Stiri de ultima ora

REPORTAJ: Filialele PSD din Ardeal înaintea turului II - unii merg din uşă-n uşă, alţii sunt resemnaţi

REPORTAJ: Filialele PSD din Ardeal înaintea turului II - unii merg din uşă-n uşă, alţii sunt resemnaţi
Politic
Unele filiale PSD din Transilvania speră că o mobilizare mai bună în campania pentru turul II - întâlniri, discuţii din uşă în uşă - le va aduce voturi. Altele par resemnate şi spun că în această zonă oamenii îi iubesc mai mult pe cei de la PDL şi că Ardealul şi Banatul "sunt ale dreptei".

După ce, în majoritatea judeţelor din Ardeal - cu excepţia Hunedoarei - candidatul ACL, Klaus Iohannis , s-a clasat pe primul loc după primul tur al alegerilor prezidenţiale, Lia-Olguţa Vasilescu , vicepreşedinte PSD, se declara supărată pe filialele partidului din Ardeal că de fiecare dată pierd la alegeri.

"Noi suntem foarte supăraţi pe Ardeal că de fiecare dată noi câştigăm şi Ardealul pierde", afirma Lia Olguţa Vasilescu, spunând şi că Ioan Rus "poate să fie un bun ministru, dar nu este un bun organizator pentru partid".

Un răspuns la aceste critici a venit de la senatorul PSD de Maramureş Sorin Bota, care afirma că voturile din regiuni pot fi comparate doar când investiţiile din Ardeal şi cele din Oltenia vor fi similare.

"Pe doamna vicepreşedinte PSD Lia Olguţa Vasilescu, dacă vrea să ne înveţe cum să facem noi campanie, o invit să locuiască în Ardeal sau poate reuşim să-i facem 20% minorităţi cu buletin de Craiova, care votează în mod constant cu candidaţii lor, şi atunci să vedem cât de bine ştie dânsa să facă scor electoral!", replica Bota.

El menţiona că "votul din Transilvania înseamnă de două ori mai multă muncă decât pentru votul din Oltenia".

De asemenea, deputatul PSD de Mureş Florin Buicu declara că Ioan Rus este un bun organizator, "care şi-a dovedit abilităţile pe oriunde a fost", însă Lia Olguţa Vasilescu nu cunoaşte specificul din Ardeal, unde trăiesc maghiari şi saşi care au influenţă.

"Într-un fel, e îndreptăţită şi doamna Vasilescu, pentru că nu locuieşte în Ardeal, nu cunoaşte specificul, amprenta istoriei, a Imperiului Habsburgic şi a tuturor locuitorilor din Ardeal. În Transilvania mai sunt şi maghiari şi saşi. Anumite comunităţi, între 10 şi 80 la sută, vin cu o influenţă. Încercăm, cu acest specific, să ne facem treaba. Încercăm să-i găsim pe cei săturaţi de regimul Băsescu şi să-i convingem să ne voteze", spunea Buicu.

Dincolo de critici, filialele PSD din Transilvania se arată încrezătoare că o mai bună mobilizare în campania de până la al doilea tur le va aduce voturile dorite.

În Arad, de exemplu, liderul PSD Dorel Căprar spune că după "duşul rece" din primul tur s-a creat "determinare", iar primarii şi liderii de organizaţii locale se vor mobiliza mai bine, pentru "un rezultat foarte bun în judeţ".

Astfel, Dorel Căprar afirma că organizaţiile se vor concentra pe "discuţii de la om la om în toate localităţile".

"Şi în campania din primul tur ne-am întâlnit cu oamenii, dar după duşul rece primit trebuie să ne mobilizăm şi mai mult. Vom merge în fiecare localitate, în fiecare cartier şi vom vorbi cu oamenii. Avem discuţii cu UDMR, UNPR, PC, PLR şi PRM pentru a ne mobiliza împreună. Cred că vom avea un rezultat foarte bun şi vom câştiga alegerile în judeţ", spunea Căprar, adăugând că în campania electorală vor veni în Arad câţiva miniştri, între care cei ai Bugetului şi Sănătăţii.

În judeţul Arad, candidatul ACL, Klaus Iohannis, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, obţinând 44,55% dintre voturi, în timp ce Victor Ponta a luat 29,48%.

În Bistriţa-Năsăud, judeţ în care Iohannis a obţinut 44,68%, iar Ponta - 36,28%, preşedintele filialei judeţene PSD, Emil Radu Moldovan , afirma că în situaţia în care Victor Ponta nu va câştiga turul al doilea al alegerilor prezidenţiale în judeţ el îşi va depune mandatul.

Moldovan spunea că organizaţiile din judeţ vor începe campania "de la minus zero" pentru a încerca să câştige turul al doilea şi recunoştea că nu înţelege el "populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud", deoarece PSD a pierdut deşi campania a fost una cu mesaj pozitiv, în timp ce ACL le-ar fi vorbit oamenilor despre "minciună", "hoţie", "comunişti" şi le-ar fi transmis nişte "SMS-uri groaznice": "Veniţi la vot, să nu voteze morţii de nu ştiu unde".

El explica înfrângerea prin faptul că oamenii "votează din simpatie, împotriva a ceva" şi spunea că el încă mai are "de studiat", pentru că nu se aştepta să piardă. O altă explicaţie a lui Moldovan era că oamenii îl iubesc mult mai mult pe Ioan Oltean (liderul filialei PDL) decât pe el.

"Asta e realitatea, mentalitatea oamenilor de la noi din judeţ, au altă viziune despre politică, îl iubesc cu mult mai mult pe Ioan Oltean decât pe Radu Moldovan şi eu iau act de lucrul ăsta. (…) În urma minimei experienţe politice în alegerile prezidenţiale, 2000, 2004, 2009, cred că dacă nu făceam nimic şi dormeam aveam acelaşi rezultate. Un factor determinat e campania naţională, emoţia creată. Uitaţi-vă la prezenţă, peste 50% în Bistriţa, se întâmplă doar la alegerile prezidenţiale, nici măcar la cele locale, când sunt sute de candidaţi. Dar prin asta nu vreau să diminuez rezultatele meritorii ale liderilor ACL, n-am cum să le diminuez. Sunt şi populari şi iubiţi, au câştigat", afirma el.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus