Stiri de ultima ora

Remaniere, rafuiala, farsa ori toate trei la un loc?

Remaniere, rafuiala, farsa ori toate trei la un loc?
Politic
Duritatea cu care presedintele tarii a respins o noua remaniere guvernamentala, dupa ce abia se aprobase una, demonstreaza ca domnul Iohannis s-a cam saturat de remanieri, intelege ca degeaba i-a tot dat "inca o sansa" guvernarii PSD+ALDE si ca de acum incolo, ca sa folosesc o vorba populara, a intarcat balaia.Cele petrecute arata pe de o parte ca presedintele devine neclintit in a nu mai ceda, iar pe de alta parte ca doamna Dancila, in naivitatea sa, este departe de a intelege obligatiile sale de prim ministru fata de presedintele tarii, de alte autoritati si de asteptarile romanilor, satui sa-si vada liderii jucandu-se non stop de-a remanierea.Caci daca asistam de fiecare data la un fel de balci public pe tema remanierilor, aceasta este cauzata in mare masura lipsei de condescendenta in pozitionarea prim ministrului fata de presedinte. O discutie prealabila la Cotroceni ar fi evitat multa tevatura.

Comunicarile postale dintre doua palate

Sa luam chiar cazul de fata. Ce a facut doamna Dancila? Se vede cat de colo ca a hotarat sa schimbe trei ministri nu pentru ca asa a voit dansa, ci pentru ca asa i-a dictat partidul. Fireste, ca om practic, care stie ca a fost numita in functie cu votul majoritar al partidului, nu putea sa nu tina seama de acesta.Dar ca inalt demnitar, ca persoana care se respecta si care vrea sa fie respectata, este inadmisibil sa nu fi discutat respectivele propuneri in prealabil cu domnul Iohannis, sa nu fi tatonat pozitia dansului si sa nu se fi asigurat ca are sanse de succes, inainte ca faptul sa devina eveniment public.Este inadmisibil ca o masura de asemenea importanta precum inlocuirea a trei ministri sa fie tratata printr-o scrisoare, ca orice instiintare de la primarie catre contribuabilii locali.Inabilitatea premierului Viorica Dancila este si mai izbitoare cand aflam ca domnia sa l-a sunat pe domnul Iohannis abia dupa ce a trimis propunerile prin posta, ca sa atentionaze asupra urgentei, si nu inainte, ca sa se consulte si sa afle opinia celui de la care asteapta decizia.

Ghici unde se spala rufele murdare ale Guvernului

Cel putin asa a fost informata opinia publica pana recent. Dupa anuntul presedintelui insa, doamna Dancila nuanteaza altfel: "Sunt un om al dialogului si am incercat, asa cum era si firesc, sa am cu presedintele Iohannis o discutie premergatoare acestei decizii".Nu explica insa nici in ce a constat incercarea si nici de ce discutia n-a avut loc. A fost refuzata de presedinte? A intervenit un mal entendu? O acuza la asemenea nivel nu poate fi lansata in spatiul public si lasata in coada de peste.In opinia mea, doamna Dancila a gafat. I s-a adresat presedintelui, asa cum stie intreaga opinie publica, dupa ce a trimis scrisoarea, ca sa urgenteze rezolvarea, nu ca sa-i consulte opinia, si sa evite impresia ca isi spala rufele murdare in alta parte, decat in familie.Iar cand vorbesc de rufe murdare, n-o spun degeaba. Insusi presedintele, in expunerea televizata, lasa impresia ca remanierea este cauzata nu din intentia de a imbunatati munca in Guvern, ci din dorinta de rafuiala.Presedintele are diplomatia sa nu comenteze public cine cu cine se rafuieste, dar cel putin un caz este notoriu: Tudorel Toader nu pleaca pentru ca si-a depasit prerogativele de ministru, pentru ca nu le-a indeplinit conform atributiilor sale, ca n-a respectat Constitutia sau a incalcat legea.Este notoriu faptul ca pleaca intrucat nu s-a supus ordinelor de la partid cu privire la modificarea unor legi prin ordonante de urgenta si nu altfel.Este cu ochi si cu sprancene ca respectivele OUG vizau ocrotirea liderului PSD de mana lunga a legii si de o condamnare deja dispusa in prima instanta, iar cuvintele lui Toader care au provocat rafuiala spun totul "nu vad urgenta ordonantelor de urgenta". Nu vede ca-i urgent sa se salveze Dragnea? Mazil!Dar este jenant sa auzim ca, in locul unui profesor universitar de la Iasi, doamna Dancila propune un domn caruia nu-i reusise profesia de inginer, si-a luat licenta in drept la cursurile fara frecventa - invatamantul la distanta cum i se spune acum - si s-a pomenit expert intr-un domeniu unde n-are nicio expertiza. Ce alta isprava buna poate face la Ministerul Jutitiei domnul Nicolicea decat sa propuna legi si ordonante, care sa fie toate pe placul partidului?
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus