL a dispărut la începutul anului 2015, după ce formațiunea politică a fuzionat cu PNL. S-a format un grup comun — al liberalilor. Grupul PC s-a transformat în grupul ALDE, în septembrie 2015, după ce și aceste două partide au fuzionat.

O istorie inedită a avut grupul parlamentar al PP-DD care, la început de mandat, a avut 47 de membri, dar până la finalul legislaturii a dispărut. După ce o mare parte din parlamentarii PP-DD au părăsit grupul, părăsind partidul sau devenind neafiliați—acesta a fost desființat. La un moment dat s-a transformat în grupul Național Democrat, pentru ca pe finalul mandatului să dispară. Astfel, la sfârșitul anului 2015, grupul Național Democrat, fost PP-DD, condus de un fost membru PP-DD, Daniel Fenechiu, a fost desființat pentru că nu mai reunea cel puțin 10 membri, așa cum prevede Regulamentul.

În februarie 2016 s-a format, la Cameră, un nou grup, cel al deputaților UNPR, care s-a desprins din grupul PSD.

Mai mulți deputați au schimbat, în cei patru ani de mandat, trei partide, mare parte dintre ei fiind, la bază, deputați PP-DD. Printre aceștia se numără Cezar Cioată (PP-DD, PC, PSD), Tudor Ciuhodaru (PP-DD, UNPR, PSD), Liviu Codârlă (PP-DD, UNPR, PSD), Daniel Geantă (PDL, UNPR, PSD), Valentin Blănariu (PP-DD, UNPR, PSD), Mario Ernest Caloianu (PP-DD, PSD, UNPR), Liliana Mincă (PP-DD, UNPR, PSD).

De-a lungul celor patru ani de mandat câțiva aleși s-au remarcat prin activitatea lor vastă în plenul Camerei Deputaților, iar alții prin lipsa aproape totală a activității în plen.

Cel mai activ deputat, potrivit site-ului Camerei, a fost Valeriu Zgonea, fost președinte al acestui for. El a avut 4.029 de luări de cuvânt în plen, o parte dintre ele ca președinte de ședință. Deputatul independent Remus Cernea a avut 379 de luări de cuvânt, 24 de declarații politice și 19 interpelări. Ana Birchall, deputat PSD, a avut 310 luări de cuvânt în plen, o parte dintre ele ca președinte de comisie, 116 declarații politice și 238 de întrebări și interpelări. Deputatul PSD Ovidiu Iane a avut 211 luări de cuvânt, 68 de declarații politice, 407 de interpelări. Liberalul Eugen Nicolăescu a avut 153 de luări de cuvânt, 29 de declarații politice și 14 interpelări.

La polul opus s-a aflat Florică Bîrsășteanu, care a vorbit în plen o singură dată, când a depus jurământul. El a avut doar jumătate de mandat, a devenit deputat pe 11 iunie 2014, când i-a luat locul Mariei Grapini (PC), care a câștigat mandat la alegerile pentru Parlamentul European. Bîrsășteanu este urmat de social-democratul Marius Manolache, care a luat cuvântul o singură dată și a avut o singură interplelare. Valentin Boboc, PSD, a avut două luări de cuvânt, o interpelare și o declarație politică, independentul Sebastian Ghiță — trei luări de cuvânt în plen, progresistul Eugen Chebac — patru luări de cuvânt, trei declarații și 50 de interpelări, iar liberalul Vasile Berci — cinci luări de cuvânt.

68 de deputați și-au încetat mandatul înainte de termen din diverse motive, unii și-au dat demisia pentru că au avut probleme în justiție sau pentru că au câștigat mandate de aleși locali, altora le-a încetat mandatul de drept, ca urmare a unor stări de incompatibilitate, alții au plecat în alte funcții.

Dan Radu Rușanu și-a dat demisia după ce a fost ales președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, Eduard Hellvig după cea fost numit director la SRI, Maria Grapini și Dan Nica după ce au câștigat mandate de europarlamentari. Au mai renunțat la mandat Dinu Giurăscu, ales vicepreședinte al Academiei Române, Alin Petrache, ales președintele al Comitetului Olimpic și Sportiv din România, George Scutaru — numit consilier prezidențial.

Printre cei care și-au pierdut mandatul ca urmare a unor condamnări în instanță se află George Becali — condamnat la trei ani de închisoare în dosarul transferurilor de terenuri cu MApN, Nicolae Vasilescu — condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influență, Relu Fenechiu — condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul "Transformatorul", Gheorghe Coman — condamnat la un an de închisoare pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant, Monica Iacob-Ridzi — condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu și Gigi Nețoiu — condamnat la doi ani de închisoare în dosarul transferurilor. Deputatul UDMR Marko Attila Gabor a demisionat cu puțin timp înainte ca Parlamentul să voteze cererea de încuviințare a arestării sale preventive. Demisia a fost trimisă prin corespondență deoarece Marko Attila nu mai era în țară. După demisie a fost dat în urmărire internațională.

Alți deputați au demisionat din cauza unor dosare deschise pe numele lor, printre aceștia aflându-se Theodor Nicolescu, Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc, Oana Niculescu Mizil, Dănuț Culețu, Ion Diniță.

Trei deputați au demisionat invocând motive personale — Mihai Stănișoară, Vasile Mocanu și Miron Mitrea.

Le-au încetat mandatele de drept, ca urmare a unor decizii de incompatibilitate deputaților Aurel Nechita, Ștefan Bucur Stoica, Akos Mora, Constantin Enea, Ioan Sorin Roman, Victor Roman, Ioan Moldovan.

Un caz aparte l-a reprezentat cel al lui Petre Roman. El și-a pierdut mandatul ca urmare a unei decizii de incompatibilitate, iar plenul Camerei a adoptat, pe 9 februarie 2015, o hotărâre prin care postul său a fost vacantat. Pe 20 septembrie 2016, același plen a revocat hotărârea din 2015, iar Petre Roman și-a reluat mandatul de deputat. Începând cu luna mai, Roman a solicitat în mai multe rânduri Biroului permanent al Camerei să ia măsuri procedurale pentru a-și relua mandatul întrucât Curtea de Apel a decis anularea raportului ANI care spunea că în 2014 s-a aflat în incompatibilitate. Comisia juridică a decis că Roman are dreptate, iar mai apoi plenul a decis prin vot, în unanimitate, că își poate relua mandatul.

După alegerile locale din 2016, 11 deputați și-au dat demisia din Parlament ca urmare a faptului că au câștigat mandate de aleși locali. Printre aceștia s-au aflat Daniel Florea (primar al Sectorului 5), Dan Tudorache (primar al Sectorului 1), Laurențiu Nistor, Claudia Boghicevici.

Mircea Grosaru, Ștefan Stoica, Octavian Bot, Aurel Vlădoiu, Gheorghe Ciobanu, Neculai Rățoi, Sonia Drăghici și Niculae Mircovici au decedat în timpul mandatului.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus